Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 15 (НПУ).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
148.48 Кб
Скачать

Основними задачами аналізу економіки є:

  • визначення тенденцій макроекономічного розвитку;

  • виявлення ресурсів економічного зростання у майбутньому;

  • корегування існуючих і розробка нових макроекономічних концепцій;

  • узагальнення світового досвіду моніторингу на макрорівні;

  • виявлення причинно-наслідкових зв´язків в економіці, найважливіших факторів, які суттєво впливають на економічну ситуацію.

Розв´язання перелічених завдань дозволить комплексно характеризувати макроекономічні ринки і оцінити вплив на їх становлення і розвиток різних факторів.

Аналіз економіки все частіше є попереджувальним. Тобто він дозволяє передбачити найімовірніші наслідки економічних процесів і приймати рішення щодо їх корегування, оцінити можливі економічні наслідки реалізації різних варіантів прогнозів.

2. Макроекономічна рівновага – явище ідеальне для будь-якої економіки. Макроекономічне рівновага – це такий стан економіки за якого всі ресурси задіяні, при чому в найкращих комбінаціях, які приносять найефективніший економічний результат.

Макроекономічна рівновага може встановлюватися між сукупними доходами та сукупними витратами, а також між сукупними попитом та пропозицією.

Сукупні доходи –це доходи всіх економічних суб’єктів – домогосподарств, підприємств та держави, а також закордонного сектору. До них належать: заробітна плата, рента та процент, як доходи домогосподарств, прибуток, амортизаційні відрахування та заощадження населення, як доходи підприємств, а також податки, як доходи держави.

Сукупні витрати – це витрати всіх економічних суб’єктів. Витрати домогосподарств складаються із споживчих витрат та витрат на сплату податків, витрати підприємств – інвестиційні витрати, витрати держави – державні витрати, в тому числі і на купівлю товарів та послуг. витрати закордонного сектору називаються чистим експортом і являють собою різницю між експортом та імпортом, тобто різницю між закордонними витратами на придбання продуктів національного виробництва і витратами власних споживачів на іноземну продукцію.

Зобразимо макроекономічну рівновагу між сукупними доходами та сукупними витратами схематично:

=

Сукупні доходи Економічні суб’єкти Сукупні витрати

Домогосподарства

з аробітна плата за т споживчі витрати

рента оща п р

п

Підприємства

роцент джен о а інвестиційні витрати

ня д н

а с

п рибуток т ф