Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rob Prog Svyazi z ob. для МВ 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.05.2019
Размер:
333.82 Кб
Скачать

Тема 2. Історія виникнення та розвитку паблік рилейшнз

Особливості зв’язків з громадськістю в давній історії людства. Основні елементи майбутньої системи паблік рилейшнз в історії суспільства. Вивчення громадської думки та її врахування при прийнятті рішень, формування громадської думки. Мистецтво риторики. Видатні оратори Давньої Греції та Давнього Риму. Перші газети як протоісторія сучасних засобів масової інформації. Практика послань та звернень до народу, просвітництво.

Початки системи зв’язків з громадськістю в історії українського суспільства.

Перші спроби створення організаційних структур для здійснення систематичних зв’язків з громадськістю.

Передумови виникнення системи зв’язків з громадськістю. Основні етапи виникнення та розвитку паблік рилейшнз як науки та сфери практично-прикладної діяльності. Особливості окремих етапів та їх характерні риси. Сучасний стан системи зв’язків з громадськістю за кордоном та в Україні.

Семінарське заняття № 1. Зв’язки з громадськістю як наука та сфера практично-прикладного знання

  1. Статус ПР у сучасній науці

  2. Мета та основні завдання системи зв’язків з громадськістю як практично прикладної сфери діяльності.

  3. Кампанія з PR та її складові.

  4. Передісторія системи зв’язків з громадськістю: загальна характеристика та основні елементи паблік рилейшнз у минулому. Передумови виникнення ПР.

  5. Основні етапи виникнення та розвитку системи зв’язків з громадськістю. Особливості сучасного розвитку паблік рилейшнз.

Теми рефератів:

    1. Професійні якості та вимоги до ПР-працівників

    2. Особливості підготовки ПР-працівників в різних країнах світу

    3. Система зв’язків з громадськістю в Україні: перші кроки та перспективи.

Тема 3. Громадськість як об’єкт та суб’єкт комунікації (2 год.)

Середовище комунікації організації з громадськістю, його основні складові й параметри. Макро- та мікросередовище. Зовнішнє середовище та його параметри. Внутрішнє середовище та його параметри.

Громадськість як об’єкт та суб’єкт комунікації. Поняття “громадськість”. Типологія груп громадськості. Зовнішня та внутрішня громадськість. Типи громадськості за характером комунікативної поведінки. Цільові групи громадськості, їх особливості та проблеми визначення. Поняття пріоритетних груп громадськості. Поняття “громадськість” та “аудиторія”, спільне та відмінне. Якісна та кількісна характеристики аудиторії. Різновиди аудиторії.

Сегментація ринку споживачів. Об’єктивні та суб’єктивні критерії сегментації громадськості. Кореляція та кореляційний зв’язок. Технологія сегментації громадськості. Метод групування.

Тема 4. Громадська думка: вивчення та формування

Соціальне значення громадської думки. Термін “громадська думка”: історія його походження та сучасний зміст. Індивідуальна, колективна та громадська думки, носії громадської думки. Громадська думка та знання. Основні властивості громадської думки, її функції. Об’єкти громадської думки. Природні та штучні межі функціонування громадської думки. Форми вираження громадської думки.

Джерела вивчення громадської думки. Дослідження громадської думки службами паблік рилейшнз. Шляхи, засоби та методи формування громадської думки. Переконання: стадії, принципи, засоби та проблема ефективності.

Чутки як форма стихійної комунікації: поняття, характерні ознаки, соціальні функції, типологія, фактори виникнення та поширення. Чутки та пересуди, поголос та плітки.

Типологія чуток за змістом, часовою орієнтацією, походженням, відношенням до реальності, ступенем достовірності та характером почуттів, що ними викликаються.

Виникнення та поширення чуток. Боротьба з чутками: силові та профілактичні методи, засоби спростування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]