Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 22(29).doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать
  1. Подолання інженерних загороджень

Одним з найважливіших заходів по інженерному забезпеченню сучасного загальновійськового бою є подолання мінно-вибухових загороджень, що включає в себе розвідку, влаштування проходів і пропуск по ним військ.

Розвідка загороджень проводиться танками, які мають мінні трали та підрозділи.

Для розвідки мінно-вибухових загороджень і влаштування проходів в них різноманітними способами інженерні війська армії мають багато сучасних засобів. До них відносяться:

- комплект засобів розвідки і розмінування ("КР")

- міношукачі індивідуального користування ІМП, УМШ-1

- шляховий індукційний міношукач ДІМ.

При розвідці мінно-вибухових загороджень противника необхідно виявити їх демаскуючі ознаки, розміщення на місцевості, характер, довжину, глибину і межі, наявність проходів, можливість обходу, охорону і прикриття загороджень. Крім того, в ході розвідки визначаються ступінь готовності мінних полів, кількість рядів в мінному полі, відстань між ними і мінами в рядах, типи мін і способи їх установки, а також наявність мін, встановлених з елементами недобуваності.

Для ведення інженерної розвідки призначаються інженерні спостережні пости, інженерні пости фотографування, інженерні дозори розвідки та інженерні групи розвідки, які спостеріганням, фотографуванням, безпосереднім оглядом і проведенням пошуку отримують найбільш достовірні дані про важливий об'єкт противника.

Влаштування проходів в мінних полях перед переднім краєм – головний інженерний захід, який забезпечує успіх і стрімкість атаки.

В залежності від умов установки і насамперед від наявності засобів проходи в мінних полях перед переднім краєм можуть прокладатися:

- вручну, як правило, в своїх мінних полях в нічний час або в умовах поганої видимості;

- механізованим способом за допомогою Каткових мінних тралів КМТ-4, КМТ-5;

- вибуховим способом, як правило в мінних полях противника в період вогневої підготовки за допомогою подовженого заряду УЗ-3.

Розвідка і виявлення мін за допомогою каткових мінних тралів суміщаються з їх ліквідацією. Досягається найвища швидкість пророблення проходу (в 300 раз швидше, ніж вручну).

Проходи в мінних полях противника повинні бути прокладені до суворо визначеного моменту часу, на них не повинно бути залишено жодної міни, а межі проходів добре позначені і видні для своїх військ.

Вісі проходів в своїх загородженнях і загородженнях противника повинні співпадати.

Ширина проходів в мінних полях перед переднім краєм противника робиться 6-8 м, а в глибині його оборони - не менше 4 м. Надалі частина проходів може бути розширена до 10 м і більше.

Границі проходів позначаються єдиними стандартними знаками, не помітними з сторони противника.

В нічний час для позначення проходів застосовуються ліхтарі з світлофільтрами.

Можуть встановлюватися попереджувальні знаки з написами " Міни" і "Прохід".

Для забезпечення пропуску військ по проходам організується комендантська служба. На кожні 4-6 проходів призначається комендант.

Подолання невибухових протитанкових загороджень здійснюється з широким застосуванням бульдозерів, шляхопрокладчиків, вантажопідйомних машин, мостоукладчиків. Так, протитанкові рви ескарпи, контрескарпи долаються по колійним мостам або по проходам, які влаштовуються шляхом зчісування горбів і часткового засипання рвів за допомогою БТУ, БАТ, бульдозерів або з використанням ВВ.

Проходи в лісових завалах, бар'єрах, загородженнях з металевих їжаків прокладають за допомогою інженерних машин розгородження (ІМР), шляхопрокладчиків (БАТ), навісних танкових бульдозерів (БТУ).

Надовби, як правило, в місцях проходів підриваються.

Проходи в дротових загородженнях прокладаються штик-ножами ( за виключенням малопомітних сіток і спіралей), з допомогою вибухових речовин, ножиці і шанцевого інструменту.

Дротові загородження долаються по переходам, які зроблені з підручного матеріалу шляхом накидання на дріт матів з гілок або соломи, жердин, шинелей.

ІІІ. Висновки - 5 хвилин

- відповісти на питання курсантів;

  • нагадати тему, мету, навчальні питання, ступінь засвоєння матеріалу;

  • дати оцінку роботі взводу на занятті;

- дати завдання на самостійну підготовку.

1. вивчити матеріал лекції;

2. записати в зошитах ТТХ ПТ і ПП мін, засобів розвідки і розмінування.

ТВО старшого викладача кафедри тактики та оперативного мистецтва

майор С.П.ГРИШИН

Додаток №1 Загальні заходи безпеки при побудові мінно-вибухових загороджень.

При установці мінних полів:

  • особовий склад підрозділів, який не чітко знає інженерні боєприпаси, правила поведінки з ними і прийоми мінування, до виконання задач не допускається;

  • не допускається перебування сторонніх осіб в місцях виконання робіт по мінуванню;

  • забороняється курити, розводити вогнища ближче 50 м від місць установки мін і розміщення складів мінно-вибухових засобів;

- перед виходом на мінування повинні проводитися інструктаж і перевірка знань особового складу підрозділів по заходам безпеки;

- до початку мінування всьому особовому складу добре знати сигнали і команди виклику вогню, управління і зв'язку. Перед установкою мін проводиться перевірка їх комплектності, придатності та безпеки.

Спорядження мін підривниками проводиться під спостереженням командирів відділень. Підривники запобіжного типу можуть вставлятися в міни заздалегідь.

При установці та знешкодженні протитанкових і протипіхотних мін забороняється:

- кидати міни, піддавати їх ударам, складувати в штабеля і ліквідовувати підриванням;

  • розкривати корпуси мін і видаляти з них ВВ;

  • вставляти і витягувати з мін підривники, запали із застосуванням сили або удару;

  • знешкоджувати і знімати міни з пошкодженими підривниками;

  • складувати, перевозити в переносити разом і без відповідної укупорки міни, запали, підривники.

При розмінуванні:

  • допускати до роботи тільки особовий склад, який добре знає, що і в якій послідовності слід робити;

  • дотримуватися в роботах найсуворішої дисципліни, організованості і встановленого порядку;

  • зсувати міни з місця тільки з безпечної відстані кішками;

- позначати і доповідати командиру підрозділу про виявлення невідомих мін;

- перевірити і перерізати ізольовані дроти тільки по одному;

- ретельно перевірити залишені противником засоби озброєння, предмети військового, особового і домашнього побуту на мінування, зсувати їх з місця лише кішками;

  • працювати спокійно і впевнено, не поспішаючи, уважно і акуратно виконувати всі необхідні прийоми;

  • не ходити по не протраленій місцевості;

перед тим, як почати щось робити з виявленою міною, повинен уважно оглянути місцевість і предмети поблизу мін, не смикати за натягнуті дроти; при знешкодженні міни працювати одній особі.