Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭТАЛОННЫЕ ОТВЕТЫ НА ККР БЖД 2008.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
549.38 Кб
Скачать

Перша медична допомога при опіках

Опіки виникають під дією високих температур. Опіки від світлового випромінювання, полум'я, ки­п'ятку і гарячої пари називаються термічними, а від дії на шкіру і слизові оболонки сильних кислот і лугів, які спричинюють не тільки місцеве ураження, а й загальне отруєння організму, — хімічними.

Важкими є опіки від напалму та інших запалю­вальних речовин. Напалм прилипає до одягу і, про­довжуючи горіти, вражає не лише шкіру, а й підшкірну клітковину та м'язи й утворює глибокі опіки.

Залежно від глибини ураження шкіри і тканин тіла розрізняють чотири ступені опіків: легкий (І) — почервоніння шкіри; середньої тяжкості (II) — утворення пухирів; тяжкий (ІІІ) — змертвіння всієї товщини шкіри; надзвичайно тяжкий (IV) — обвуглювання тканин тіла.

При великих (понад 10—15% поверхні тіла) опіках II—III ступенів виникає важке загальне ураження ор­ганізму — опікова хвороба, яка нерідко ускладнюється опіковим шоком. Особливістю опікового шоку є його довготривалість (24—72 години). Опікова хвороба характеризується гострою інтоксикацією, порушенням в організмі водно-сольового обміну. Все це часто приз­водить до запалення легенів, ураження печінки, нирок, гострих виразок шлунково-кишкового тракту.

При опіках насамперед потрібно погасити одяг, якщо він горить, для чого на ураженого слід накинути пальто, ковдру тощо. Потім необхідно дати потерпілому вилити теплої підсоленої води. Обпечену частину тіла звільняють від одягу, обрізаючи і залишаючи на місці ті його шматки, що прилипли до тіла. Не можна розрізати або роздушувати пухирі, торкатись обпаленої поверхні руками, змазувати її жиром, маззю чи іншими речовинами. На опікову поверхню накладається стерильна пов'язка.

При великих опіках, які займають значну поверхню тіла, ураженого слід загорнути в чисте простирадло, вжити всіх необхідних заходів для запобігання шоку і терміново транспортувати його до медичного закладу.

  1. 2.Поясніть дії по наданню першої допомоги при кровотечах.

Особа, яка надає допомогу, повинна вимити руки з милом, а якщо цього зробити не можна, обробити спиртом, одеколоном, горілкою, або змастити пальці йодом. Не можна промивати рану водою, доторкатися до неї навіть обробленими руками. Якщо рана сильно забруднена, то рекомендують протерти шкіру навколо неї тампоном – від рани на зовні.

Зсадини, уколи, мілкі поранення, які не кровоточать, необхідно змазати 5-%-м йодом або зеленкою і накласти на рану стерильну пов’язку, невеликі рани можна заклеїти пластиром, клеєм БФ-6, коллоднем, які дезінфікують рану і захищають її від забруднення. Перев’язочний матеріал потрібно брати так, щоб не доторкатися руками тої частини пов’язки, яку накладають на рану.

При накладанні пов’язки з підручного матеріалу, ту частину, яку накладають на рану – змащують йодом.

Якщо рана кровоточить, то накладається джгут, або перетискається вена чи артерії. При цьому потрібно пам’ятати, що кров витікає сталим струменем темно-червоного кольору з вен.

Якщо кров витікає окремими краплями і кровоточить сама рана – це капілярна кровотеча.

При пошкодженні артерії із рани витікає кров алого кольору у вигляді пульсуючого струменя.

Венозна і капілярна кровотечі зупиняються щільним накладанням на рану перев’язочного матеріалу. Для цього на рану накладають кусок стерильної марлі, потім шар вати і туго забинтовують.

Артеріальну кровотечу зупиняють накладанням пов’язки на артерію вище ушкодженого місця і якщо це не допоможе, то накладають джгут або закрутку. Для цієї цілі використовують резинову трубку, ремінь, хустинку, відрізок канату та інше. Артерію притискують джгутом вище місця поранення. При пораненнях кінцівок найбільш важливими місцями для притискання артерії є верхня частина бедра або плеча. При можливості перед накладанням джгута поранену кінцівку піднімають. Джгут накладають поверх одягу або підкладають під нього шматок матерії, бинтують кінцівку – щоб не пошкодити шкіру при затягуванні. Затягувати джгут можна тільки до зупинки кровотечі і тримати зимою 1- 1,5 години, літом 1,5 – 2 години, після чого джгут послабляється для відновлення кровотоку.

В складних ситуаціях – коли рана, що кровоточить знаходиться в паховій або підмишечній областях і джгут застосувати не можна, то в пах або під мишку вкладається валик з поролону, індивідуальний пакет, матерія, і якщо не має вивихів і переломів, максимально затискають кінцівку і прибинтовують (підв’язують) її до тулуба.

При пораненнях з переломами накладають шини. Вивихи і відкриті – мають право вправляти тільки лікарі-спеціалісти.