Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка Пенальті.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
183.81 Кб
Скачать

3.2. Зіставлення теоретичних положень із реальним станом видавничої справи (можливості та характерні проблеми)

У ході роботи над футбольним виданням виникло багато запитань та складностей. Було з’ясовано, що не всі вимоги можна втілити в реальний проект. По-перше, дуже важко відшукати дійсно кваліфікованих спортивних журналістів, які б рівнозначно розумілися і на футболі, і на журналістиці. По-друге, якісний продукт потребує значних фінансових вкладів. Гідна матеріальна конструкція не забезпечить рентабельність. По-третє, виникає запитання з накладом. Чим більша кількість примірників, тим дешевший друк, але економічно нерозумним є випуск першого номеру великим накладом.

Щодо фінансування, то одразу журнал не почне окупатися, тому слід залучати кошти ззовні. Таким джерелом може слугувати реклама, але ідеальне видання повинне містити якомога меншу площу рекламних матеріалів. Друге джерело – публікація статей на замовлення, проте страждає об’єктивність, редакційна політика припиняє бути прозорою та твердою. Замовні публікації побачать навіть не фахівці, тому довіра до такого видання значно зменшиться. Оптимальною на етапі заснування журналу залишається спонсорська підтримка. Хоча і тут є нюанси. Інвесторів також слід рекламувати, представляти, згадувати на сторінках журналу. Економічна ефективність видання визначається інженером-економістом. Для газет і журналів її визначають не для окремих номерів, а для цілого видання за певний відрізок часу.

Доцільним є проаналізувати редакційну-видавничу діяльність на підсумковому етапі. Таке узагальнення є не тільки позитивним для майбутніх випусків видання, а й необхідним для успішного існування на видавничому ринку, для конкурентоспроможності. ”Видавнича ж якість видання визначається за такими показниками:

- якість редагування;

- залишковий ступінь помилковості й спотвореності повідомлення після редагування [16, с. 416]”;

- оцінка апарату видання;

- ”відповідність конструкції видання його читацькому призначенню. [15, с. 19] ”.

Аналіз вищезазначених чинників на наш погляд є обов’язковим, бо допомагає краще побачити власні помилки, недоліки. Це гарантує зменшення відсотку подібних помилок у наступних номерах.

Таким чином бажання зробити ідеальне видання з усіх боків стикається з реальними факторами сучасної видавничої справи. Тільки вдалі економічні, поліграфічні та дизайнерські рішення, прагнення до ідеалу здатні обійти перепони та невідповідності теорії та практики сучасного футбольного видання.

Висновки

У науковій роботі ми класифікували та узагальнили основні вимоги до сучасного футбольного видання. Визначення основних засад створення даного типу друкованої продукції важливо через свою розповсюдженість, популярність, всеохоплюючий вплив на суспільну свідомість, як наслідок: відбувається формування не тільки спортивного, а й логічного, етичного смаків читача.

Ще одним завданням було проаналізувати проблеми втілення проекту в межах міста та країни. Окреслення цих проблем та тонкощів дає змогу чітко усвідомлювати відповідальність та складність поставленої мети. Визначити проблему – це 50% її вирішення.

Ураховуючи існуючі вимоги, недоліки сучасних футбольних видань на прикладі власного проекту було запропоновано ідеальний, на наш погляд, журнал. Була продумана кожна деталь, кожне рішення як з журналістики, видавничої справи, так і з боку верстки та дизайну.

Підсумовуючі всі перелічені аспекти можна оцінити реальні перспективи існування на видавничому ринку даного видання. Журнал представляє собою втілення наших поглядів щодо найголовніших необхідних рис сучасного періодичного футбольного видання. Даний проект ми вважаємо перспективним, адже в ньому поєднано всю необхідну інформацію, ураховано та виправлено недоліки аналогічних видань, розраховано коло читачів. До того ж журнал містить інтерактивну частину, що дозволить вести співбесіду з читачами.