Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
+БЖД метод посібник.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
219.65 Кб
Скачать

5. Індивідуальна робота студентів (ірс)

Індивідуальна робота студента з вивчення навчальної дисципліни «Безпека життєдіяльності» передбачає такі види робіт:

  1. Виконання індивідуальних завдань підвищеної складності для студентів, які бажають підвищити власний рейтинг.

  2. Індивідуальне консультування викладачем студентів з тематики дисципліни.

Крім того, індивідуальна робота покликана організовувати процес навчання студентів, які навчаються за індивідуальним графіком. Допуск до складання заліку надається таким студентам, якщо вони надали викладачу виконані індивідуальні завдання, здали модульні контрольні роботи та виконали підсумкову контрольну роботу.

Вибір варіанту індивідуального завдання здійснюється студентом відповідно до наведеного переліку в пункті 5.1. завдання для індивідуальної роботи (теоретичне завдання у вигляді реферату). Студент самостійно на вибір обирає завдання, яке найповніше відповідає його навчально-виробничим інтересам та здібностям. Перевага надається завданню, при виконанні якого є можливість виявити максимум особистої творчості та ініціативи. Індивідуальна робота має бути змістовною та методологічно обґрунтованою, розкривати внутрішній зв’язок питань, які рекомендовані до опрацювання.

Літературу студент добирає самостійно на основі рекомендованого переліку, а також за каталогами та інформаційними бюлетенями. Користуватися слід літературою, що висвітлює проблематику дослідження як в загальнотеоретичному, так і в практичному аспекті.

5.1. Завдання для індивідуальної роботи Завдання 1

  1. Національна рада з питань безпеки життєдіяльності населення.

  2. Небезпека. Ризик як оцінка небезпеки.

  3. Пожежа як антропогенна катастрофа.

Методичні вказівки

1. Дайте характеристику Національної ради з питань безпеки життєдіяльності населення: склад, функції, повноваження та права [10].

2. Визначте поняття небезпеки, зазначте джерела небезпеки та їх класифікацію, потенційні джерела небезпеки трудової та іншої діяльності людини. Наведіть класифікацію небезпечних та шкідливих факторів. Дайте визначення ризику як фактора потенційної небезпеки, індивідуального і соціального ризику, концепції допустимого ризику, оцінки ступеня ризику та управління ризиком [1, 2, 3].

3. Зазначте причини виникнення пожеж, дайте характеристику процесу горіння, засоби гасіння пожежі і дії людини під час пожежі. Наведіть основні вимоги до забезпечення пожежної безпеки закону про пожежну безпеку [1, 10].

Завдання 2

  1. Характеристика життєдіяльності людини в системі “людина – життєве середовище”.

  2. Природні небезпеки.

  3. Закон і положення про цивільну оборону в Україні.

Методичні вказівки

1. Дайте характеристику людського фактора в контексті проблеми безпеки життєдіяльності людини в системі “людина – життєве середовище” та здоров’я людини як медико-біологічної та соціальної категорії; необхідно дати характеристику аналізаторів, рухового апарату людини та нервової системи – природної системи захисту життєдіяльності організму людини від небезпеки; відмітити особливості діяльності людини-оператора, його працездатність та надійність [1, 2].

2. Потрібно дати характеристику природних стихійних лих, довкілля і методів забезпечення безпеки життєдіяльності людини за таких умов [1, 2, 11].

3. Коротко охарактеризуйте Закон і Положення про цивільну оборону України, права громадян на захист власного життя і здоров’я та функції держави як гаранта цього права [5].