Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchyot_k_kursovoy_sp_yaz.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
508.93 Кб
Скачать

Розробка технічного проекта

Побудова діаграми потоків даних

Метою побудови діаграми потоків даних є відображення процесів існуючих в системі і зв'язку між цими процесами, а так само процес перетворення вхідних даних у вихідний результат.

Основні елементи діаграми потоків даних :

- Зовнішня суть - є матеріальним предметом або фізичною особою, який є джерелом або приймачем даних. Визначення деякого об'єкту як зовнішньої суті вказує на те, що вона знаходиться за межами меж аналізованою ІС.

- Система і підсистема. При побудові моделі складної ІС вона може бути представлена в найзагальнішому вигляді на так званій контекстній діаграмі у вигляді однієї системи як єдиного цілого, або може бути декомпозирована на ряд підсистем.

- Процес - є перетворення вхідних потоків даних у вихідні відповідно до певного алгоритму. Фізично процес може бути реалізований різними способами: це може бути підрозділ організації, що виконує обробку вхідних документів і випуск звітів, програма, апаратно реалізоване логічний пристрій і так далі

- Накопичувач даних - є абстрактний пристрій для зберігання інформації, яку можна у будь-який момент помістити в накопичувач і через деякий час витягнути, причому способи приміщення і витягання можуть бути будь-ким. Накопичувач даних може бути реалізований фізично у вигляді таблиці в оперативній пам'яті, файлу на магнітному носієві і так далі. Накопичувач даних в загальному випадку є прообразом бази даних і опис тих, що зберігаються в нім даних повинно бути пов'язано з інформаційною моделлю.

- Потік даних - визначає інформацію, що передається через деяке з'єднання від джерела до наступника. Реальний потік даних може бути інформацією, що передається по кабелю між двома пристроями, листами, що пересилаються поштою, магнітними стрічками або дискетами, переносимими з одного комп'ютера на інший і так далі

Зовнішніми сутностями в Універсальному програвачі YMP! є медіа файл, користувач і сам плеєр.

Завданням користувача є: вказівка мультимедіа файлу , занесення фалів в мультимедіа бібліотеку.

Завданням плеєра є відкриття мультимедіа файлу і його відтворення .

При відкритті користувачем нового файлу автоматично створюється плейлист.

Детальне проектування програмного забезпечення

Программа складається з головного вікна, у якому відтворюються аудіо- та відео файли. На малюнку 2 представлена Головна форма програми.

Малюнок 2 – головна форма програми.

На малюнку 3 представлена діаграма послідовностей екранних форм.

Малюнок 4 – форма «Про програму»

Реалізація программи

Для написання курсового проекту я вікористав бібліотеку Qt. Qt є комплексним середовищем розробки програм для розробки на С++, призначену для створення міжплатформених застосувань з графічним призначеним для користувача інтерфейсом за принципом "написав програму - компілюй її в будь-якому місці". Qt дозволяє програмістам використовувати дерево класів з одним ис­точником в додатках, які працюватимуть в системах від Windows 98 до Vista, Mac OS X, Linux, Solaris, HP - UX і в багатьох інших версіях Unix з XII. Библиоте­ки і утиліти Qt входять також до складу Qt/Embedded Linux - програмного продукту, що забезпечує власну віконну систему для вбудованої системи Linux.

Для роботи зі звуком та відео я вікористав бібліотеку Phonon. Цей модуль надає розробникам однаковий АРІ для відтворення мультимедіа (звуку і відео) на усіх підтримуваних платформах. Як медіа можуть виступати так само і файли, що знаходяться на видаленому сервері, тому можна як шлях Передавати QUrl.

За допомогою модуля Phonon можна здійснювати такі операції:

запускати і зупиняти відтворення, у тому числі робити паузу, проматувати вперед і назад;

змінювати рівень гучності або повністю відключати звук;

відображувати стан медіапотоку;

отримувати додаткову інформацію, наприклад, ім'я автора сюжету або його назва.

Клас Mediaobject управляє відтворенням і записом і надає медіадані. Клас AudioOutput виводить звукові дані на пристрій, а виджет Videowidget виводить відео. Усі ці медіавузли можуть бути з’єднані один з одним, використовуючи Path.

Малюнок 5 - Діаграма класів Phonon’a

Так само плюсом на користь використання Qt є зручний відладчик, який дозволяє аналізувати роботу програми під час її виконання. З його допомогою можна послідовно виконувати окремі оператори початкового тексту послідовно, спостерігаючи при цьому, як міняються значення різних змінних.

Основним класом є клас MainWindow. Структура цього класа :

class MainWindow : public QMainWindow

{

Q_OBJECT

QMap<QString,QString> map; містить плейлист.

Phonon::MediaObject *media; містить вкажчик на медіа об’єкт

Phonon::AudioOutput *ao; містить вкажчик на аудіо потік

MyWidget *m_viVid; містить вкажчик на відео віджет

Phonon::SeekSlider *m_seeks; містить вкажчик на слайдер для керуванням позицією

Phonon::VolumeSlider *m_volsl; містить вкажчик на слайдер для керування гучністю

QLabel *m_current; слугує для виводу поточного часу композиції

QLabel *m_total; слугує для виводу загального часу композиції

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]