Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лек.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

2.Властивості аддитивності в операціях з фінансовими ресурсами

Ресурси, виручка, витрати і можливі втрати банківської діяльності

вимірюються в грошовому виразі. Ця обставина визначає аддитивність моделей банківських операцій.

Загальний вид функціонала, що визначає ефективність виконання проекту Fj, представляється виразом:

Природно вважати об'єкти вкладення ресурсів незалежними між собою, при цьому загальна очікувана ефективність від вкладення R одиниць ресурсів в М об'єктів визначається сумою:

при (1)

При виконанні відношення (1) функція F задовольняє властивостям аддитивності і для визначення оптимального значення F може бути використаний апарат динамічного програмування, зокрема, метод функціональних рівнянь [2]. Для цього складається система функціональних рівнянь, що максимізують F:

(2)

Після побудови системи (2) при заданому значенні R в зворотному порядку визначаються оптимальні рішення:

……………..

………………

З метою економії часу на розрахунки нумерацію j слід вибирати так, щоб значення Nj із зростанням j зменшувалися (не зростали). При цьому, після рішення xj = 0 подальші рішення (xj+1, xj+2… xjм) будуть також нульовими.

Якщо при побудові системи (2) не вдається одержати результати в аналітичному вигляді, то функції xj визначаються табуляцією.

Для вирішення прикладних задач з використанням моделей (1) -(2) необхідно визначити вид виразу (1) для функції Fj. Для цієї мети необхідно розглядати реальні схеми визначення ефективності реалізації проекту Fj із змінними xj, Nj, tj и φj(t). З цією метою розглянемо моделі А, В, С, Д, що мають прикладну інтерпретацію.

3.Схеми (моделі) визначення ефективності використовування фінансових ресурсів

Модель А. Передбачається, що ресурс xj інвестується на виконання проекту, дохід від реалізації якого пропорційний xj . Враховується ймовірність ризику втрати ресурсу rj і не враховується його залежність від часу φj(t). Тоді:

(3)

Модель В. Ресурс xj інвестується на виконання проекту, дохід пропорційний xj і Nj. За час виконання проекту кожна одиниця ресурсу втрачається (або витрачається) з вірогідністю rj. Проект завершується успішно, якщо до його завершення зберігається, хоча б одна одиниця ресурсу. В цьому випадку:

Модель С. Ресурс xj інвестується на виконання проекту, дохід пропорційний Nj. Кожна одиниця ресурсу схильна до ризику втрати з вірогідністю rj. Проект виконується успішно, якщо весь ресурс за час виконання проекту зберігається в повному об'ємі. В цьому випадку:

Модель Д. Ресурс інвестується на виконання проекту. Дохід пропорційний Nj і xj. Кожна одиниця ресурсу може бути втрачена з вірогідністю rj. Максимізовується дохід, пропорційний Nj і частини ресурсу xj, яка зберігається. В цьому випадку:

У всіх розглянутих моделях час виконання проекту не розглядається і вважається фіксованим.

Модель Д найбільшою мірою адекватна опису операції банківського кредитування. Найкритичнішим в моделі до часу tj є рівень ризику rj(t) = φj(t). Часовова функція φ(t) однозначно визначається часом виконання проекту, вірогідністю втрати одиниці ресурсу у встановлений період часу (наприклад, 1год) і дає можливість вводити в модель часовий параметр t.

Розглянемо використовування представлених моделей.

Модель А. Для визначення значень xj, що максимізують F відповідно до (1), слідує додатково вводити в модель обмеження xj ≤ Rj. При цьому може бути використаний алгоритм:

1.Формується масив значень Nj(1- φj) і сортується по убуванню;

2.Для відсортованого масиву виконується моніторинг по j і на кожному кроці моніторингу визначається rj з співвідношення:

  1. Моніторинг припиняється при виконанні умови:

4.Рішення має вигляд: