Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
07_Metodichny_posibnik_semin_prakt_ta_samost.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
806.4 Кб
Скачать

Тема 1. Виконавча влада, державне управління та адміністративне право

Питання для обговорення на семінарському занятті

  1. Виконавча влада як гілка державної влади та її управлінська спрямованість.

  2. Управління: загальне поняття і соціальна природа.

  3. Поняття державного управління у широкому і вузькому розумінні.

  4. Принципи та функції державного управління.

  5. Співвідношення державного управління і виконавчої влади.

  6. Державне регулювання і державне управління: співвідношення понять.

Окремі пояснення та загальні рекомендації до вивчення теми

Відповідно до ст. 6 Конституції України державна влада здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу і судову гілки. Цей загальновизнаний у світовій державотворчій практиці принцип став своєрідною альтернативою пануванню в нашій країні в недалекому минулому тоталітаризму партійно-державної влади. Водночас розуміння принципу поділу влади має враховувати очевидну умовність досить поширеного уявлення про самостійне (а тим більше — цілком автономне) існування виконавчої влади серед гілок державної влади. Подібні уявлення слід вважати явним перебільшенням.

Термін «державне управління» широко використовується як у вітчизняній так і у зарубіжній літературі а також у законодавстві багатьох країн.

Державне управління у широкому розумінні – це сфера організуючої і розпорядчої діяльності державних органів. Державне управління у вузькому розумінні – діяльність органів виконавчої влади, апарата управління.

Державне управління – складова соціального управління.

Державне управління визначають: у вузькому розумінні як нормотворчу і розпорядчу діяльність органів виконав­чої влади з метою владно-організуючого впливу на відповідні суспільні відносини і процеси в різноманітних сферах, а також внутрішньоорганізаційну діяльність апарату органів виконавчої влади; у широкому розумінні як самостійний вид державної діяльності, притаманний тою чи іншою мірою усім органам державної влади що має підзаконний, виконавчо-розпорядчий характер.

Державному управлінню притаманні такі ознаки як: підзаконний характер; безпосередня відповідальність уповноважених суб’єктів за виконання законів; тісний взаємозв’язок із розробкою і практичною реалізацією державної політики; виконавчо-розпорядчий характер; цільова та функціональна специфіка; використання суб'єктами державного управління наявних у них правових та фактичних можливостей для застосування позасудового, тобто адміністративного примусу; наявність грошових та інших матеріальних ресурсів, наданих державою для реалізації державного управління; використання визначених форм і методів роботи.

Функції державного управління за змістом, характером і обсягом впливу поділяють на:

  • загальні функції, що характеризують управління усередині державного управлінського апа­рату (організація, планування, прогнозування, моделювання, регулювання, координація, контроль);

  • спеціальні функції, що характеризують особливості конкретного суб'­єкту (наприклад, функції Президента України) або об'єкту управління (економічна, соціально-культурна, адміністративно-політична сфери);

  • допоміжні функції, що сприяють процесам реалізації загальних та спе­ціальних функцій. До них можна віднести: стратегічне та поточне планування; фінансування, стимулювання, кадрове забезпечення, ке­рування, діагностування та ін.

Співвідношення термінів «державне управління» та «виконавча влада».

Сфера державного управління – це фактична діяльність по реалізації виконавчої влади, яка здійснюється органами виконавчої влади.

Ознаки виконавчої влади.

1)виконавча влада вторинна по відношенню до законодавчої;

2)виконавча влада – це влада підзаконна;

3)виконавча влада ототожнюється з діяльністю суб’єктів, наділених спеціальною компетенцією;

4)виконавча влада має владно-розпорядчий характер.

Таким чином, державне управління – синонім державно-управлінської діяльності і форма практичної реалізації виконавчої влади. Державно-управлінська діяльність – це функціонування суб’єктів виконавчої влади. Органи державного управління – суб’єкти виконавчої влади, що здійснюють у тому чи іншому обсязі державно-управлінську діяльність.

Іншими словами, державне управління на практиці здійснюється і реалізується в рамках системи державної влади, що базується на принципі поділу влад, а виконавча влада набуває реального характеру у діяльності окремих елементів державного апарату, що називаються органами виконавчої влади, а по суті є органами державного управління.

«Виконавча влада» - це політико-правова категорія, а «державне управління» - організаційно-правова.

Питання про співвідношення державного управління і державного регулювання є спірним. Згідно з однією з найбільш розповсюджених позицій державне регулювання – ширша категорія і включає у себе державне управління. Останнє включає лише імперативно-наказові методи впливу, в той час як регулювання полягає у створенні передумов для того, щоб підвладні суб’єкти самостійно свідомо обрали вигідний державі і суспільству варіант поведінки (наприклад, встановлення вільних економічних зон, податкових пільг і т.і.).

Практичні завдання

  1. Назвіть приклади взаємодії та взаємовпливу органів виконавчої влади та органів інших гілок державної влади. (Наприклад: адміністративні суди в порядку Кодексу адміністративного судочинства розглядають позови фізичних осіб до органів державної влади і органів місцевого самоврядування про визнання незаконними рішень, дій, бездіяльності останніх). Під час згадування і пошуку прикладів доцільно переглянути Конституцію України.

  1. Визначте у загальну систему органів виконавчої влади на таких рівнях: загальнодержавний; обласний, рівень АРК, міст Києва і Севастополя; районний рівень. Які органи місцевого самоврядування діють на цих рівнях?

  1. Управління - родове поняття. Існує три види управління: технічне управління, соціальне управління, біологічне управління. У чому полягає різниця між ними? Приведіть приклад кожного з трьох видів управління.

  1. Вкажіть критерії для виділення різних видів соціального управління (самоврядне або муніципальне управління, державне управління, громадське управління, корпоративне управління, ін.). Виділіть загальну для всіх видів ознаку.

  1. Дайте визначення державного управління у широкому та вузькому розумінні

  1. Приведіть конкретні приклади, де об’єктами державної влади виступають: юридична особа, фізична особа, певна сфера життєдіяльності держави і суспільства.

  1. Розкрийте взаємозв’язок, різницю і співвідношення понять «державне управління» та «виконавча влада».

Самостійна робота

Поглиблене опрацювання окремих питань:

  1. Соціальне управління: поняття, ознаки, види.

  2. Співвідношення виконавчої влади з іншими гілками державної влади.

  3. Співвідношення понять державне управління і державне регулювання.

Рекомендована література:

  1. Авер’янов В. Державне управління у змісті предмета адміністративного права // Вісник Академії правових наук.-2004.-№2(37).-С.139

  2. Баштанник А., Баштанник В. Організаційно-правові засади управління в складних адміністративних системах: європейський досвід та Україна // Право України.-2007.-№11.- С.153

  3. Бевзенко В. Поняття та ознаки державного регулювання // Підприємництво, господарство і право.-2006.-№11.-С.128

  4. Борденюк В. Децентралізація державної влади і місцеве самоврядування: поняття, суть та форми (види) // Право України.-2005.-№1.-С.21

  5. Кагановська Т. Щодо поняття та змісту сучасного державного управління // Право України.-2010.-№12.- С.152

  6. Лукашова В. Адміністративно-правові принципи в системі місцевого самоврядування у контексті реформування регіонального управління в Україні // Право України.-2008.-№1.- С.21

  7. Ней Н. Теорія управління та її місце в системі юридичних наук// Право України.-2004.-№12.-С.28

  8. Пєтков С. Адміністративно-правове регулювання діяльності публічної влади в Україні // Юридичний журнал.-№4(82).-2009.-С.60

  9. Пухтецька А. Узагальнення сучасних підходів до викладання циклу адміністративно-правових дисциплін у вищих навчальних закладах Франції та Великої Британії // Юридичний журнал.-2010.-№9.-С.32

  10. Селіванов В. Ціннісно – правовий вимір вітчизняного державного управління // Право України.-2004.-№4.- С.30

  11. Теплюк М. Публічна влада в Україні: визначення поняття і конституційно-правова природа // Право України.-2009.-№5.-С.6

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]