Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деонтология екзамен.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
21.04.2019
Размер:
504.32 Кб
Скачать

52. Юридична деонтологія, як навчальна дисципліна, її предмет та значення

Юридична деонтологія як наукова та навчальна дисципліна не одне і теж. Я к навчальна дисципліна вона переслідує мету дати майбутньому юристу своєчасні уявлення про реальний сенс ї зміст вибраної професії, в окремих навчальних закладах викладається курс, що має назву "Вступ до юридичної спеціальності". По суті, ця назва досить чітко відбиває основні функції та призначення даної дисципліни. Початківців студентів-юристів вводять до бази завдань, що визначатимуть умови та порядок їхньої життєдіяльності на найближчі 4-5 років та на майбутню перспективу, коли вони вже отримають диплом фахівця та візьмуться до самостійної роботи.

Якщо в сфері деонтологічного наукового дослідження відбувається вироблення нових знань, то в сфері навчання, а конкретно - в системі юридичної освіти відбувається розповсюдження та опанування науковим досягненням з метою його подальшого використання на практиці.

Слід відзначити, що здійснення такого роду інтелектуальної діяльності як навчання має найбільшу ефективність, якщо суб'єкти цього процесу однаково добре підготовлені до такої роботи. Щодо системи вищої освіти, то вона передбачає особливо ретельну підготовку до процесу засвоєння знань, починаючи від ознайомлення з правилами внутрішнього розпорядку, режимом, формами роботи і завершуючи. професійною орієнтацією студентів на далеку перспективу, формуванням загального уявлення про можливу сферу своєї професійної діяльності

Юридичні деонтологія дає відповіді на багато поставалених питань при вступі на юридичний факулььтет. Ю деон: 1)ця наука пізнає сутність внутрішнього імперативу службового обов’язку у правових ситуаціях, допомагає пошуку та встановленню правової істини самим юристом; 2)ця наука, виходячи з норм та принципів суспільної моралі, формує систему вимог професійного та особливого порядку, висвітлює етичний аспект діяльності юриста, враховуючи специфіку юридичної професії; 3) ця наука напрацьовує рекомендації про співпрацю юристів зі своїми колегами,взаємовідносини з громадянами, мистецтво спілкування та уміння приймати правильні рішення; 4) це - одна із юрид наук, яка разом з іншими входить до системи гуманітарних наук; 5) ю д розкриває зміст системи знань про правознавство, взаємозв’язок таких соціальних явищ, як ю наука та ю практика, вивчає їх функції; 6)ю д вивчаються система, форми, методи та засоби підготовки висококваліфікованих юристів - професіоналів; 7) це відносно молода за своїм віком ю наука, яка знаходиться на стадії свого становлення та розвитку, поступово набуває авторитету в системі юридичних знань.

Характеризуючи предмет навчальної дисципліни, слід звернутися до визначення науки "юридична деонтологія", в якому говориться, що це система загальних наукових знань про юридичну науку та юридичну практику, про вимоги до працівників юридичної сфери та систему формування професійних та особистих якостей працівників. Ці компоненти і являються головними складовими предмету навчальної дисципліни.

Значення юридичної деонтології як навчальної дисципліни не вичарпується тим, що вона є вступом у юридичну спеціальність . діапазон її впливу на культуру юриста досить широкий . її більш поглиблене і грунтовне вивчення можливе на старших курсах і необхідно при проходженні стажування юристів кожної спеціальності.

Завдання: 1) висвітлити соціальне призначення юристів як особливої професійної групи, підкреслюючи їх роль на сучасному етапі державного будівництва; 2) визначити роль та призначення ю діяльності і структурі соціальної діяльності; 3) разом з підвищенням ролі првників та ю професії підвищити авторитет права, враховуючи шанобливе ставлення всіх членів суспільства до права, що є необхідною умовою ефективного здійснення правової роботи; 4) виробити практичні рекомендація для вирішення проблем правової діяльності, що безпосередньо залежність від рівня проф. підготовки, правової культи працівника, його моральності в цілому; 5) спрогнозувати тенденції розвитку ю науки, визначити необхідні зміни щодо системи кваліфікаційних вимог у межах конкретних ю спеціальностей.