Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Індивід_роб.Фізіологія частина 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
480.26 Кб
Скачать

Фізіометрія

1. Спірометрія. Життєва місткість легенів (ЖМЛ) — це кількість повітря (у мл), яку людина може видихнути після максимального вдиху. Цю величину визначають спірометром. ЖМЛ характеризує функціональні можливості органів зовнішнього дихання.

Обстежуваний після глибокого попереднього вдиху і видиху робить максимальний вдих і рівномірно видихає в трубку спірометра все повітря. Вимірювання проводять 3 рази і реєструють найбільший результат. Точність вимірювання - 100 мл. Наконечник трубки спірометра обробляють спиртом або розчином марганцевокислого калію перед вимірюванням ЖМЛ у кожного обстежуваного.

Оцінку величини ЖМЛ дають по відношенню до належної життєвої місткості легенів (НЖМЛ) — індивідуальної, тобто що відноситься до конкретної обстежуваної людини, норми, яка розраховується теоретично.

Приклад. М. Гена, 12 років, має зріст 143 см, обвід грудної клітки 65 см, масу 32 кг. Вікові норми: 140 см, 67,5 см, 33,4 кг (табл. 2). Різниця: 3 см, —2,5 см, —1,4 кг. Сигма: 6,2; 3,7; 4,4. Відношення різниці до сигми: 0,5; —0,7; —0,3. Розвиток всіх трьох показників середній. Загальний фізичний розвиток школяра середній.

2. Динамометрія. М'язова сила стиснення кистю правої і лівої руки (у кг) вимірюється ручним динамометром, який береться в руку стрілкою до долоні, рука витягується убік, пружина стискається з максимальною силою. Вимірювання виробляють 3 рази і реєструють найбільший результат. Точність вимірювання 2 кг. М'язова сила оцінюється по відношенню до середніх нормативів (табл. 3).

Оформлення роботи. У протокол запишіть всі соматоскопічні, соматометричні і фізіометричні показники, визначені у даного школяра. За даними соматометрії побудуйте графік-профіль фізичного розвитку дітей обраних класів (дивись додаток), і по їх сукупності зробіть висновок про їх фізичний розвиток.

Контрольні питання

1. Які три взаємозв'язані чинники виділяють в розвитку дитини?

2. Що таке постава і як вона оцінюється?

3. Які є види порушень постави?

4. Які типи статури спостерігаються?

5. Що таке фізичний розвиток і як він оцінюється?

ІНДИВІДУАЛЬНА РОБОТА №2

ТЕМА—1: ВІКОВІ ЗМІНИ АКТИВНОЇ УВАГИ У ШКОЛЯРІВ

Фізіологічний механізм активної уваги полягає у виникненні в корі великих півкуль вогнища оптимальної збудливості з індукованим гальмуванням по периферії. Вогнище оптимальної збудливості І. П. Павлов називав творчим відділом великих півкуль, де йде інтенсивне вироблення нових умовних рефлексів, на відміну від інших ділянок, в яких в цей час можуть лише стереотипно здійснюватися раніше вироблені умовні рефлекси. Чим вище збудливість в творчому відділі великих півкуль, тим швидше виробляються в ньому нові умовні рефлекси, тим швидше і точніше виконується розумова робота. Сконцентрованість і тривалість активної уваги залежить від віку школярів. Чим молодше дитина, тим слабкіші у нього процеси гальмування і тим легше збудження розповсюджується по великих півкулях (іррадіація).

Тривалість активної уваги у школярів 7—8 років складає 15 хв, 9—10 років — 20 хв, 11 —12 років — 25 хв, 13—14 років —30 хв, 15—16 років — 40 хв, у дорослих — 55—60 хв. Якщо розумова робота продовжується більше часу активної уваги, то спочатку слабшає індуковане гальмування («розгальмовуються гальма»), що приводить до появи рухового занепокоєння у школярів і зниженню точності розумової роботи, а потім знижується збудливість в творчому відділі великих півкуль, що веде до уповільнення швидкості вироблення нових умовних рефлексів, тобто до зниження швидкості розумової роботи. Отже, протягом уроку необхідно декілька разів змінювати види розумової роботи, щоб їх тривалість не перевищувала часу активної уваги у школяра даного віку.

Чим концентрована активна увага, тим швидше і точніше виконується розумова робота. Про концентрацію активної уваги можна судити за часом, витраченому на відшукування чисел в таблиці. Так, при знаходженні чисел від 1 до 25 в таблиці (у якій числа розташовані у випадковому порядку) за 30—45с концентрація активної уваги вважається хорошою, за 45— 60с — задовільної і зверху 1мин — незадовільної.

Мета роботи: навчитися за допомогою методу відшукування чисел визначати сконцентрованість активної уваги у школярів різного віку.

Для виконання роботи необхідні: 4 таблиці розміром 4040 см з числами від 1 до 25 (їх потрібно виготовити за зразком таблиць 4, 5, 6, 7 додатків), секундомір або годинник з секундною стрілкою, указка. Робота проводиться зі школярами у віці 7—8,. 11—12 і 15—16 років (необхідно взяти по три людини кожної вікової групи).

Хід роботи. Обстежуваному повідомляють, що йому будуть показані таблиці (в цей час на 1—2с демонструють їх), в яких він повинен по порядку показати указкою цифри від 1 до 25. При цьому кожну цифру, що показується, він повинен голосно називати. Поясніть, що обстежуваний повинен зробити це щонайшвидше.

Після перевірки (чи правильно зрозумів завдання учень) починають дослід. На відстані 70—100см від очей обстежуваного покажіть першу таблицю і дайте команду «Почали!». Одночасно з цим пускають секундомір або помічають час по годиннику з секундною стрілкою. Необхідно весь час стежити за правильністю показу чисел. Якщо обстежуваний помиляється, то попросите його знову знайти потрібну цифру. Якщо дитина, заявляє, що якого-небудь числа немає, то експериментатор говорить, що всі числа є. Коли буде показано число 25, секундомір зупиняють і записують час, витрачений на відшукування першої таблиці. Потім обстежуваному запропонуєте другу таблицю. При цьому скажіть: «Ще одна таблиця. Завдання теж». Потім демонструють 3 і 4 таблиці.

Обчисліть середній час, витрачене на проглядання однієї таблиці. Для цього потрібно скласти одержані дані і розділити суму на 4.

Аналогічно обстежують всю решту школярів і обчислюють середній віковий час для школярів трьох вікових груп (7—8, 11—12, 15—16 років).

Оформлення роботи. У протокол запишіть середній індивідуальний час, витрачене на проглядання однієї таблиці для кожного з 9 школярів, середній віковий час для 7—8, 11 — 12 і 15—16 років, що вчаться. Накресліть графік; на якому по вертикалі покажіть середній віковий час, а по горизонталі — вік учнів. Зробіть висновок про вікові зміни активної уваги.