Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Rudenok_O.YU._Finansi_pidpriemstv__2010.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
739.33 Кб
Скачать

9.2. Види фінансового планування та їх характеристика.

Фінансове планування здійснюється за допомогою фінансових розрахунків і планів різного змісту і призначення залежно від зав­дань і об'єктів планування. Виходячи з цього фінансові плани можна розділити на перспективні, поточні та оперативні.

Прикладом поєднання перспективного і поточного планування є бізнес-план, який зазвичай розробляють під час створення нового підприємства або обґрунтування виробництва нових видів продукції.

Бізнес-план являє собою документ, у якому викладені організа­ційні, виробничі та ринкові аспекти з майбутнього бізнесу, а також запропоновані планові розрахунки обсягів виробництва, необхідних інвестицій і передбачуваних фінансових результатів від здійснення запланованого заходу.

Складання бізнес-плану необхідно для визначення обсягів та роз­робки стратегії фінансування, залучення конкретних інвесторів до участі в створенні нового підприємства або фінансування нових ви­робничих програм. При цьому інвесторами можуть бути банки, інші юридичні, а також фізичні особи.

Структура бізнес-плану та його обсяг залежить від сфери діяль­ності, до якої належить бізнес, від розміру цього бізнесу, від суми інвестицій, необхідних для його організації, від обсягу й асортименту майбутнього продукту. Основна ж частина бізнес-плану має органі­заційний і виробничий характер. Відповідні його розділи відобража­ють відомості про продукцію, що планується до виробництва, її якість, рівні цін, ринки збуту, про результати маркетингових дослі­джень щодо конкурентоспроможності продукції і фінансові резуль­тати від її продажу.

9.3. Фінансовий план підприємства, його зміст і порядок складання.

Призначення фінансового плану — визначення обсягу фінансових результатів, а також сукупної потреби підприємства у фінансових ресурсах у розмірах, необхідних для фінансування передбачених об­сягів розширення виробництва, виконання фінансово-кредитних зо­бов'язань, вирішення соціальних завдань і матеріального стимулю­вання робітників підприємства.

Необхідність фінансового плану полягає в тому, щоб дати мож­ливість керівництву підприємства бачити, який обсяг фінансових ре­зультатів підприємство планує отримати у плановому році, які фі­нансові ресурси, в яких обсягах і звідкіля надходять, на які цілі вони витрачаються, виявити резерви збільшення власних фінансових ре­сурсів, здійснювати режим економії та контроль за цільовим вико­ристанням коштів.

Складання фінансового плану кожне підприємство здійснює само­стійно за встановленою формою. Фінансовий план державного під­приємства складається з двох частин:

1 — формування чистого прибутку;

2 — джерела формування і надходження коштів та напрями їх використання.

У першій частині фінансового плану передбачається розрахунок фінансових результатів від всіх видів діяльності підприємства, а та­кож чистого прибутку і його розподіл.

Друга частина фінансового плану містить сім розділів:

• джерела формування і надходження коштів;

• приріст активів підприємства;

• повернення залучених коштів;

• витрати, пов'язані з внесенням обов'язкових платежів до бюджету і державних цільових фондів;

• покриття збитків минулих періодів;

• елементи операційних витрат;

• розрахунок податку на додану вартість.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]