Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9_PODNIK_V__TRZNI_EKONOMICE.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.04.2019
Размер:
332.8 Кб
Скачать

Výsledovka

Evidence výnosů a nákladů se provádí na výnosových a ná­kladových účtech. Celkový přehled poskytuje výkaz zvaný výsle­dovka (graf 9.3). Z ní je patrné jakého hospodářského výsledku podnik za určité období dosáhl. Hospodářský výsledek se může projevit jako:

  1. zisk, jsou-li výnosy vyšší než náklady,

  2. ztráta, jsou-li výnosy nižší než náklady.

I když je výsledovka velmi důležitým účetním výkazem a pod­kladem pro finanční řízení, nevyjadřují údaje v ní obsažené skuteč­ný tok peněz neboli cash flow.

Cash flow

Výkaz cash flow poskytuje pravdivý obraz o solventnosti firmy - o schopnosti disponovat potřebnou finanční hotovostí a splácet včas své závazky.

Bod zvratu

Za situace, kdy pro daný výrobek jsou tržby stejně velké jako náklady, nevzniká podniku zisk ani ztráta. Množství produkce, při kterém tato situace nastává, nazýváme kritické množství výroby (bod zvratu, mrtvý bod). Analýza bodu zvratu se používá jako jedno z východisek při stanovení strategie podniku, protože umožňuje řešení řady problémů, například

  • jaké je minimální množství výroby, při kterém lze dosáhnout zisk;

  • jaká může být při daném množství produkce nabídková cena apod.

Odvození bodu zvratu

Bod zvratu lze odvodit, neboť je to takový objem produkce, při kterém platí rovnost celkových nákladů a celkových tržeb. Řešením rovnice získáme bod zvratu.

QBz = FC

----------------------

P – VC

Příklad

Předpoklá­dejme, že podnik chce umístit na trh inovovaný výrobek a marketingové oddělení má zjistit tzv. bod zvratu. K dispozici jsou následující informace. Roční výrobní kapacita je 12 000 tun. Prů­měrná cena za 1 tunu je 1 000 Kč, fixní náklady jsou 1 800 000 Kč, variabilní náklady na 1 tunu 700 Kč. Bod zvratu zjistíme dosaze­ním do vzorce:

1 800 000 / 1000 – 700 = 6000

Vypočtený bod zvratu udává, že výroba bude ztrátová až do objemu výroby 6 000 tun za rok (graf 9.4). Tento objem produkce představuje využití výrobní kapacity podniku na 50 %.

Strana 9 (celkem 9) Zpracoval M 12/11/2020

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]