Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VIDPOVIDI_NA_PITANNYa_Z_YeKOLOGIYi (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
173.57 Кб
Скачать

26. Який документ обмежує поширення живих геннозмінених організмів?

Від генетично модифікованої продукції зараз відмовилося понад 130 країн світу. В 2005 році було прийнято «Берлінський маніфест», що передбачає більше ніж 100 регіонів, вільних від ГМО.

У січні 2000 року було ухвалено Картахенський протокол про біобезпску до Конвенції про біологічне різноманіття, який є першим міжнародним документом, що регулює відносини між країнами в сфері поводження з генетично модифікованими організмами і його основна мета – встановити міжнародні правила щодо безпечного перевезення, обробки та використання організмів, які можуть мати несприятливий вплив на збереження і стале використання біологічного різноманіття, з урахуванням ризиків для здоров'я людини. 11 вересня 2003 року Протокол офіційно вступив в силу після того, як його ратифікували понад 50 країн світу.

27. Канцероген (лат. cancer — рак, лат. gen — утворення, створення) — хімічні речовини або фізичні чи біологічні агенти, які є причиною виникнення злоякісних новоутворень (раку).

28. Джерелами найбільшого забруднення світового океану є нафтове забруднення; забруднення важкими металами, пестицидами, побутовим сміттям та поховання різноманітних відходів (дампінг)

29. Найбільш ефективний спосіб зменшення забруднення довкілля відходами полягає у (таких діях) утилізація, реутилізація

Утилізація відходів (з лат. отримати користь) – використання відходів як вторинних матеріальних чи енергетичних ресурсів.

Реутилізація – отримання з використаної готової продукції шляхом її переробки нової продукції того ж чи близького їй типу (наприклад, паперу з макулатури, металу з металолому та ін.).

30. Де і в якому році була прийнята Рамкова конвенція про біорізноманітність?

На саміті "Планета Земля" у Ріо-де-Жанейро в 1992 р.

31. Виберіть найбільш потужний забруднювач атмосфери – Теплові електростанції

32. Що є основним завданням для реалізації концепції сталого розвитку?

Задовольняти потреби теперішніх поколінь без загрози майбутнім поколінням задовольняти свої проблеми.

33. Виберіть з перелічених абіотичні фактори

До абіотичних факторів відносяться кліматичні, або атмосферні фактори (сонячна радіація; температура; вологість повітря та опади; газовий склад повітря; атмосферний тиск та течії повітря; атмосферна електрика); едафічні, або грунтові фактори (структура грунту; механічний склад грунту; вологість; солоність грунту; кислотність грунту); фактори рельєфу та гідрологічні фактори (освітленість; температура; солоність; газовий режим; тиск).

34. Які з природних ресурсів відносяться до групи невичерпних ресурсів?

Це енергія сонячної радіації, морських хвиль, вітру.

35. Виберіть термін, який позначає поступове розмивання екосистеми?

Ерозія

36. Виберіть із наведених прикладів біокод (за Вернадським) ???????

37. Як називаються взаємовідносини живих організмів, в яких кожен із них приносить іншому певну користь? - Груповий ефект, протокооперація (первинна кооперація, співробітництво)

38. Як називаються організми, що живуть за рахунок харчової первинної продукції?

Консументи 1-го порядку

Первинна продуктивність - це швидкість засвоєння сонячної енергії продуцентами, а вторинна - це продуктивність консументів. При передачі від кожної попередньої ланки наступній ланці трофічного ланцюга втрачається близько 90-99% енергії: так, якщо рослинами створено на 1 м2 земної поверхні 84 кДж енергії, то продукція первинних консументів складає 8,4 кДж, а вторинних - близько 0,84 кДж.

39. Виберіть три основні принципи Оргуської конвенції

1) доступ до інформації;

2) участь громадськостіі у процесі прийняття рішень;

3) доступ до правосуддя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]