Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0279.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

5. Політичне лідерство

Феномен політичного лідерства у сфері реалізації влади; зміст дефініції “політичний лідер”. Концепції лідерства у суспільно-політичній традиції. Природа і механізми здійснення політичного лідерства. Функції політичного лідера та його історичне покликання; соціальні якості лідерів. Обумовленість лідерства психологічними властивостями особи та її політико-ідеологічною послідовністю. Головні ознаки та складові системи лідерства як технології й процесу політичних практик. Передумови і проблеми формування політичного лідерства в Україні. Різновиди лідерів у політичній практиці держави й громадсько-політичних організацій: модель “ідеального лідера” та її характеристики; сучасні класифікації (типології) лідерів за різними критеріями. Політичний стиль як детермінанта ефективного лідерства: “цезаризм”, “бонапартизм”, харизма, традиціоналізм, популізм, плутократія, професійний політичний менеджмент.

6. Політологічна теорія держави

Державність як форма організації суспільно-політичного життя. Держава – головний інститут політичної системи; її суттєві ознаки, атрибути державного устрою та відмінності від інших політичних утворень. Функції сучасної держави в системі напрямків її діяльності. Система політико-правових інститутів державності; їх структурна й функціональна характеристики. Типології держав у політологічній доктрині: за історико-формаційним і цивілізаційним підходом; за принципом конституціоналізму; за формою правління, територіально-адміністративного устрою; згідно з політичним режимом, пануючою ідеологією й механізмами політичного регулювання тощо. Особливості правової та соціальної держави.

7. Громадянське суспільство і політика

Поняття, ознаки та параметри громадянського суспільства; його функції. Структура громадянського суспільства: інститути, організації, рухи, асоціації, місцеве самоврядування тощо. Особливості становлення грома- дянського суспільства в Україні; основні напрямки й специфіка його розвитку. Взаємозв’язок демократії та громадянського суспільства. Демократичні практики соціуму в політичній сфері. Групи “політичних інтересів” та формування партій. Роль права у зростанні громадської свідомості й активності; взаємозумовленість громадянського суспільства, соціальної та правової держави.

8. Сфери реалізації політики

Основні сфери політичного буття: державна, правова, економічна, соціальна, духовна, гуманітарна, національно-етнічна, культурна, ідеологічна, інформаційна, демографічна, регіональна, екологічна, міжнародна тощо. Соціальна політика: основні напрямки і пріоритети в Україні. Соціальні стратегії і програми політичних партій та рухів; технології соціального партнерства. Правова політика держави: сутність, риси та суб’єкти реалізації. Види та методи здійснення правової політики в Україні. Етнополітика. Нації та етноси як суб’єкти політичного життя. Право націй на самовизначення; політичний формат вирішення національного питання. Конституційні засади та особливості етнополітики в Україні. Інформаційна політика та її вплив на суспільне життя. Форми, методи і технології управління (маніпулювання) громадською свідомістю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]