Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Браузер.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2018
Размер:
68.16 Кб
Скачать

Управління та інтерфейс

У браузері Opera передбачені засоби керування для людей з порушеннями зору або обмеженими руховими можливостями: є голосове управління і можливість підключення «екранних дикторів». За допомогою різних установок користувач може налаштувати інтерфейс за своїм смаком.

Є можливість здійснювати навігацію і налаштування браузера, використовуючи тільки клавіатуру. «Гарячі клавіші», задані за замовчуванням, можна переозначувати на свій розсуд. Можна також використовувати «жести мишею», які істотно спрощують навігацію за допомогою цього маніпулятора, певні послідовності натиснення клавіш і рухів «миші» дозволяють, наприклад, швидко гортати або оновлювати сторінки, не переміщує курсор до іконки меню навігації.

Масштабування сторінок дозволяє пропорційно збільшувати або зменшувати всі елементи документа: текст, зображення, флеш-анімацію, створюючи ефект наближення і віддалення сторінки. Масштаб можна змінювати в межах від 20% до 1000%. Користувач може налаштувати шрифти та кольори для веб-сторінок, і навіть подолати налаштування стилів CSS. Це може бути корисним, наприклад, для сторінок з невдалим дизайном: коли шрифти важкочитаємі або контраст між кольором шрифту і фоном недостатній.

Голосове управління, розроблений спільно з IBM, дозволяє користуватися браузером без допомоги миші та клавіатури. Opera також може читати вголос сторінки і виділені фрагменти, але це можливо тільки в середовищі Microsoft Windows і тільки за допомогою екранного диктора, вбудованого в браузер, так як програми сторонніх розробників, починаючи з версії Opera 6.0, не підтримуються.

Безпека та конфіденційність

У Opera є кілька установок безпеки, доступних користувачеві. Одна з них — можливість швидкого видалення інформації про відвіданих сторінках: очистка cookies, історії, кеша. Це корисно, якщо за комп'ютером по черзі працюють кілька користувачів.

При відвідуванні захищених сторінок, Opera кодує одержану і передану інформацію, за допомогою протоколів високої надійності: 3 SSL або TLS. Інформація про включення захисту відображається в адресному рядку браузера. Користувач може натиснути на кнопку яка з'явилася там і перевірити, чи не є сторінка шахрайською або створеною для «фішингу». Користувач може включити автоматичну перевірку сторінок на «фішинг», але за замовчуванням ця опція не активна.

Для захисту збережених паролів можливо шифрування бази даних паролів використовуючи алгоритм 3DES та майстер паролів в якості ключа шифрування, яким також захищені особисті сертифікати та дані wand.

Для своєчасного виявлення вразливостей і відлову багів в програмі є можливість відправки повідомлень про помилки в Opera Software. За даними компанії Secunia, що спеціалізується на комп'ютерній і мережевій безпеці, в Opera 9.x було виявлено 13 вразливостей, всі вони до цього часу усунуті. Для порівняння, в Firefox 2.0.x було виявлено 23 вразливості, з яких до сих пір не усунені 4, в Internet Explorer 7.x залишаються незакритих 8 з 24, а в Safari 3.x одна з трьох знайдених вразливостей.