Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kopia_Shpori_sedimentologiya (1).docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
319.91 Кб
Скачать
  1. Кристалізаційне вивітрювання

Кристалізаційне вивітрювання – вивітрювання, яке відбувається за рахунок утворення кристалів у поровому і тріщинуватому просторі порід та мінералів.

Тобто, розколювання, або дезінтеграцію порід спричиняє ріст кристалів у капілярних тріщинах і порах. Таке явище характерне для районів з сухим кліматом, де протягом світлового дня, коли температура поверхні максимально прогрівається, капілярна вода піднімається догори та випаровується, а солі, які містилися у ній, кристалізуються, що і призводить до порушення монолітності гірської породи та її руйнування.

  1. Механічне вивітрювання

Фізичне (механічне) вивітрювання викликає руйнування та розпад скельних гірських порід без зміни їхнього мінералогічного складу. Вивітрювання відбувається під впливом механічної дії сторонніх агентів. Як приклад можна навести:

- процес замерзання води. Коли вода трапляє у пори або тріщини гірських порід, де згодом замерзає, її об’єм збільшується на 9-10%, при цьому виникає великий тиск на стінки тріщин або пор. Сила, зумовлена зростанням тиску, долає опір гірських порід або мінералів на розрив і вони розколюються на окремі уламки.

- коренева система дерев та рослин. Одночасно з ростом дерев збільшуються і розміри їхнього коріння. Воно з великою силою тисне на стінки тріщин і поступово, за принципом роботи клину, розширює їх, що призводить до розколювання породи на окремі брили та уламки.

- земляні черв’яки, мурашки та численні гризуни, які живуть у норах. Вони розпушують породи, виштовхуючи пухкий матеріал назовні.

- розколювання, порід спричиняє також ріст кристалів у капілярних тріщинах і порах. Коли температура поверхні максимально прогрівається, капілярна вода піднімається догори та випаровується, а солі, які містилися у ній, кристалізуються, що і призводить до порушення монолітності гірської породи та її руйнування.

- діяльність людини. Проводячи певні роботи (вибухи, буріння, руйнування порід відбивними інструментами з метою проходки гірничих виробок, тощо), людина таким чином впливає на зміну внутрішнього фізичного стану порід. Під впливом ударів, вибухів, тощо, у породах утворюються численні, різні за розмірами тріщини.

  1. Кислотно лужний покажчик водного середовища та його фізична суть

Один из основных комплексных показателей химического состава водной среды — кислотность (рН). Він становить 6.5-8.5.

  1. Хімічне вивітрювання та його причини.

Хімічне звітрювання – це руйнування порід під час хімічної взаємодії її компонентів – мінералів, з повітрям і водою. Найчастіше воно відбувається під дією води. Небагато мінералів (лише евапорити) взаємодіють з чистою водою. Головну хімічну роботу виконують іони водню, утворені під час дисоціації води, вуглекислота, розчинений у воді кисень, органічна речовина. Здатність води розчиняти сполуки визначена її окисно-відновним потенціалом (Еh), ступенем дисоціації (рН), складом розчинених солей і газів, температурним режимом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]