Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭТАЛОННЫЕ ОТВЕТЫ НА ККР БЖД 2008.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
549.38 Кб
Скачать
  1. 2.Поясніть дії по наданню першої допомоги при сонячних та теплових ударах.

Теплообмінні функції організму, які регулюються терморегуляторними центрами і кіркою головного мозку, забезпечують оптимальне співвідношення процесів теплоутворення і тепловіддачі в процесі і залежності від конкретних умов мікрокліматичного та метеорологічного стану на робочому місці.

При порушенні процесів теплообміну між організмом та навколишнім середовищем, можуть спостерігатися сонячні та теплові удари.

При роботах на відкритому повітрі під час інтенсивного прямого сонячного опромінення голови і тіла людини може настати сонячний удар, який супроводжується головним болем, розладнанням зору, блювотою, судорогами, але температура тіла, при цьому, залишається нормальною.

Перша допомога при сонячному ударі полягає в тому, що потерпілого заносять у тінь, якщо втратив свідомість і є блювота – кладуть на бік, приводять до пам’яті, давши понюхати нашатирний спирт, чи змащують ним скроні потерпілого, дають понюхати нюхальну сіль. Злегка потерти холодною водою голову, лице, груди, розстебнути і послабити тиск одягу на грудну клітину. Якщо потерпілий втрати свідомість і при цьому спостерігається зупинка дихання і серця – негайно приступають до штучного дихання та закритого масажу серця, терміново викликається швидка допомога.

В умовах надлишкової теплової енергії обмеження або навіть повне виключення окремих шляхів тепловіддачі може призвести до порушення терморегуляції, що призводить до перегрівання організму – підвищення температури тіла, підвищення пульсу, великого потовиділення і при сильному ступені перегрівання до теплового удару, який супроводжується розладом координації рухів, адинамією, падінням артеріального тиску, втратою свідомості.

Перша допомога полягає в тому, що потерпілого виносять в прохолодне приміщення, або в тінь на відкритому повітрі, розстібають і послаблюють тиск одягу на грудну клітку та живіт, обтирають голову, лице і груди прохолодною змоченою хустинкою (можна застосовувати компреси) при втраті свідомості – приводять до свідомості давши понюхати нашатирний спирт, або змочивши ним скроні потерпілого, понюхати спеціальну нюхальну сіль.

Якщо потерпілий не приходить до свідомості і спостерігається порушення роботи дихання і роботи серця, або їх зупинка – почати робити штучне дихання і закритий масаж серця. Це робиться до їх відновлення і приходу потерпілого до свідомості, або до прибуття швидкої медичної допомоги.

Коли потерпілий у свідомості можна дати пити – чай, мінеральні воду без газу і надати повний спокій.

  1. 2. Поясніть дії по наданню першої допомоги при втратах свідомості і зупинці серця.

Нерідко зовнішній вигляд при пораненнях і травмах людини створює враження. що вона померла.

Щоб пересвідчитися, що потерпілий живий необхідно:

1). дзеркальце, прикладена до рота і носа, пітніє – отже потерпілий дихає.

2). зіниці звужуються при наближені джерела світла і розширюються при його віддалені (сірник, ліхтарик, лампа)

3). палець руки набрякає, якщо його перев’язати ниткою (тонким дротом) – отже система кровообігу діє і фіксується застійне явище.

4). шкіра запалюється (червоніє) при опіці (сірник, цигарка) у місці короткого дотику.

5). прощупується пульс на руках, висках, сонній артерії (в зоні шиї).

При раптовому припиненні серцевої діяльності і дихання наступає стан клінічної смерті, який без реанімаційних заходів, через 5 – 10 хвилин призводить до біологічної (повної) загибелі клітин головного мозку і смерті потерпілого.

Для запобігання смерті виконують штучне дихання і закритий масаж серця.

Штучне дихання здійснюється: розведенням – відведенням рук потерпілого за голову з подальшим притисканням до грудної клітки, рот в рот та рот в ніс.

Перед цим перевіряється чи є вільний доступ до легень (чи не має блювотних мас та слини в роті і органах дихання), коли є звільнити їх. Під плечовий пояс і шию підкладається валик з одягу так, щоб голова потерпілого була “закинута” назад. Відкривається рот, витягується язик, покривається хустинкою, тісно прикласти губи до губів потерпілого і зробити сильний видих до зрушення його грудної клітки. Частота вдихів 16 – 18 за 1 хв. до поновлення дихальної функції у потерпілого.

Якщо у потерпілого пошкоджена щелепа, вся операція здійснюється за схемою рот у ніс.

При раптовому припиненні серцевої діяльності робиться закритий масаж серця. Стають з лівого боку потерпілого, схрещені долоні кладуть на грудну клітку в області серця і натискують з частотою 50 – 60 натисків на 1 хвилину. Передня стінка грудної клітки повинна при цьому зміщуватися на 3 – 4 см. Але натискувати треба обережно, щоб не пошкодити ребра, особливо у літніх людей і дитини. У дитини грудного віку і до 3-х років масаж роблять за допомогою пальців рук, а не долонями.

Схема реанімація така – під час вдування повітря натискати на грудну клітку не можна, це потрібно роботи поперемінно: 4 – 5 натискань на грудну клітку (на видиху), потім одне вдування повітря в легені (вдих).

Після поновлення серцевої діяльності і дихання потерпілого зігрівають (укутують), на рани і опіки накладають стерильні пов’язки.