Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка Пенальті.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Розділ 3 практичне втілення теоретичних засад у проекті ”пенальті”

3.1. Основні характеристики журналу “Пенальті”

Назва видання. Пенальті – вид штрафного удару у футболі, що пробивається з відстані 12 ярдів (приблизно 11 метрів до воріт).

Так само і назва журналу асоціюється з чимось влучним, гострим, відповідальним і пробиває шлях до розуміння та свідомості читача, виконуючі основні функції: інформує про вид видання і зацікавлює.

Гаслом журналу є фраза "Не пропусти!" Не пропустити пенальті є вершиною майстерності голкіпера, тому журнал закликає не пропускати не лише пенальті, а й номери нашого журналу.

Видавнича концепція. Журнал «Пенальті» відрізнятиметься від аналогічних своєю глибинністю, оперативністю, відвертістю, об’єктивністю та актуальністю. Футбольна преса відома відсутністю системи та загальних естетичних та етичних правил. Існує журналістка етика, але спорт – це не просто спортивні події, які слід висвітлювати, а окремий світ із власними моральними законами. Найголовнішим у створенні футбольного видання є прагнення поєднати загальнолюдські, журналістські та спортивні уявлення про мораль. Кожне неправильне або неточне слово може спричинити відверте незадоволення з боку реципієнта. Тому представлений журнал буде намагатися працювати в інтерактивному режимі, прислуховуватися до думки читачів та не забувати основні правила якісної періодики.

Не слід забувати ще один момент – мова. Читацькі уподобання залежать від території. Тільки такий підхід забезпечить виданню максимальну користь та збільшення кола читачів. Оскільки в нашому регіоні більшість видань є російськомовними, що є наслідком історичного розвитку, місцеві видавництва майже не друкують матеріали державною мовою, але існують й ті, хто прагне не тільки спілкуватися, а й читати українською. Якісне видання повинно враховувати побажання кожного. Тому „Пенальті” буде двомовним.

До уваги даного журналу беруться події європейського та світового рівня: провідні європейські чемпіонати, Ліга чемпіонів, Ліга Європи. Особливістю цього видання є наявність авторських статей на злободенні теми та велика кількість ілюстративного матеріалу, відсутність реклами, креативний підхід до висвітлення футбольних подій. Також читач матиме змогу зберегти частину журналу у вигляді постерів на футбольну тематику.

Автори. Більшість матеріалів інформаційної спрямованості, фактаж було запозичено з мережі Інтернет та має посилання на першоджерело. Аналітична частина створена редколегією журналу. Зміст даного видання являє собою виключно погляд його авторів і може не збігатися з думкою читачів. Об’єктивність – досягається за допомогою правдивого, не викривленого висвітлення фактів.

Кожен матеріал перевірявся на дотримання основних вимог журналістики, редагування, норм сучасної української та російської літературних мов. При необхідності статті зменшувались, перекладалися та редагувалися. Усі авторські права дотримані.

Рубрикація. Більшість рубрик не має сталого розташування бо залежать від важливості новин та подій, що відбуваються на момент виходу номеру журналу. Рубрики ідентифікують і відокремлюють повідомлення одне від одного, викликають у читачів інтерес до інформації. Існує ряд вимог, яких повинен дотримуватися редактор (додаток 1).

Постійними рубриками є:

- "Слово редактора" – звернення редакторів до читача, невеличке прев’ю того, що буде в номері. Ця рубрика спрямована на налаштування читачів до сприйняття матеріалів, зацікавлення.

- "Європейські чемпіонати" (Англії, Іспанії, Італії, Німеччини, Росії, України) – двомовні. Тут висвітлюються події в провідних європейських чемпіонатах.

- "Читачі" – фото-рубрика, інтерактивна частина журналу, у якій кожен читач матиме змогу побачити себе на сторінках улюбленого видання. Основною вимогою до фото є пряме графічне підтвердження захоплення читача футболом. Такий редакторський хід організовує зв'язок між реципієнтом та редколегією.

Сезонні рубрики:

-"Ліга чемпіонів" – огляд найпрестижнішого європейського клубного турніру.

- "Ліга Європи" – огляд другого за важливістю європейського клубного турніру.

- "Чемпіонат Європи / Чемпіонат світу" – висвітлення інформації про найважливіші матчі національних збірних.

Шрифтове оформлення. Вид видання та його цільове призначення визначає особливості графічного оформлення. Шрифт має значний вплив не тільки на зручність читання, а й на весь художній вигляд видання. Правильне використання шрифту дає можливість донести повідомлення до того читача, якому воно адресоване, робить процес читання цікавим і зручним. Це досягається логічно правильною організацією текстових матеріалів, поданням їх у прийнятній формі. “Дизайн шрифтів як особливий вид зображального мистецтва, підпорядкований спільним для всіх видів мистецтва закономірностям, потребує знання цих закономірностей і вміння застосовувати їх на практиці [22, с. 15]”.

Журнал спортивної спрямованості повинен викликати в читача впевненість, почуття серйозного ставлення до реципієнтів. Шрифтове оформлення не повинно ускладнювати сприйняття матеріалів, відволікати увагу від головного. Тому журнал “Пенальті” вміщує в собі матеріали, набрані 12 кеглем Times New Roman. “Цей шрифт э оптимальним для зору, звичним для журнального видання такого типу, економним з погляду використання місця на шпальті [4, с. 13]”.

Колористика та графічні особливості. Журнал виконано яскравими, але раціонально підібраними кольорами. Кожну шпальту оформлено в залежності від країни, події якої на цій шпальті описуються, або ліги. На фоні зображено символіку футбольних асоціацій держав чи кубків тощо.

Рубрики являють собою прямокутник у вигляді розташований у верхній площині сторінки, що дозволяє створювати єдину систему кольорів видання. Особливістю даного журналу є те, що фонові малюнки рубрик "задрапіровані". Таким чином прапори виглядають ніби справжні, а не графічні.

Обкладинка виконує усі функції – зацікавлює, інформує, робить обличчя видання. Кожен журнал повинен мати своє "обличчя", яке буде його характеризувати. Таке поняття виражає сукупність способів організації інформації для кожного виду видавничої продукції. До цього поняття можуть належати й особливості аудиторії, для якої призначено журнал, і традиційні для цього видання способи роботи, й вимоги до журналістів та їхніх матеріалів, і характер редакційного колективу [12, с. 3]”. Спираючись на вищенаведені фактори та чинники успішного видання та його образу, ми створили обкладинку, яка б демонструвала вдалу роботу колективу, насичений та вагомий матеріал, спрямованість на певне коло читачів.

Назва, гасло, номер та інші елементи обкладинки стилізовані під футбольну тематику, є частиною футбольної атрибутики. Так, літера ”А” в назві є частиною м’яча, а гасло представляє собою вболівальницький тент, який розтягнули на трибунах. Обкладинка, оформлена у виді футбольного поля одразу привертає увагу, робить зрозумілою основну спрямованість видання.

Основною метою було створення такої обкладинки, щоб вона виконувала усі свої функцій, але й була не схожою на вже існуючі. Не змінюючи її загальний стиль можна додавати нові елементи. Постійність композиційних елементів і засобів розміщення інформації сприяє збереженню індивідуального стилю оформлення – одного з найважливіших компонентів обличчя видання.

Верстка. Журнал зверстано в програмі Adobe In Design CS 2, яка на сучасному етапі широко використовується для верстки журналів, газет і книг у багатьох видавництвах і редакціях. Цю програму випустила фірма Adobe Systems. InDesign — перший крупний пакет DTP з підтримкою Unicode для обробки текстів, шрифтів OpenType, передовими функціями прозорості, верстки стилів, оптичним вирівнювання і кросс-платформеними скриптами з використанням JavaScript. Також для створення скриптів підтримуються мови Visual Basic и AppleScript. При верстці використовувалося багато шарів, що ускладнювало процес, але значно підвищувало якість видання.