Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 раздел Раздача.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
262.66 Кб
Скачать

2.5 Єдина система міжнародних класифікацій оон і пов'язані з нею регіональні й національні класифікації

Для того щоб статистичні дані були порівнянними на міжнародному рівні, необхідним є погодження використовуваних класифікацій. Наприкінці 90-х років XX ст. був закінчений повний перегляд міжнародних статистичних класифікацій, у результаті чого була створена об'єднана система статистичних класифікацій, за допомогою якої:

– були погоджені різні класифікації продукції;

– головні класифікації продукції були пов'язані з класифікаціями видів економічної діяльності відповідно до економічного критерію походження.

Класифікації ЄС були погоджені з глобальними класифікаціями [6, 13]. До групи гармонізованих міжнародних класифікацій і класифікацій ЄС входять:

– ISIC Rev. 3, СРС, HS, SITC Rev. 3 (глобальний рівень);

– NACE Rev. 1, СРА, CN, PRODCOM (європейський рівень).

Статистичні класифікації (номенклатури) належать до основних інструментів, без яких не можуть компілюватися статистичні дані. Вони також є важливим фактором якості статистичної інформації й тому повинні час від часу переглядатися.

2.6 Класифікації видів економічної діяльності та продукції

Економічні класифікації можуть бути розділені на дві широкі категорії.

Класифікації видів економічної діяльності охоплюють всі види економічної діяльності – від сільського господарства до послуг – і використовуються, щоб класифікувати економічні об'єкти (підприємства й подібні статистичні одиниці). Такі класифікації формують підстави для компілювання статистики з продукції, факторів виробництва, які є складовою в процесі виробництва (праця, сировина й запаси, енергія тощо), з формування капіталу або фінансових угод.

Класифікатори продукції класифікують результат економічної діяльності – товари й послуги. При цьому традиційно класифікації товарів були набагато важливішими, ніж класифікації послуг. Класифікатори продукції використовуються для статистики з дуже багатьох аспектів виробництва, споживання та грошового вимірювання продукції. Прикладами цього типу даних, пов'язаних із продукцією, є статистика зовнішньої торгівлі, статистика виробництва й споживання, статистика енергії тощо.

Класифікації продукції, особливо ті з них, які використовувалися в міжнародній торгівлі, мають давню традицію. На відміну від економічних класифікацій, вони були першими, погодженими на міжнародному рівні у процесі гармонізації.

2.6.1 Об'єднана система класифікацій видів економічної діяльності та продукції iscap

Рішення, прийняті на 17-й сесії UNSD (1972 р.) і 21-й сесії Конференції європейських статистиків (1973 р.), поклали початок створенню об'єднаної системи класифікацій видів діяльності та продукції. Було вирішено погодити міжнародні класифікації, які були складені протягом попередніх десятиліть. Приблизно в той самий час РМС вирішив кардинально переглянути митну класифікацію з метою одночасного використання її для статистики зовнішньої торгівлі й митних цілей. Цією новою класифікацією, що була прийнята РМС у червні 1983 р. і введена в дію в січні 1988 р., є Гармонізована система опису й кодування товарів (HS).

Статистичне бюро ООН також було залучене в складання HS. У 1976 р. UNSD прийняла програму з узгодження економічних класифікацій на глобальному рівні. Була створена робоча група, завдання якої полягало в тому, щоб скласти Об'єднану систему класифікацій видів економічної діяльності та продукції – ISCAP, що, по-перше, погодило б класифікації різних організацій, а по-друге, привело б класифікації продукції у відповідність із класифікаціями видів економічної діяльності. Оскільки HS, як найбільш детальна класифікація, відігравала в цьому процесі ключову роль, було необхідно, щоб вона ґрунтувалася, наскільки це можливо, на економічному критерії походження товарів.

Як тільки безпосередньо після прийняття HS (червень 1983 р.) була створена система ISCAP, почалася діяльність з розробки менш загальних класифікацій. У результаті цієї роботи на рівні ООН були підготовлені дві головні класифікації:

ISIC Rev. 3 – Міжнародна стандартна галузева класифікація;

СРС – Міжнародна класифікація основних продуктів.

Центральні економічні класифікації формують тільки ядро міжнародних, європейських і національних класифікацій. На європейському рівні цим головним класифікаціям відповідають:

N АСЕ Rev. 1;

СРА – Статистична класифікація продукції за видами діяльності.

Європейські економічні класифікації повністю погоджені з глобальними.