Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга з міжнародного__МПМ_Чубарев (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
06.05.2019
Размер:
3.95 Mб
Скачать

Глава 11 Право промислової власності

Другою складовою права інтелектуальної власності є право промислової власності. Як зазначається, кожна держава заінтере­сована у використанні світових досягнень науки та техніки шля­хом впровадження їх у національне виробництво, торгівлю та Інші сфери економіки. Саме цим обумовлено зростання масштабів між­народно-технічного співробітництва та постійне удосконалення відповідної правової бази .

11.1. Визначення права промислової власності та його основні поняття

1. У загальному вигляді право промислової власності прийнято визначати як сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини, які складаються у процесі створення, оформлення та використання результатів науково-технічної творчості2. Об'єктами права інтелектуальної власності, згідно зі ст. 2 Конвенції про засну­вання Всесвітньої організації інтелектуальної власності 1967 p., є:

* винаходи у всіх галузях людської діяльності;

* наукові відкриття;

* промислові зразки;

* товарні знаки, знаки обслуговування, фірмові найменування та комерційні позначення;

* захист проти нечесної конкуренції, а також

» всі інші права, що мають відношення до діяльності у проми­словій або науковій галузях .

2. Визначень зазначених термінів Конвенція не містить, за­звичай відсилаючи до того, «як ці поняття визначені у націо­нальних законодавствах Договірних Держав». З урахуванням цього та зважаючи на відповідність таких визначень сталій між­народній практиці, наведу їх розуміння за чинним законодав­ством України.

1 Див.; Международное час гное право. Учебник / Под ред. Г. К. Дмитриевой—С. 317. "Дин.: Підопрш'оро О. А.. Шдонрчмра О. О Право інтелектуальної власності України. Навчальний посібник- К.: Юрінком Інтер, 1998-С. 65. J Див.: МІІнкоя А. М. Ціп. праця.-С. 229.

238

Винахід - це технічне рішення, що відповідає вимогам патен­тоспроможності, тобто є новим, мас винахідницький рівень і при­датне до використання (Закон «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» від15.12.1993р.)'.

Промисловий зразок - нове конструктивне вирішення виробу, що визначає його зовнішній вигляд, придатне для відтворення промисловим способом (Закон «Про охорону прав на промислові зразки» від 15.12.1993 р.}2.

Знак - це словесні, зображувальні, об'ємні та інші позначення або їх комбінації, виконані у будь-якому кольорі чи поєднанні ко­льорів (Закон «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг» від 15.12.1993 р.)3.

У згадуваній вище (див. гл. 10.1.4.) Декларації підкреслено, що основними функціями товарного знака t: встановлення джерела товару у торгівлі задля користі споживачів, а також захист добро­совісних виробників. На виконання цих функцій право повинно забезпечити, щоб товари були позначені за згодою володарів товар­них знаків і щоб споживачі могли розібратися у походженні або характеристиках товару4.

Поняття «захист від нечесної конкуренції» та «всі інші права, що мають відношення до діяльності у промисловій або науковій галузях» залишаються не визначеними (і не тільки в нашому зако­нодавстві). Як приклад інших прав можна послатись на термін «корисна модель» (Закон «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі»), яким позначається «конструктивне виконання пристрою, яке відповідає умовам патентоспроможності, тобто с новим і про-мислово придатним».

3. Коли мова йде про систему міжнародно-правової охорони права промислової власності, то мається на увазі весь комплекс міжнародно-правових актів у цій сфері. Нас мають цікавити, голов­ним чином, ті акти, за допомогою яких встановлюється зазначена охорона (ними і буде обмежено подальший виклад матеріалу. Ак­ти ж, які полегшують отримання такої охорони або якими встанов­люються ті чи Інші міжнародні класифікаційні системи, у подаль­шому розглядатись не будуть).

п Див.; Відомості Йерховної Ради України,- 1994, № 7.- Ст 32. ; Див.: Там само.- Ст. 34.

Див.: Там само. С г 36.

Див.: Журнал международного частного права,- 2000.-№ 1 (27).- С. 90.

239