Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7 МБГ оновл. 24.02.11.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
4.33 Mб
Скачать

2.2.1 Рекомендації щодо встановлення пожежних гідрантів

При розміщенні пожежних гідрантів враховують надійне водозабезпечення місць можливого виникнення пожежі та економічну доцільність (будівельну вартість водопровідної мережі). Так, відповідно до вимог СНиП 2.04.02-84 [7] будь-яка точка населеного пункту повинна бути забезпечена водою під час гасіння пожежі не менш як з двох одночасно працюючих пожежних гідрантів (умова надійності пожежного водозабезпечення).

Виконання цієї умови досягається неперевищенням максимальної віддалі між двома сусідніми пожежними гідрантами ( ).

Насамперед, пожежні гідранти, для зручності їхньої експлуатації (особливо взимку), встановлюють на перехрестях вулиць і провулків, в основному, на розподільчій мережі.

Розрахункова віддаль між гідрантами. Залежно від схеми розташування гідрантів (лінійне чи шахове, рис. 12.3а, б) та вибору відповідної схеми трасування розподільчої мережі (поздовжня, перехресна), способів пожежогасіння та віддалі між суміжними лініями мережі визначають розрахункову віддаль між гідрантами [7, п. 8.16], яка не повинна перевищувати радіус дії пожежного гідранта ( ). У такому випадку, влаштовують лінійну схему розміщення пожежних гідрантів (рис.4.3а).

а)

б)

Рис. 4. Схеми розташування пожежних гідрантів на конструктивній схемі водопровідної мережі: а) лінійна; б) шахова

Коли віддаль між двома суміжними пожежними гідрантами на паралельних розподільних лініях перевищує радіус дії (впливу) одного пожежного гідранта ( ), то влаштовують перехресну схему розподільчих ліній, а пожежні гідранти встановлюють не тільки на перехрестях вулиць, але й між ними (рис.4б).

Радіус дії (впливу) одного пожежного гідранта визначають за формулою

, (1)

де – радіус дії пожежного гідранта, м;

– розрахункова довжина ліній пожежних рукавів, яка залежить від засобів пожежогасіння:

  • для пожежних автонасосів – 200 м;

  • для пересувних пожежних мотопомп 100150 м залежно від їх типу;

– коефіцієнт, який враховує згини та повороти пожежних рукавів, приймають в межах ;

– радіус дії компактної частини струменя води, який залежить від величин витрат води, діаметра отвору брандспойта і знаходиться в межах м;

– висота будинку від поверхні землі до його найвищої точки, яка залежить від кількості поверхів, м.

Орієнтовно приймають

, (2)

де – кількість поверхів забудови.

ВИСНОВОК: Таким чином, якщо в процесі розрахунків виявиться, що віддаль між сусідніми гідрантами (розподільчими лініями) в даному кварталі перевищує радіус дії гідранта , то ці лінії закільцьовують, створюючи перехресну схему трасування (рис. 4 б).

Мінімальна віддаль між пожежними гідрантами повинна відповідати умові .

ВИСНОВОК: Враховуючи, що відповідно до «Правил експлуатації систем ВіВ», пожежні гідранти повинні передбачатися переважно на розподільчих лініях водопровідної мережі, їх встановлення на магістральних лініях є небажаним.

На магістральних лініях допускають встановлення гідрантів тільки із діаметром труб до 400 мм, тому що на магістралях із діаметром труб понад 400 мм пожежні гідранти знижують надійність роботи цих мереж.

У цьому випадку [7, п. 8.7] для встановлення пожежних гідрантів та підключень водоспоживачів прокладають дублюючі лінії з діаметром, що дорівнює діаметру розподільчої мережі (рис.5а), або встановлюють їх на відгалуженнях до будівель (рис.5б) (внутрішні квартальні мережі).

Пожежні гідранти встановлюють на розподільчих лініях у місцях їх під’єднань до магістральних, а в окремих випадках, і на підключеннях споживачів (рис.5в). Допускається встановлення гідрантів на байпасах (рис. 5г).

Не допускають встановлення пожежних гідрантів на тупикових відгалуженнях від ліній водопроводу, якщо в них відсутнє постійне протікання води.

Рис.5. Можливі схеми встановлення пожежних гідрантів на магістральних лініях з діаметром понад 400 мм:

а) на дублюючих розподільчих лініях; б) на відгалуженнях до будівель і внутрішньо-квартальних мережах; в) на відгалуженнях розподільчих мереж, в місці приєднання їх до магістралей; г) на байпасних пристроях:

1 магістральна лінія; 2 дублююча (розподільча) лінія; 3 ввід до будинку; 4 розподільчі лінії; 5 байпасний пристрій

Мінімальний діаметр розподільчих трубопроводів, на яких конструктивно можливе встановлення пожежного гідранта, визначають за розмірами пожежних підставок і становить 100 мм для міських водопроводів і 75 мм – для сільських [7, п. 8.46].