Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3Tovar_i_groshi.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
109.06 Кб
Скачать

9

Товарне виробництво, товар і гроші. План:

  1. Основні напрями сучасної економічної теорії Поняття натурального і товарного виробництва.

  2. Товар і його властивості.

  3. Соціально - економічний зміст праці.

  4. Вартість як економічна категорія.

  5. Закон вартості : суть, функції.

  6. Виникнення, суть грошей та їх функції. Теорії грошей

  7. Історія грошей України:

  8. Сутність, причини виникнення і типи інфляції

  9. Механізм подолання інфляції.

  1. Тип господарювання, за якого продукти праці призначаються для задоволення власних потреб виробництва, для спожи­вання всередині господарства, де вони вироблені, називають натуральними.

  2. Товарне виробництво — це тип господарювання, за якого продукти праці виробляються відокремленими господарюючими суб'єктами не для власних, а для суспільних потреб, що визначаються ринком

  3. Просте товарне виробництво г

  4. рунтується в основному на праці самого товаровиробника, якому і належить вироблений ним продукт. Таке виробництво є дрібним, у ньому відсутній глибокий поділ праці. Товаровиробник виконує всі операції при виготовленні готового про­дукту.

  5. Капіталістичне товарне виробництво створює ринкову систе­му, для якої характерно те, що люди можуть не тільки вільно обирати собі роботу, а і їх мають обрати. Праця, земля, природні ресурси, засо­би виробництва стають товаром. Це високомеханізоване виробництво із застосуванням комплексів машин, масове.

  6. Сучасне товарне виробництво Домінуючими стають електронна промисловість, обчислювальна техніка, програмне забезпечення, засоби телекомунікації, оптичні волокна, нові керамічні матеріали, банки даних, інформаційні послуги. Все більшого значення набувають галузі нематеріального виробництва і особливо духовної сфери, що спрямо­вані на розвиток людини, задоволення її інтелектуальних потреб. Визначальною стає інтелектуальна праця, а головним багатствомлюдина.

  7. Товар — це продукт праці або певне благо, що здатні задовольняти певні потреби людини і призначені для обміну (купівлі та продажу)

  8. Звизначення товару можна зробити висновок, що він має дві властивості:

    1. здатність задовольняти певну потребу людини (споживна вартість);

    2. 2) придатність для обміну на інші товари (мінова вартість, або вартість).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]