Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MEDIKO-sotsialni_aspekti_nayvazhlivishikh_khvor...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
230.4 Кб
Скачать

Тютюнопаління.

Особливо поширеним видом наркоманій в Україні є куріння тютюну — тютюнопаління чи нікотиноманія. З історії розвитку цієї наркоманії відомо, що найбільше поширення вона набула в XX столітті. Сьогодні тютюн є фактором ризику більш ніж 25 хвороб, що є причинами смертності населення, в тому числі хвороб системи кровообігу та злоякісних новоутворень. У США з цією причиною пов'язують до 30 % смертей.

Втрати населення України внаслідок тютюнопаління - майже 120 тисяч осіб щорічно. За даними Українського науково-дослідного інституту кардіології серед працездатного населення 41,4% чоловіків палять тютюн, а жінок - 25,7%.

Тютюнопаління призводить до значних збитків. Ці збитки в Україні обумовлені зниженням працездатності, втратою робочої сили через смертність, зниженням продуктивності праці внаслідок частої відсутності на робочому місці курців, збільшенням витрат на медичну допомогу при захворюваннях, пов'язаних з тютюнопалінням тощо.

Тютюнопаління поширене серед усіх соціальних, статевих і професійних груп населення України. В останні роки тенденціями поширеності є "фемінізація" та "омолодження" тютюнопаління, що характерно для всіх регіонів України.

В Північній та Східній Європі дівчата палять більше, ніж хлопці. У країнах, де більшість учнів палить регулярно, майже всі вони почали палити в ранньому віці (11-13 років).

Поширеність паління серед підлітків становить майже 80 %, що свідчить про недоліки формування здорового способу життя.

Особливо негативним є те, що серед жінок у дітородному віці (20-39 років) палить 50-60 %, хоча відомо, що з тютюнополінням пов'язані такі патологічні стани як токсикоз вагітності, патологічний перебіг пологів, передчасні пологи, синдром гіпоксії та недоношеності плоду тощо. Все це може привести до погіршення здоров'я прийдешніх поколінь.

Як свідчать результати дослідження НДІ кардіології, переважна частка тих, хто палить (більше 90 % чоловіків та жінок) знають, що це шкідлива звичка, але 70 % вже не можуть самостійно кинути палити.

Незважаючи на прийняття в 1996 р. в Україні "Закону про рекламу", а також постанови Уряду щодо боротьби з контрабандою тютюнових виробів, у цілому законодавча база в країні потребує вдосконалення, не може забезпечити всеохоплюючі механізми контролю над тютюном, передбачені розробленим ВООЗ "Третім Планом дій за Європу без тютюну".

В Україні в 1997 році максимальний вміст смоли в сигаретах встановлений на рівні 15 мг, більший, ніж у багатьох країнах). Наближення до світових стандартів у боротьбі з нікотиноманією йде повільно.

Головним у подоланні тютюнопаління є створення відповідної законодавчої бази, розробка нових лікувальних засобів, профілактичні освітні програми, які повинні запроваджуватись з дитячого віку.

ВООЗ підкреслює, що в країнах, де ведеться послідовна боротьба з тютюнопалінням і досягнуто суттєвого прогресу, цьому сприяли відповідні законодавчі акти та пропаганда здорового способу життя.

Координація спільних дій міжнародних організацій, національних державних органів влади, міністерств і відомств, громадських структур, кожної сім'ї та окремої особи дають надію в наближенні майбутнього вільного від наркотиків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]