Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YaDFyz_zadzchi&pitannya-3kurs-2012.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
487.94 Кб
Скачать

Контрольні запитання до змістового модуля №1

1. Склад, маса, спіни та парність ядер. Електричний та баріонний заряди.

2.Енергія зв’язку та лінія стабільності. Формула Вайцзекера.

3.Розміри ядер, розподіл ядерної речовини та деформація атомних ядеp.

4. Загальні властивостi нуклон-нуклонної взаємодiї.

5. Обмінний характер ядерної взаємодії та ефективні ядерні сили.

6. Фізичні основи квантової хромодинаміки та її порівняння з

квантовою електродинамікою. Кварки, глюони.

7. Сучасні уявлення про природу нуклон-нуклонної взаємодiї.

8. Статичні електромагнітні моменти ядер.

9. Загальна класифікація моделей ядра.

10. Одночастинкова оболонкова модель та класифікація

одночастинкових станів ядер.

11. Сеpеднiй ядеpний потенцiал та роль спін-орбітальної взаємодії в

формуванні магічних чисел ядер.

12. Узагальнена модель Бора-Моттельсона та колективні стани ядер.

Задачі для практичних занять до змістового модуля № 2

1. Визначити найбільш ймовірний шлях –переходу із стану 8+ у основний стан для ядра з врахуванням переходів між станами основної ротаційної смуги:

, кеВ

0

86,79

283,82

581,08

967,2

2. Користуючись схемою збуджених станів ядра , визначити мультипольності –переходів та найбільш ймовірний шлях розпаду зі збудженого стану 5в основний стан:

, МеВ

0

1,58

2,66

3. Оцінити час напіврозпаду ізомерного стану ядра срібла з характеристиками , кеВ, у припущенні, що він розпадається гамма-переходами для яких можна використовувати оцінки Вайскопфа. Порівняти результат з експериментальними даним ( =44,3 с). Спін і парність основного стану срібла такі .

4. Довести, що спектр збуджених станів ядра торію є ротаційним, вказати найбільш ймовірні –переходи із стану 6+:

, кеВ

0

58

187

378

5. Використовуючи схему рівнів ядра , визначити найбільш ймовірний шлях розпаду збуджених станів та :

, МеВ

0

6,03

6,13

6. Оцінити час напіврозпаду ізомерного стану ядра кадмію з характеристиками , кеВ, у припущенні, що він розпадається гамма-переходами для яких можна використовувати оцінки Вайскопфа. Порівняти результат з експериментальними даним ( =48,3 хв), та якісно пояснити причини розходжень. Спін і парність основного стану кадмію такі .

7. Які хімічні елементи утворюються при таких радіоактивних розпадах: 1) ; 2) , 3) , 4) , 5) ?

8. Знайти кількість ядер, що розпалася у 1г радіоактивного фосфору за сім діб. Період напіврозпаду радіоактивного фосфору 14,5 діб.

9. Визначити вік стародавніх дерев’яних кладок, що були знайдені при розкопках, якщо питома активність ізотопу вуглецю 14С, що утворюється лише в період росту дерева , у золі кладок складає а) 0,2 0,3; б) 0,4 0,5 в) 0,8 0.7 від значень питомої активності золи свіжозрубаних дерев ( років).

10. Яка доля початкової кількості ядер радіоактивного препарату з середнім часом життя : залишиться після інтервалу часу рівному 10; розпадеться за інтервал часу між t1= і t2=2.

11. Знайти вираз для кількості ядер першого материнського ядра, що утворилися у випадку трьохстадійного радіоактивного розпаду.

12. Оцінити кінетичну енергію нуклонів в ядрах та користуючись співвідношенням невизначеності Гейзенберга.

13. Пояснити, чому більшість –розпадів відбувається з переходом на основний стан дочірнього ядра. В яких випадках ймовірність розпаду з переходом в збуджений стан більше ймовірності розпаду з переходом в основний стан? Пояснити, чому ймовірність вильоту частинок з переходом ядра з основного стану у основний стан ядра є меншою за ймовірність переходу у його перший збуджений стан .

14. Користуючись методом Фермі, отримати вираз для спектру бета-розпаду з врахуванням маси антинейтрино.

15. Обчислити енергії порогів реакцій з участю нерелятивістських нуклонів на ядрах та .

16. Знайти переріз реакції поглинання нейтронів ядрами міді, якщо вихід цієї реакції, тобто доля нейтронів, які зазнали взаємодії з ядрами-мішені, і вибули з пучка є , а товщина плоскої мішені з міді дорівнює =0,1 см.

17. Показати, що нейтрон з кінетичною енергією при лобовому пружному розсіянні з нерухомим ядром з масовим числом втрачає енергію . Обчислити відповідну втрату енергії при зіткненнях нейтрона з ядрами водню, вуглецю та урану.

18. Впишіть частинки або ядра, що відсутні: 1) ; 2) , 3) , 4) .

19. Обчислити енергії порогу реакцій на ізотопах , та реакцій на ізотопах , .

20. В борнівському наближенні для амплітуди розсіяння обчислити диференціальний переріз розсіяння двох частинок, припускаючи, що взаємодія між ними описується такими точковими потенціалами: 1) 2) , .

21. Визначити орбітальний момент нейтрону (в одиницях ) в реакції в припущенні, що орбітальний момент альфа-частинки дорівнює нулю.

22. Проаналізувати залежність від кінетичних енергій відносного руху частинок перерізу бінарних ядерних реакцій біля енергії порогу для екзотермічних та ендотермічних реакцій у припущенні слабкої залежності амплітуди реакції від кінетичної енергії частинок.

23. Проаналізувати залежності ширин розсіяння та реакцій від енергії частинки, що налітає, які б узгоджувалися з такими залежностями перерізів взаємодії частинки з ядром і , де - відносна швидкість частинки. Розглянути ситуацію зіткнення частинок низьких енергій з утворенням вузького резонансу складеного ядра, коли перерізи описуються формулами Брейта-Вігнера.

24. Визначити спін та парність проміжного складеного ядра в реакції в припущенні таких значень орбітальних моментів відносного руху частинок .

25. Визначити орбітальний момент нейтрону в реакції радіаційного поглинання з вильотом Е1 та М1 гамма-квантів.

26. Довести рівняння неперервності у випадку комплексного потенціалу взаємодії частинки з ядром.

27. Навести ланцюжок радіоактивних перетворень ядер в ізотоп , і знайти відносну долю (розповсюдженість ) ізотопу в природному урані.

28. Користуючись моделлю рідкої краплини, обчислити мінімальне значення ( ) параметра поділу , що відповідає умові енергетичної можливості поділу ядра з масовим числом А на два уламки з масовими числами та , і зарядами та . При обчисленні енергії зв’язку використати модель рідкої краплини.

29. Оцінити повну кількість антинейтрино в секунду (швидкість утворення, повний потік) , що виникає при роботі ядерного реактора атомної електростанції на повільних нейтронах з рівнем теплової потужності = 3000Мвт, припустивши, що на один поділ припадає приблизно п’ять -розпадів ядер-уламків. Обчислити потужність , яка втрачається в такому ядерному реакторі через виліт антинейтрино.

30. Обчислити бар’єр поділу ізотопу за моделлю рідкої краплини і можливості його миттєвого поділу та поділу тепловими нейтронами.

31. Обчислити кінетичні енергії та швидкості уламків з масовими числами 200 і 35, що утворюються при поділі урану , якщо повна кінетична енергія уламків становить 160 МеВ.

32. Навести детальні ланцюжки радіоактивних перетворень ядер 232Th (до 237Np) та 238U (до 241,243Am) після радіаційного поглинання нейтронів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]