Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 11 ЗМІ.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
71.17 Кб
Скачать

5. Інформаційний простір в Україні.

У сучасний період розвитку українського суспільства успішне вирішення політичних, економічних і соціальних завдань все дедалі залежить від дії такого суб’єктивного чинника, як соціальна активність особистості. Важливу роль у формуванні цієї активності, а також громадської думки грають засоби масової інформації. Про зростаючу роль преси, радіо і телебачення в суспільному житті країни свідчать їхній бурхливий ріст, поширеність і доступність масової інформації. Друковане й усне слово, телевізійне зображення здатні в найкоротші терміни досягти найбільш віддалених районів, проникнути в будь-яке соціальне середовище.

Засоби масової інформації — потужна сила впливу на свідомість людей, засіб оперативного донесення інформації в різні куточки світу, найбільш ефективний засіб впливу на емоції людини, здатний переконувати реципієнта щонайкраще.

Особливо чітко це виявляється у відношенні електронних ЗМІ. У міру розширення технічних можливостей їх роль зростає. А за емоційним впливом на почуття і свідомість людей вони утримують поки пальму першості і збирають найбільшу аудиторію. Чому ? (емоції, інформаційний простір – бути почутими)

У засобах масової інформації, а особливо на телебаченні питання про підвищення ефективності виступів тісно пов’язані з рівнем організації творчого процесу, форм і засобів соціально-політичного виховання журналістського, художнього і технічного персоналу. Перш за все це відбір проблем, розв’язання яких може підтримати і підказати аудиторія.

На сьогодні значно зріс вплив засобів масової інформації на особистість. Панівне становище серед засобів масової інформації зараз займає телебачення і інтернет. Якщо наприкінці 70-х — на початку 80-х років телевізор вважався розкішшю, то сьогодні телебачення міцно увійшло в побут практично кожної сім’ї. Поступово телебачення витісняє газети і журнали, серйозно конкурує з радіо. Конкуренція з пресою пояснюється появою на телебаченні нових технологій.

Завдання (робота в групах) Складіть тези доповіді «Характеристика інформаційного простору України».

6. Соціальна відповідальність преси.

Ми говорили про важливість свободи ЗМІ. А чи є ця свобода безмежною? Якщо ні, то чим вона обмежується?

Чи ненайважливішим обмеженням є соціальна відповідальність ЗМІ взагалі і преси, зокрема.

Свобода слова — це не право журналістів на професійне досягнення або завоювання. Це не право говорити те, що думаєш, у тому числі будь-які нісенітниці, які можуть спасти на думку журналісту.

Свобода слова — це все-таки конституційне право народу отримувати достовірну інформацію.

Нині складається парадоксальна ситуація: громадяни довіряють ЗМІ більше, ніж уряду та державному апарату. Так, за даними Євробарометра за 2006 р., у середньому телебаченню довіряють 53 % осіб, радіо — 61 %, пресі — 45 %.

Тому дуже важливо, щоб преса відповідально ставилася до тієї інформації, яку вона надає суспільству.

Поміркуйте, до чого може призвести безвідповідальне ставлення ЗМІ до інформації, яку вони надають. Наведіть приклади.

На Заході існує така теорія соціальної відповідальності. Людина за своєю суттю не може розумно розпоряджатися необмеженою свободою. Звідси — право на свободу слова одних і право інших на свободу захисту від сторонньої свободи. На цій підставі виникають етнічні кодекси.

Дайте оцінку рівня соціальної відповідальності української преси.

V. Закріплення знань, умінь та навичок

Анкета

1) Скільки часу щодня ви відводите на ознайомлення з матеріалами засобів масової інформації?

2) Який із видів засобів масової інформації є для вас домінуючим

3) Яку інформацію ви одержуєте із цих ЗМІ?

4) Чи довіряєте ви одержуваній інформації?

5) Чи вся інформація є об'єктивною?

6) Роль суспільства в засобах масової інформації: активна (беро участь, пише, дискутує); пасивна (лише читає, спостерігає).

7) Яку роль відіграють ЗМІ в розв'язанні нагальних проблем суспільства (важливу; жодної; ваш варіант)?