Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
менеджмент ответы.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
547.84 Кб
Скачать

1.9. Що таке виробничий процес.

Виробничий процес – це сукупність взаємозв’язаних процесів праці і природних процесів, в результаті яких вихідна сировина і матеріали перетворюються в готову продукцію. Це складний комплекс первинних процесів: основних, допоміжних і обслуговуючих підрозділів підприємства, що забезпечують своєчасний випуск заданої продукції.

Сукупність засобів праці становить техніко-технологічну базу (ТТБ) виробничої сфери підприємства. Ця база виробництва має технічну та технологічну складові. До технічної складової належать: енергетична база виробництва; виробничі машини і устаткування; транспорт, переміщувальні пристрої; інформаційно-обчислювальна техніка і засоби зв’язку. До технологічної складової належать: технології з переробки ресурсів і одержання готової продукції (видобутку, обробки, переміщення, складування, контролю тощо); технологічна документація загального і спеціального призначення.

1.10. Рiзновиди виробничих процесiв.

Загальну сукупність виробничих процесів, які відбуваються на підприємствах, поділяють на групи за певними ознаками: призначенням, перебігом у часі, ступенем автоматизації.

1. За призначенням виробничі процеси поділяють на основні, допоміжні та обслуговуючі.

2. За перебігом у часі розрізняють дискретні та безперервні виробничі процеси.

3. За ступенем автоматизації виробничі процеси бувають ручні, механізовані, автоматизовані та автоматичні.

Основні – це технологічні процеси, які перетворюють сировину і матеріали в готову продукцію, на випуску якої спеціалізуються дане підприємство. При їх виконанні змінюються форми і розміри праці, його внутрішня структура, вид і якісна характеристика матеріалу.

Допоміжні процеси – допомагають безперебійному протуканню основних виробничих процесів. Отримана таким чином продукція використовується на підприємстві для обслуговування основного виробництва.

Обслуговуючі процеси – створюють умови для успішного виконання основних і допоміжних. До них відносяться між- і внутрішньоцехові транспортні операції, обслуговування робочих місць, складські операції, контроль якості продукції.

За перебігом у часі: дискретним процесам притаманна циклічність, пов'язана з виготовленням виробів певної форми, які обчислюються в штуках. Безперервні - продуктивність одного робочого місця, кількість робочих місць.

Ручні процеси здійснюються безпосередньо робітником. Механізовані процеси виконуються робітником за до­помогою машин. Автоматизовані процеси викону­ються машинами під наглядом робітника. Автоматичні процеси здійсню­ються машинами без участі робітника за попередньо розробленою програмою.

Основна структурна одиниця виробничого циклу є операції, які діляться на основні – в результаті яких змінюється форма, розміри, властивості, взаємне розміщення деталей. Допоміжні – зв’язані з переміщенням предметів праці з одного робочого місця на інше, складування на складі і контроль якості. Операція – це закінчена частина виробничого процесу, яка виконується на одному робочому місці без переналагоджування устаткування.

Під типом виробництва розуміють ступінь постійного завантаження робочих місць однаковою роботою і пов'язані з нею особливості в економіці. Залежно від цього розрізняють такі типи виробництва: одиничне; серійне; масове; змішане.

Одиничне виробництво: широкий асортимент продукції і невеликий обсяг випуску однакових виробів, зразки ніколи не повторюються або повторюються нерегулярно. За кожним робочим місцем не закріплені певні деталеоперацїї, тобто відсутня глибока спеціалізація. Одиничне виробництво мобільне та швидко пристосовуване до умов сучасного ринку.

Серійне виробництво - виготовляється обмежений асортимент продукції. Предмети праці до робочого місця надходять не штуками, як при одиничному виробництві, а періодично певними партіями. Залежно від розміру партії розрізняють дрібно-, середньо- та великосерійне виробництво. Характерна велика номенклатура виробів. Виготовлення значної частини продукції періодично повторюється протягом року або ряду років, що дає можливість організувати цей випуск на технологіч­но спеціалізованих дільницях.

Масове виробництво: виготовлення окремих видів продукції у великій кількості на вузькоспеціалізованих робочих місцях протягом тривалого періоду, виготовлення вели­кого обсягу однорідної продукції, незмінна номенклатура продукції, спеціаліза­ція робочих місць на виконанні однієї постійно закріпленої операції, застосування спеціального обладнання та незначна довжина виробничо­го циклу, висока механізація та автоматизація виробничих процесів, собівартість продукції значно менша. Необхідною умовою масового виробництва є постійний рівень попи­ту на продукцію.