Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГПП_ШПОРИ_60-80.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.07.2019
Размер:
43.5 Кб
Скачать
  1. Представництво в господарському процесі.

Під процесуальним представництвом розуміють правовідносини, на підставі яких одна особа — представник виконує у суді процесуальні дії від імені і в інтересах іншої особи. Процесуальне представництво відрізняється від представництва в господарських правовідносинах. В останньому випадку представник укладає від імені особи, яку він представляє, господарські угоди, що мають для неї обов'язкову силу, породжують певні права і обов'язки. При процесуальному представництві представник захищає інтереси особи, яку він представляє, тільки в господарському суді, допомагаючи останньому в здійсненні правосуддя. Обсяг прав представника в господарському суді визначається Господарсько процесуальним Кодексом, а також повноваженнями, наданими йому особою, представником якої він є.

За змістом даної статті представниками юридичних осіб в господарському суді можуть бути як керівники підприємств та організацій і їх заступники, так і інші особи, повноваження яких підтверджуються довіреністю.

Повноваження сторони або третьої особи може здійснювати також її відособлений підрозділ, якщо таке право йому надано установчими чи іншими документами. В цих випадках відособлений підрозділ юридичної особи має право від імені останньої здійснювати заходи досудового врегулювання спору, заявляти позови, направляти відзиви на позовні заяви, здійснювати інші , процесуальні дії,

В зв'язку з тим, шо право звернення до господарського суду надано і фізичним особам, які набули статусу суб'єкта господарської діяльності, вони можуть вести свої справи в ньому особисто або через представників, повноваження яких підтверджуються нотаріально посвідченою довіреністю.

Повноваження адвоката як представника можуть також посвідчуватися ордером, виданим відповідним адвокатським об'єднанням, або договором. До ордеру адвоката обов'язково додається витяг з договору, у якому зазначаються повноваження адвоката як представника або обмеження його прав на вчинення окремих процесуальних дій. Витяг засвідчується підписом сторін договору.

  1. Роль і значення представництва для захисту порушеного права.

Під процесуальним представництвом розуміють правовідносини, на підставі яких одна особа — представник виконує у суді процесуальні дії від імені і в інтересах іншої особи.

При процесуальному представництві представник захищає інтереси особи, яку він представляє, тільки в господарському суді, допомагаючи останньому в здійсненні правосуддя.

Значення представництва в господарському процесі визначається метою надання допомоги, зокрема правової, сторонам, третім особам, заявнику, заінтересованій особі. Процесуальний представник також може посприяти суду у визначенні дійсних обставин справи, повному та всебічному розгляду та вирішенню справи і, відповідно, у здійсненні правосуддя в господарських справах в цілому.

Аналізуючи питання процесуального представництва, слід враховувати таке: правовідносини, що складаються між представником та особою, яку представляють, представником та судом, у господарському процесі мають різний галузевий характер. В першому випадку правовідносини складаються з приводу визначення і оформлення повноважень представника. Вони носять матеріально-правовий характер, оскільки, як правило, ґрунтуються на угоді та регулюються нормами цивільного, трудового, корпоративного та інших галузей приватного права. Правовідносини між представником та судом складаються, як правило, з приводу розгляду та вирішення конкретної господарської справи та регулюються нормами господарського процесуального права (процесуальні норми).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]