Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивід_роб.Фізіологія частина 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
480.26 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Що таке світловий коефіцієнт, метод його обчислення, гігієнічні норми?

  2. Яка норма штучної освітленості в люксах для ламп розжарювання і люмінесцентних ламп в класі?

  3. Яка норма загальної потужності у ватах для ламп розжарювання і люмінесцентних ламп в класі?

  1. Яка норма питомої потужності у ватах на 1м2 для ламп розжарювання і люмінесцентних ламп в класі?

  1. Яка норма штучної освітленості в люксах для ламп розжарювання і люмінесцентних ламп в кабінетах креслення, малювання і машинопису?

ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА №5

ТЕМА: ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА ПАРТ, СТОЛІВ, СТІЛЬЦІВ І ПОСАДКИ УЧНІВ

Основним устаткуванням класних кімнат і учбових кабінетів є парти, столи і стільці. Шкільні меблі повинні відповідати зросту і пропорціям тіла школяра і забезпечувати правильну робочу позу під час занять.

Правильна робоча поза характеризується наступним. Учень сидить злегка нахиливши тулуб і голову вперед; відстань від очей до зошита 35 см; спина школяра спирається на спинку стільця; відстань між грудною кліткою і заднім краєм столу 5 см (ширина долоні учня); передпліччя вільно лежать на столі, а плечовий пояс горизонтальний і паралель краю столу; ноги школяра повинні бути зігнуті в колінному і тазостегновому суглобах під прямим або злегка тупим кутом.

Правильне положення тіла за столом під час занять зменшує навантаження на опорно-руховий апарат, попереджає порушення постави і сприяє збереженню працездатності.

До 1971 р. виготовлялися парти семи номерів: від № 6 до № 12 (ростова шкала з інтервалом 10 см). Після 1971 року (по нових ГОСТах) випускаються парти, столи і стільці п'яти груп (номерів): А. Б, В, Г, Д (ростова шкала з інтервалом 15 см).

Шкільні меблі повинні мати фабричну маркіровку, марка парти ГОСТу 1964 р. проставляється збоку. В чисельнику ставиться номер, а в знаменнику зріст учнів, для яких призначається ця парта. Наприклад:

Меблі ГОСТу 1971 р. маркіруються буквами і різноколірними фарбами. На нижній поверхні столу і стільця пишеться в чисельнику буква, що позначає групу меблів, а в знаменнику зріст школярів, для яких вона призначена. Наприклад:

Кольорова маркіровка (кружок діаметром 25 мм або смужка шириною 20 мм) наноситься на бічну поверхню меблів так, щоб вона була добре видна з боку проходу між столами. Основні розміри парт, столів і стільців, а також ростові групи школярів, для яких вони призначені, приведені в таблицях 15 і 16.

Номера парт, столів і стільців, якщо на них стерлася маркіровка, встановлюються по таблицях або спеціально розроблених формулах. Так, для визначення номера парти ГОСТу 1964 р. користуються наступними формулами (А. Ф. Листів):

парти =;

Де h1 – висота заднього краю кришки стола парти над підлогою (см).

парти =;

Де h2 – висота сидіння лавки над підлогою (см).

* Ділення проводити до цілого числа.

Наприклад: Висота стола 62 см, висота сидіння 36 см. 62:5 – 4 = 8; 36:3 – 4 = 8.

Для визначення номера стола і стільця за ГОСТ 1971р. користуються формулою М.М. Карташова:

парти =;

Де h1 – висота заднього краю кришки стола парти над підлогою (см).

стільця =;

Де h2 – висота сидіння стільця над підлогою (см).

* Ділення проводити до цілого числа.

Наприклад: Висота стола 62 см, висота сидіння36 см.

62:5 – 10 = 2, тобто група “Б”; 36:3 – 10 = 2, тобто група “Б”.

Є також формули, по яких можна дізнатися, які парти, стіл і стілець відповідатимуть зросту даного учня. Так, для визначення номера парти ГОСТу 1964 р., за якою повинен сидіти даний школяр, користуються формулою (А. Ф. Листов): номер парти = число десятків см зросту — 5.

Приклад. Зріст учня 148 см. Йому потрібен номер парти: 14—5=9.

Для визначення номера парти, столу, стільця ГОСТу 1971 р., за якими повинен сидіти даний школяр, користуються наступною формулою (Н. Н. Карташев): номер парти, столу, стільця = зріст (у см) — 100 .

15

Приклад. Зріст учня 148 см. 3, тобто для школяра із зростом 148 см потрібні стіл і стілець групи В.

Мета роботи: навчитися визначати номери парт, столів, стільців, підбирати їх відповідно зросту учнів і оцінювати по сажалці школярів в одному якому-небудь класі.

Для виконання роботи необхідні: парти, столи, стільці, за якими сидять школярі під час учбових занять, сантиметрова стрічка.

Хід роботи. Визначте, за яким номером парти (столу, стільця) повинен сидіти кожен учень даного класу, користуючись відповідною таблицею і формулою. Для цього в кабінеті шкільного лікаря можна узяти індивідуальні медичні карти школярів, що вчаться з даними зросту. Якщо є можливість виміряти зріст учнів безпосередньо в класі, то можна поступити таким чином. На дошці від підлоги відзначте 110 см (якщо в класі парти ГОСТу 1964 р.) або 130 см (якщо столи і стільці ГОСТу 1971 р.) і проведіть крейдою на цій висоті лінію. Потім від цієї межі відкладіть 10 або 15 см (у, залежності від старого або нового зразка меблів) і проведіть крейдою другу лінію. Далі через кожні 10 або 15 см креслять ще декілька ліній. Між ними пишуть номери або індекси парт (столів).

Приклад: 12

11 Д

10 Г

9 В

8 Б

7 А

6

Потім до дошки викличте по черзі учнів і поставте спиною до дошки. На рівні якої цифри або букви буде голова школяра, такий номер парти (столу, стільця) йому і потрібен. Підрахуйте, скільки і яких номерів парт (столів, стільців) потрібно для даного класу.

Під час занять (якщо не можна бути присутнім на уроці, то після уроків дайте учням невелике письмове завдання) виявите тих школярів, які неправильно сидять і з'ясуєте причину їх неправильної посадки.

Оформлення роботи. У протоколі запишіть розрахунки по формулах номерів парт (столів, стільців), що є в даному класі, і необхідних для учнів цього класу.

Якщо в класі були меблі ГОСТу 1964 р., то в протоколі приведіть приклади розрахунку по формулах номерів столів і стільців ГОСТу 1971 р. Це необхідне зробити тому, що введення в школах кабінетної системи і устаткування кабінетів столами і стільцями нових зразків привело до необхідності повсякденного контролю за правильністю розстановки стільців, оскільки вони можуть виявитися за столами інших номерів. Класний керівник і санітарний актив класу, які відповідальні за цей повсякденний контроль, не завжди мають під руками таблиці основних розмірів столів і стільців. У цих випадках їм можуть допомогти формули, приведені в даному керівництві.

Запишіть, скільки і яких парт (столів, стільців) необхідно для цього класу і які меблі в ньому зайва. Відзначте, скільки учнів в класі сидить неправильно, і вкажіть причину їх неправильної посадки.