Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет та функції економічної теорії.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
1.21 Mб
Скачать

21. Функції грошей:

1.Міра вартості – полягає у здатності грошей як загального еквівалента вимірювати вартість усіх інших товарів, надаючи їм форму ціни. Ціна або грошова форма товару – це форма лише ідеальна. Реалізується через масштаб цін – певна вагова кількість дорогоцінного металу, яка встановлюється законодавчо державою як грошова одиниця країни та використовується для виміру товарних цін.

2.Засіб обігу – гроші виконують роль посередника в обміні товарів і забезпечують їхній обіг. Виконують у формі монет і паперових грошей.

3.Засіб утворення скарбів – виконують ті гроші, які виходять з обігу, тимчасово переривають свій рух, нагромаджуються і перетворюються на скарб у своїй золотій або срібній «плоті». Як засіб збереження вартості.

4.Засіб платежу – полягає в обслуговуванні грошима погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економічних відносин.

5.Світові гроші – полягає в обслуговуванні грошима міждержавних економічних відносин, пов’язаних з розрахунками за зовнішньоторгівельні операції, наданням кредитів та іншими угодами. Виступає як:

– загальний платіжний засіб;

– загальний купівельний засіб;

– загальне втілення суспільного багатства нації.

Tеоретичні концепції виникнення та природа грошей

В економічній літературі розглядаються два підходи до походження грошей: раціоналістична та еволюційна концепції.

Раціоналістична пояснює походження грошей як підсумок угоди між людьми, які впевнились у тому, що для руху вартостей в міновому обороті необхідні спеціальні інструменти. ( до кінця ХVIIІ ст. прихильники: П. Самуельсон, Дж. К. Гелбрейт)

Еволюційна - гроші з'явилися в результаті еволюційного процесу, який поза волею людей призвів до того, що деякі предмети виділилися із загальної маси і посіли особливе місце.(сформована А. Смітом, Д. Рікардо, розвинута К. Марксом)

Особливість грошей полягає в наступному:

- гроші – це товар, що виділився стихійно;

- гроші – це особливий привілейований товар, який відіграє роль загального еквівалента;

- гроші розв'язали протиріччя між вартістю і споживчою вартістю, властиві всім товарам, в тому числі і грошам.

22. Закони грошового обігу.Рівновага грошової та товарної мас

Грошовий обіг - це неперервний рух грошей у сфері обігу та їх функціонування як засобу платежу й обігу. За його допомогою здійснюється розширене відтворення. Поряд з кредитом та фінансами він виступає складовою частиною єдиного грошового обороту і водночас становить самостійне економічне явище, що має свою особливу специфіку й механізм впливу на економіку. Опосередковуючи рух реальних товарів і послуг у процесі суспільного відтворення, грошовий обіг вимагає лише строго визначеної маси грошей.

Зако́н грошово́го о́бігу — загальний економічний закон, який визначає що протягом даного періоду для обігу необхідна лише певна об'єктивно обумовлена маса купівельних і платіжних засобів. Формула: кількість грошей, яка обслуговує товарообіг, перебуває у прямопропорційній залежності від суми цін сукупної товарної маси і в оберненопропорційній — від швидкості обороту грошей. Рівновага товарної й грошової маси залежить від трьох факторів: кількості проданих товарів, рівня товарних цін, швидкості обертання

грошової одиниці. Всі ці фактори безпосередньо залежать від стану й рівня виробництва, використання переваг суспільного поділу праці, рівня продуктивності праці. Закономірності тут такі: 1) чим розвинутіший суспільний поділ праці, тим більша кількість товарів продається; 2) чим вищий рівень продуктивності праці, тим нижчі вартість і ціна товарів. Підтримувати товарно-грошову рівновагу в нас зобов'язаний Національний

банк.