Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 доп.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
406.02 Кб
Скачать

3.4. Стратегічний аналіз конкурентоспроможності потенціалу підприємства

В найбільш загальному вигляді стратегічний аналіз - це комплексне дослідження економічної системи за параметрами, які визначають її майбутній стан .

Метою стратегічного аналізу конкурентоспроможності потенціалу підприємства с виявлення позитивних і негативних факторів, які можуть вилинути на формування та розвиток елементів потенціалу у конкурентному середовищі.

У процесі проведення стратегічного аналізу об'єкта зазвичай застосовуються такі прикладні прийоми і методи:

• SТЕР-аналіз;

• SWОТ-аналіз;

• SРАСЕ-аналіз;

• GАР-аналіз;

• метод аналізу LOTS;

• РIМS-аналіз;

• вивчення профілю об'єкта;

• модель GЕ/МсКіnsеу;

• система 111-555,

Застосування цих методів доцільно в процесі розробки програми стійкого розвитку потенціалу підприємства, вияв­лення сильних та слабких позицій у формуванні та реалізації елементів потенціалу.

Метод SТЕР-аналізу дозволяє охарактеризувати зов­нішню економічну ситуацію комплексно, оцінюючи вплив чинників; суспільних, технологічних, економічних, політичних, правових. Аналіз здійснюється за схемою "чинник - підпри­єство". Результати аналізу оформлюються у вигляді матриці, на горизонтальній осі якої визначаються чинники макро-середовища, на вертикальній - сила їхнього впливу в балах, рангах або інших одиницях виміру. Результати SТЕР-аналізу дозволяють оцінити зовнішню економічну ситуацію, що склалася в галузі виробництва та комерційної діяльності.

Одним із найпоширеніших інструментів стратегічного аналізу позиції підприємства (потенціалу) в конкурентній боротьбі є метод SWОТ-аналізу.

Застосування SWОТ-аналізу має сприяти :

1) прийняттю зусиль щодо перетворення слабкостей на сили, загроз на можливості;

2) розвитку сильних позицій відповідно до обмежених можливостей.

SWОТ-аналіз передбачає виконання певної послідовності дій.

1. Ідентифікація та вивчення факторів зовнішнього оточення підприємства (табл. 3.6) з метою виявлення поточних та потенційних загроз та своєчасного запобігання збитків внаслідок їхньої дії.

2. Ідентифікація та вивчення факторів зовнішнього оточення підприємства (табл. 3.6) з метою виявлення поточ­них та потенційних можливостей, необхідних для запобігання загрозам і зміцнення конкурентних позицій.

3. Ідентифікація та аналіз сильних позицій складових потенціалу - конкурентних переваг підприємства.

4. Ідентифікація та аналіз слабких сторін потенціалу

підприємства.

Таблиця 3.6. Сильні та слабкі позиції функціональних складових потенціалу підприємства (приклад)

Складова

потенціалу

Сильні позиції

Слабкі позиції

Виробнича

- Низький рівень собівартості

- Застаріле обладнання

продукції

- Високий рівень витрат

-висока якість продукції

порівняно з конкурентами

- висока фондовіддача

- Високий рівень енергоєм­кості

- Впровадження інновацій у

ості технології порівняно з

виробничии процесс

конкурентами

Сучасне високопродуктивне

- Низький рівень

обладнання

завантаження виробничих

потужностей

Кадрова

- Висока кваліфікація та

- Неефективна система моти­вації

компетентність персоналу

та стимулювання праці

- Здатність працівників до

- Високий рівень плинності

генерування ідей

кадрів

- Позитивна ділова репутація

Маркетингова

- Висока частка ринку

- Недостатній рівень широти

- Ефективна реклама та

та глибини асортименту

стимулювання збуту

- Зменшення ринкової частки

- Високий рівень лояльності

- Скорочення клієнтної бази

споживачів до продукції

- Високий рівень

диференціації продукції

Фінансова

- Доступність позикових

- Недостатність фінансових

коштів

ресурсів

- Висока ділова активність

- Нестійке фінансове

- Висока ліквідність активів

становище

- Стійке фінансове становище

- Високий рівень залежності

- Високий рівень

від кредиторів

рентабельності капіталу

- Низька рентабельність

Організаційні

- Кваліфікований менеджмент

- Низька кваліфікація

можливості

- Ефективна організаційна

менеджерів

структура

- Низька швидкість

проходження керуючих

впливів

Для отримання загального результату оцінки застосовується показник «абсолютної конкурентної сили»,

Існують різні підходи до визначення поняття й оцінки кон­курентної сили. І.Ансофф [10] розглядає конкурентну силу фірми, її конкурентний статус як позицію фірми у конкуренції, як своєрідний показник положення фірми на ринку. Порівняльна конкурентна позиція оцінюється й іншими методами аналізу (SWOT, GAP, LOTS, Мак-Кінсі 7S, метод вивчення профілю фірми, аналіз конкурентоспроможності за системою 111-555) [45]. Однак вони не дають кількісної оцінки показника конкурентної сили (КС).

Ансофф визначає цей показник як добуток свого роду індексів за формулою:

КС= (Іf-Ik)/(Io-Ik)*(Sf/So)*(Cf/Co)

де - Іf рівень стратегічних капіталовкладень фірми; Ik - критич­ний рівень обсягу капіталовкладень, з якого починається одер­жання доходу; Io - оптимальний рівень капіталовкла­день, що забезпечує максимум доходу; Sf, So - оцінка діючої і «оп­тимальної» стратегії фірми; Cf, Co - оцінка наявних і оптимальних можливостей відповідно.

Показники Cf, C0, SF, S0 можуть оцінюватися, на думку І.Ан-соффа, як середньоарифметичні бальні оцінки факторів діючої стратегії або можливостей, набір яких у вигляді переліку розгля­немо окремо, у наступних розділах.

0 < КС < 0,4 - слабка позиція;

0,4 < КС < 0,7 - середня позиція;

0,7 < КС < 1,0- сильна позиція.

Складність полягає в розмитості поняття „оптимальна стра­тегія" і „оптимальні можливості фірми", що, як і будь-які інші ек­спертні оцінки, можуть бути надто далекими від реальності в си­лу суб'єктивних і об'єктивних причин. Крім того, по кожному еле­менту стратегічного потенціалу повинні визначатися параметри ресурсів, які можуть забезпечити досягнення цілей фірми на відповідному етапі життєвого циклу конкурентної переваги. У цьому і є головні труднощі проведення оцінки, оскільки не­обхідно визначити параметри основних засобів, параметри кваліфікації і спеціалізації працівників, методів обробки інфор­мації, особливостей організаційної і виробничої структури і т.п., які дозволять фірмі й у фазі „зрілості" конкурентної переваги ре­алізувати конкурентоспроможні ідеї, висунуті персоналом фірми у виробництві і маркетинг}', щоб запобігти втраті конкурентної пе­реваги. Аналогічні характеристики ресурсів повинні бути зібрані і по інших елементах стратегічного потенціалу.

До основних принципів, що забезпечують рішення постав­леної проблеми, відносяться:

- стратегічний потенціал фірми, будучи системою взаємо­залежних елементів, відбиває в собі усі властивості і зако­номірності систем: цілісність, структурність, ієрархічність, мно­жинність опису і т.д.;

- витрати, зв'язані з забезпеченням кожного елемента стра­тегічного потенціалу відповідними ресурсами, являють собою економічну вартість цих ресурсів, тобто враховують упущену ви­году від альтернативних можливостей, якими довелося пожертву­вати, направляючи ресурси на іншу складову стратегічного по­тенціалу з метою максимізації корисності сукупного потенціалу фірми;

- максимізація корисності сукупного стратегічного по­тенціалу повинна базуватися па принципі оптимальності по Парето, коли ресурси за складовими стратегічного потенціалу роз­поділені так, що неможливо поліпшити «корисність» хоча б одно­го елемента, не зменшуючи при цьому «корисність» іншого;

- ступінь достатності розвитку стратегічного потенціалу на кожному етапі життєвого циклу конкурентної переваги оці­нюється щодо базового рівня, у якості якого приймається макси­мальна «корисність» сукупного стратегічного потенціалу фірми створена взаємодією всіх елементів. У даному випадку максималь­на «корисність» - це ефект емерджентності системи елементів, створеної в процесі розвитку стратегічного потенціалу фірми.

Таким чином, рівень конкурентної сили фірми, тобто ступінь достатності для підтримки необхідного рівня конкурент­ної переваги, є функцією рівня «корисності» стратегічного по­тенціалу і ступеня використання умов зовнішнього середовища (сукупного впливу компонентів «національного ромба») при до­сягненні необхідного рівня конкурентної переваги.

Кількісна оцінка конкурентної сили фірми базується на принципах:

  1. Оцінки повинні враховувати етап життєвого циклу кон­курентної переваги фірми;

  2. Оцінки повинні враховувати значимість кожного компо­нента «національного ромба» у формуванні конкурентної переваги;

  3. Оцінки повинні враховувати структуру стратегічної переваги по його елементах і ступеневі відповідності принципові оптимальності по Парето;

  4. Оціночні показники повинні дозволяти аналізувати вплив як окремих складових зовнішнього і внутрішнього середо­вища, так і сукупний вплив усіх складових на створення умов для досягнення відповідного рівня конкурентної переваги фірми.

Узагальнена оцінка повинна дати якусь середню з окремих показників, причому в зв'язку з використанням відносних вели­чин і експертних оцінок як можлива форма середньої повинна ви­користовуватися геометрична середня, тому що інші типи се­редніх (арифметична, гармонійна та ін.) можуть призвести до по­милкових результатів і висновків.

Отже, сукупний вплив на конкурентну силу фірми компо­нентів «національного ромба» з урахуванням усіх п'яти етапів життєвого циклу конкурентної переваги (ЖЦКП) фірми:

Зародження конкурентної переваги

У результаті інвестицій у найбільш значущі елементи стра­тегічного потенціалу фірми створюється базис для формування

конкурентної переваги.

Прискорення росту конкурентної переваги

За рахунок інтенсифікації інвестиційної діяльності окремі елементи стратегічного потенціалу складаються в систему, що дозволяє одержати ефект цілісності і синергії, що істотно поси­лює перевагу.

Уповільнення росту конкурентної переваги У зв'язку з посиленням конкуренції і діями (реакцією) кон­курентів на політику і стратегію даної фірми деякі елементи стра­тегічного потенціалу перестають відповідати ситуації, що зміни­лася. Фірма змушена вкладати додаткові кошти у відновлення технічної і технологічної бази, рівня організації і кадрового по­тенціалу, в удосконалювання збуту, що знижує рентабельність

виробництва.

Зрілість конкурентної переваги

Напруга всіх основних сил фірми дозволяє, потіснивши слабких, залишатися якийсь час на рівні і підтримувати найваж­ливіші елементи стратегічного потенціалу на необхідному рівні. Однак до кінця цього періоду починають проявлятися негативні тенденції і недоліки у використанні своїх ресурсів, а на ринку з'являються більш могутні суперники, що починають займати

домінуюче положення.

Спад (утрата) конкурентної переваги

Старіння ресурсів і агресивна політика суперників виклика­ють утрату конкурентних позицій, а заходи для виправлення си­туації були або неадекватними, або недостатніми, або занадто

спізнілими.

Конкурентна перевага тієї або іншої фірми може бути забез­печена тільки в результаті удосконалювання всіх компонентів "національного ромба". У цьому зв'язку кожна фірма повинна постійно підтримувати на високому рівні свій стратегічний по­тенціал, щоб у результаті систематичного аналізу і моніторингу макро- і мікроекономічного оточення досягати і підтримувати не­обхідний конкурентний статус.

Таким чином сукупний вплив дорівнює

(1)

де вплив чотирьох компонентів «національного ромба» на відповідному t-му етапі ЖЦКП фірми знаходять за формулою:

(2)

Дс Qtz - співвідношення сприятливої і загальної кількості факторів z-го компонента «національного ромба» на t-му етапі ЖЦКП фірми; αtz - коефіцієнт вагомості 2-го компонента для t-гоо етапу ЖЦКП фірми.

Підсумкова оцінка за весь ЖЦКП фірми по відповідному компонентові «національного ромба» може бути знайдена так:

(3)

Сукупна оцінка стратегічного потенціалу фірми (внут рішиього середовища) з урахуванням ЖЦКП фірми може бути знайдена за аналогією з (1) так:

(4)

де де стратегічний потенціал фірми на t-му етапі ЖЦКП знаходять за виразом:

(5)

у якому βti — коефіцієнт вагомості i-ї складової стратегічного потенціалу, а і-та — складова стратегічного потенціалу з погляду ресурсного забезпечення.

(6)

Підсумкова оцінка по j-му ресурсу на t-му етапі ЖЦКП:

(7)

Оцінка забезпеченості j-м ресурсом i-ї складової стратегічного потенціалу фірми па t-му етапі ЖЦКП робиться так:

(8)

де Ytij — рівень відповідності j-го ресурсу вимогам і-ї складової стратегічного потенціалу на t-му етапі ЖЦКП; ktij - коефіцієнт значимості j-го ресурсу, для і-ї складової стратегычного потенціалу на t-му етапі ЖЦКП фірми ( ).

У результаті, якщо вважати сукупний вплив компонентів «національного ромба» (зовнішнього середовища) і рівень корисності стратегічного потенціалу (внутрішнього середовища) паритетними, то конкурентна сила па t-му етапі ЖЦКП може бути знайдена так:

(9)

а за весь ЖЦКП фірми конкурентна сила дорівнює

(10)

У противному випадку, коли вплив зовнішнього і внутрішнього середовища нееквівалентний, у формули (9) і (10) уводять коефіцієнти пропорційності knt, kфt kn kф.

Суму kn +kф =1. а коефіцієнти обчислюють так:

(11)

(12)

Тоді вирази (9) і (10) будуть мати такий вигляд:

(13)

(14)

Кількісну оцінку рівня конкурентної сили використовують для виявлення найбільш значної розбіжності між наявними і необхідними рівнями параметрів для аналізу причин і вироблення найбільш актуальних шляхів стратегічного розвитку фірми.

Для аналізу рівня конкурентної сили і її складових можна скористатися відповідними аналітичними таблицями, куди заносять результати оцінок і розрахунків (табл. 1-5).

Таблиця 1

Конкурентна сила фірми, сформована компонентами "національного ромба"

"Компонент

національного

ромба"

(Z=1.4)

Етап ЖЦКП фірми (t=1,5)

Підсумкова оцінка за

весь ЖЦКП

Зародження

...

Спад

Q1z

α1z

Q1z α1z

Q5z

α5z

Q5z α5z

1. Параметри

факторів

виробництва

Q1=

2. Стратегія фірм. їх структура і суперництво

Q2=

3. Параметри

попиту

Q3=

4. Споріднені і

підтримуючі

галузі

Q4=

Разом по етапах ЖЦКП фірми

-

1.0

H1=

-

1,0

H5=

H=

Таблиця 2

Конкурентна сила фірми, сформована стратегічним потенціалом і ресурсами на t-му етапі ЖЦКП

Складові

стратегічного

потенціалу фірми

(і=1,n)

Ресурси фірми (j=1,m)

Підсумкова

оцінка складової потенціалу

технічні

технологічні

...

Yti1

kti1

Rti1

Yti2

kti2

Rti2

1. Здатність ефективного аналізу й оцінки політичних факторів у державі і за її межами

Pt1

2. Можливість ефективного макроекономічного аналізу економічної ситуації в державі і за її межами

Pt2

.

.

Підсумкова оцінка ресурсу

-

-

Rt1

-

-

Rt2

...

Примітка. Для кожного етапу ЖЦКП фірми заповнюється окрема таблиця, тобто п'ять таблиць виду табл. 2, інформацію з яких використовують по-тім у табл. 3 і 4

Таблиця 3

Зведена оцінка конкурентної сили, сформована стратегічним потенціалом фірми

Складові стра­тегічного поте­нціалу фірми (і=1,n)

Етап ЖЦКП фірми (t=1, 5)

Підсум­кова оці­нка за весь ЖЦКП

Зародження

...

Спад

Р1i

β1i

Р1i* β1i

Р5i

β5i

Р5i* β5i

1. Здатність ефе­ктивного аналізу й оцінки полі­тичних факторів у державі та за її межами

2. Можливість ефективного ма-кроекономічного аналізу економі­чної ситуації в державі та за її межами

.

.

.

.

.

.

Підсумкова оці­нка по етапах ЖЦКП

-

1,0

Ф1=

...

-

1.0

Ф5=

Ф=

Таблиця 4

Зведена оцінка конкурентної сили, сформовано ресурсами фірми

Ресурси фірми (j=1,m)

Етап ЖЦКП фірми (t=l,5)

Підсумкова оцінка ресур­су за весь ЖЦКП

Зародження

• * •

Спад

R1j

R5j

1. Технічні

2. Технологічні

.

.

.

.

.

.

Підсумкова оці­нка по етапах ЖЦКП

Ф=

Аналізуючи данні таблиці 1, можна отримати відповіді на питання:

— які компоненти «національного ромба» формують найбільш або найменш сприятливі умови для створення і підтримки конкурентної переваги на відповідному етапі ЖЦКП фірми;

— на яких етапах ЖЦКП компоненти «національного ромба» формують найбільш або найменш сприятливі умови для формування і підтримки конкурентної переваги;

— яким є сукупний вплив усіх компонентів зовнішнього середовища на рівень конкурентної сили фірми?

У результаті аналізу даних таблиці 2 можна з'ясувати:

— яка складова стратегічного потенціалу фірми має потребу в першочерговому поповненні тим чи іншим ресурсом;

— на яку складову стратегічного потенціалу потрібно впливати, щоб підсилити загальний стратегічний потенціал фірми;

— який вид ресурсу є недостатнім, і який ресурс бажано нарощувати для підвищення ефективності і підтримки відповідного потенціалу?

Таблиці 3 і 4 показують:

— який етап ЖЦКП найбільшою мірою забезпечений ресурсами і має кращий потенціал;

— який вид потенціалу або ресурсу стримує зростання конкурентної сили фірми;

— як краще розподіляти ресурси по етапах ЖЦКГІ фірми?

Аналіз даних табл. 5 дозволяє одержати

відповіді на питання:

— яким є рівень конкурентної сили фірми на відповідному етапі ЖЦКП;

— як впливають на рівень конкурентної сили фактори зовнішнього і внутрішнього середовища;

— на які фактори (стратегічний потенціал, ресурси або компоненти «національного ромба») варто направити зусилля керівництва фірми для збільшення її конкурентної сили?

Таблиця 5

Зведена оцінка рівня конкурентної сили як сукупний вплив факторів зовнішнього і внутрішнього середовища

Етап ЖЦКП фірми (Ґ=1,5)

Конкурентна сила від компо­нентів «націона­льного ромба»

Конкурентна сила від стратегічного потенціалу і ре­сурсів фірми

Узагальнена оцінка КС по етапу ЖЦКП

Нt

Knt

Фt

Kфt

1. Зародження

КС1=

2. Прискорення росту

КС2=

3. Уповільнення росту

КС3=

4. Зрілість

КС4=

5. Спад

КС5=

Підсумкова оці­нка по сфері фо­рмування КС

Н=

Кн.=

Ф=

Кф=

КС=

Кількісна оцінка конкурентної сили фірми дозволяє вести цілеспрямований пошук найбільш доцільних варіантів створення або підтримки на всіх етанах ЖЦКП фірми високого рівня конкурентного потенціалу і конкурентної переваги, а також дозволяє керувати потенціалом фірми