Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект_ОНГС.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
489.47 Кб
Скачать

3.1 Види води в гірських породах та умови їхнього знаходження

Завдяки унікальній розчинній здатності води, у природних умовах вона завжди містить певну кількість розчинених мінеральних і органічних речовин, тому під терміном „природні води” завжди розуміють саме такі розчини.

Серед різновидів води і водних розчинів, що знаходяться в гірських породах, виділяють вільну гравітаційну воду у рідкому стані, вільну капілярну воду у рідкому стані, сорбційно-замкнену, адсорбовану (слабко зв’язану – ліосорбовану та міцно зв’язану – пендулярну), воду у твердому стані (лід), пароподібну, цеолітну, кристалізаційну та конституційну воду мінералів.

Вільна гравітаційна вода у рідкому стані заповнює надкапілярні, розміром понад 0,50 мм пори і порожнини порід-колекторів, передає гідростатичний тиск і здатна рухатися під його дією.

Капілярна вода, вільна або слабко зв’язана, знаходиться у капілярних порах і тріщинах, розміром 0,50 –0,0002 та 0,25 – 0,0001 мм відповідно та за суцільного їх заповнення може передавати гідростатичний тиск. У капілярних порах і тріщинах рідини та гази можуть рухатися під дією капілярного тиску.

Сорбційно-замкнена вода знаходиться у рідкій фазі, вона ізольована плівками зв’язаної води від основної її маси, що насичує породу. Фізичні властивості капілярної, сорбційно-замкненої і вільної гравітаційної води суттєво не відрізняються.

Зв’язана вода утримується на поверхні мінеральних частинок породи силами молекулярного зчеплення і водневими зв’язками, утворюючи плівку, товщиною у кілька десятків чи сотень діаметрів молекули води. Зовнішня частина цієї плівки слабко зв’язана з породою і від вільної води відрізняється низкою фізичних властивостей. Зв’язані води повністю заповнюють субкапілярні пори і знаходяться також при стінках порових каналів більшого діаметра. Ці води притаманні як водопроникним так і водотривким породам – глинам, щільним вапнякам тощо.

У місцях зближення мінеральних зерен породи плівка зв’язаних вод товстішає, тому що там знаходиться стикова вода.

Міцнозв’язана адсорбована (плівкова) вода утворює на поверхні мінеральних зерен породи мономолекулярну плівку, або плівку, товщиною у декілька молекул.

На відміну від фізично зв’язаних, хімічно зв’язані води входять до складу мінералів. За ступенем міцності зв’язків з мінеральною речовиною розрізняють цеолітну, кристалізаційну і конституційну води.

Особливе положення займає вода, що знаходиться у включеннях мінералів – оклюдована або вакуольна, близька за властивостями до вільної води.

Цеолітна вода входить до складу деяких мінералів у вигляді молекул Н2О, розташованих у порожнинах кристалічної ґратки мінерала. Кількість молекул цеолітної води відносно неводних молекул мінерала може змінюватися в широких межах без зміни кристалічної ґратки і фізичної однорідності речовини. Цеолітна вода усувається нагріванням без руйнування кристалічної ґратки і знову повертається до неї при зволоженні.

Кристалізаційна вода входить до складу кристалічної ґратки мінералів у постійній кількості у вигляді цілого числа молекул Н2О. Кількість молекул води відносно неводних молекул для даного мінерала є постійною. Кристалізаційна вода може бути усунута нагріванням, при чому кристалічна ґратка руйнується і зневоднений мінерал перетворюється в інший, наприклад, двоводний гіпс – у безводний ангідрит.

Конституційна вода знаходиться у молекулі мінерала у вигляді іонів Н+ і ОН-, які можуть бути усунуті тільки при цілковитому руйнуванні мінерала, нагрітого до температури понад 400 оС або хімічним шляхом. На думку частини дослідників конституційну воду не слід вважати власне водою, тому, що це фактично гідроксильні групи.

Особливе місце належить водам, що знаходяться у земній корі у вигляді льоду і пари. Підземний лід розташований у кріолітозоні (зоні багаторічної мерзлоти), а пара – у вулканічних областях та газових скупченнях у зоні насичення. На великих глибинах при високих пластових тисках у літосфері присутні також перегріті води у рідкому стані.

Таким чином, різноманітні форми води заповнюють порожнини в гірських породах, обволікають окремі мінеральні зерна порід і пронизують твердий мінеральний скелет породи. Вода знаходиться у водопроникних породах-колекторах – пісках, пісковиках, пористих, тріщинуватих і кавернозних вапняках, мергелях і доломітах, тріщинуватих магматичних і метаморфічних породах, та у практично водонепроникних породах – водотривах. Наприклад, у водонепроникних глинах може знаходитися понад 40 % за масою води – головним чином сорбційно-замкненої і зв’язаної води різних видів, що можуть переходити у вільний стан при підвищенні температури і стискуванні породи.

Головним об’єктом вивчення гідрогеології є вільні води в породах-колекторах, які з водами літогідросфери назагал становлять єдине ціле. Між окремими їхніми видами можливі взаємні переходи: вільні води можуть зв’язуватися мінеральними зернами породи, а зв’язані – переходити у вільний стан. Нафтогазова гідрогеологія тою чи іншою мірою вивчає усі види підземних вод, які можуть впливати на формування покладів вуглеводнів, процес їхнього розроблення і видобування.

Вільні та деяка частина зв’язаних вод є водними розчинами, які можна розглядати, як систему: „розчинник – розчинена речовина”, котра складається з іонів, молекул солей та їхніх агрегатів, водорозчинених газів (ВРГ) і водорозчинених органічних речовин (ВРОР).