Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VIDPOVIDI_NA_PITANNYa_Z_YeKOLOGIYi (1).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
173.57 Кб
Скачать

9. Виберіть абіотичні фактори впливу на довкілля

До абіотичних факторів відносяться кліматичні, або атмосферні фактори (сонячна радіація; температура; вологість повітря та опади; газовий склад повітря; атмосферний тиск та течії повітря; атмосферна електрика); едафічні, або грунтові фактори (структура грунту; механічний склад грунту; вологість; солоність грунту; кислотність грунту); фактори рельєфу та гідрологічні фактори (освітленість; температура; солоність; газовий режим; тиск).

10. На якому етапі знаходиться концепція Сталого розвитку України?

Концепція сталого розвитку України знаходиться на середньостроковому (стабілізаційному) етапі – до 2015 – 2025 рр.

11. Які види діяльності обмежено Монреальським протоколом?

Монреальський протокол 1987 р. наклав жорсткі економічні обмеження не тільки на виробництво і застосування ХФУ (хлорфторвуглеводнів), але й на торгівлю, експорт та імпорт будь-якої холодильної техніки, що містить ХФУ.

12. Вкажіть складові, які не входять в поняття «атмосфера»

13. Які принципи екологічної політики є основними в Європі?

Екологічна політика ЄС базується на двох основних підходах: обережності та превентивних (запобіжних) діях, при яких шкода навколишньому середовищу повинна запобігати ся, а забруднювач навколишнього середовища повинен платити.

Зараз країни ЄС у своїй діяльності застосовують наступні принципи екологічної політики:

  • принцип обережності;

  • принцип ліквідації наслідків і відшкодування збитків навколишньому середовищі.

14. Які права громадян захищає Оргуська конвенція?

Оргуська конвенція накладає на державні органи країн-учасниць чіткі зобов’язання перед суспільством щодо забезпечення доступу до інформації, участі громадськості в процесі прийняття рішень та доступу до правосуддя.

Значна частини конвенції присвячена питанням судового захисту екологічни прав громадян.

15. Які з перелічених країн відмовились від будівництва атомних станцій? – Швейцарія

Отметим, многие промышленно развитые страны, к примеру Германия, Швеция

отказались от АЭС и приступили к закрытию своих работающих атомных станций.

16. Які глобальні проблеми пов'язані з експлутацією теплових станцій?

17. Що дає Україні співпраця в рамках Кіотського протоколу? Можливість торгувати квотами

18. Які гази є причиною парникового ефекту? - двооксид карбону CO2, метан CH4, хлорфторвуглеводні (ХФВ), озон O3, оксиди нітрогену NOx.

19. Максимальна щільність живих організмів спостерігається на межі різних біоценозів, у перехідній смузі (так званий екотон). Наприклад, болотяні простори, що знаходяться між ставком та наземними формаціями, які його оточують, зарості чагарників, що відділяють ліс від поля. Фауна екотонів і щодо видів, і чисельно більш багата за фауну сусідніх біоценозів, тому що тут тією чи іншою мірою мірою відбувається змішування видів.

20. Яка сфера має найбільший вплив на формування клімату? ????

21. Яка галузь є найбільшм споживачем води? - Сільське господарство. На його потреби іде 70-80% усієї прісної води.

22. Які види діяльності обмежені Монреальським протоколом?

Монреальський протокол 1987 р. наклав жорсткі економічні обмеження не тільки на виробництво і застосування ХФУ (хлорфторвуглеводнів), але й на торгівлю, експорт та імпорт будь-якої холодильної техніки, що містить ХФУ.

23. Озоновий шар розташований у стратосфері на висоті 25-30 км (у тропічних широтах), 20-25 км (у помірних), 15-20 км (полярних).

24.Яка причина катастрофи Аральського моря?

- спорудження в Аральському регіоні (у районі басейнів річок Амудар'я та Сирдар'я) у 1960-1990 рр. багато великих зрошувальних систем.

Найбільш поширена версія загибелі Аралу - надмірне та нераціональне використання водних ресурсів.

25. Яка галузь енергетики є домінуючою в Україні?

Вугільна промисловість в Україні є давньою і традиційною галуззю, яка займає домінуюче місце серед паливно-енергетичних галузей. Україна має великі запаси (до 200 млрд. т) високоякісного вугілля, яке здебільшого залягає на значній глибині у Донецькому, Львівсько-Волинському та Придніпровському (буре) басейнах. 75% вугілля використовується як паливо, 25% – як технологічна сировина для чорної металургії, хімічної промисловості та деяких інших галузей.

Найбільшим у країні районом видобутку кам’яного вугілля залишається Донецький басейн.

Досі важливим є розвиток енергозберігаючих технологій, з паралельним вивченням сучасних європейських технологій, та уніфікація їх з вітчизняними. Обов’язково треба розширювати ринки збуту вітчизняного вугілля, як енергоресурсу, який Україна може собі дозволити виробляти на експорт.

Також пріоритетним варто вважати розвиток атомної енергетики, адже Україна має потужності, технології та базу для їх розвитку, а головне – реальних і потенційних споживачів в Європі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]