Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0279.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

2. Тематика індивідуальних науково-дослідних завдань та методичні поради до них

2.1 Анотування прочитаної додаткової літератури з курсу “Політологія”

Анотація вивченої додаткової літератури є самостійною формою індивідуальної роботи студента, яка потребує відповідного ґрунтовного аналізу запропонованої додаткової літератури на основі ретельного опрацювання наукового та інших текстів.

Анотація (від лат. аnnotatio примітка, зауваження, позначка) вивченої літератури є стислою характеристикою змісту книги, статті, інших матеріалів з формуванням власних узагальнень та оцінок щодо предмета дослідження анотованого джерела.

Анотація повинна у стислій формі повідомляти, про що йдеться в тексті і яку користь від його прочитання можна одержати, тобто які теоретичні і / або практичні знання дає цей твір і які вимоги до читацьких знань висуває. У ній можуть бути надані такі відомості: про нові факти, явища, експерименти, методи, викладені в творі; про час, до якого відносяться описувані події; про наявність таблиць, графіків та інших додатків.

Рекомендований перелік літератури для анотування надається кафедрою.

2.2 Есе, етюди, реферати

Есе – наукові, критичні та інші нариси, які відзначаються оригінальністю суджень і вишуканістю форми.

Етюд – невеликий твір наукового, критичного та іншого характеру, присвячений окремій проблемі.

Реферат – доповідь на визначену тему, яка включає до себе огляд відповідних літературних та інших джерел.

Есе, етюд, реферат мають бути самостійною, завершеною роботою, що відображає наукові інтереси студента, його знання, навички, уміння й виступає формою залучення автора до наукового дослідження. Есе, етюд, реферат повинен бути цілісною, завершеною, такою, що має відповідну структуру, працею, де автор має показати вміння послідовно, логічно викладати зміст проблеми, що розглядається. Окрім цього, повинно мати місце і творче осмислення, інтерпретація, тлумачення останньої, її хоча б часткове узагальнення, висловлення своєї аргументованої точки зору щодо її розв’язання.

Вибираючи тему есе, етюду, реферату слід брати до уваги:

– рівень особистої підготовленості, коло наукових інтересів, схильність до наукового дослідження саме політології;

– важливість теми, її актуальність та рівень складності;

– консультаційну допомогу кафедри.

Структура есе, етюду, реферату з політології є традиційною: вступ, основна частина, висновок.

У в с т у п і з’ясовуються актуальність проблеми, її значення, стан вивчення, необхідність проведення дослідження, формулюються конкретні завдання й мета реферату.

В о с н о в н і й ч а с т и н і розкривається сама тема дослідження. Автору необхідно не тільки висвітлити основні проблеми обраної теми й можливе їх вирішення, а й показати різні підходи, запропонувати власну інтерпретацію, свої форми й методи розв’язання поставленого питання.

Розкриття теми есе, етюду, реферату може здійснюватися по-різному: в історичному плані (від минулого до сьогодення), в логічному плані (за головними, істотними, вузловими моментами) чи в актуалістичному плані (від нинішнього часу, через його призму, до минулого і про минуле).

У в и с н о в к а х подається узагальнення важливих положень, резюмується, наскільки вдалося виконати задумане, вирішити заявлене у вступі.

Завершує есе, етюд, реферат список використаної літератури.

Обсяг кожного з цих видів робіт має бути не менше 7-8 сторінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]