Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 розділ КП.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
102.4 Кб
Скачать

1.3 Підходи до рішення проблеми запропоновані різними авторами

Сучасні масштаби промислових індустріальних країн виглядають як сукупність гігантських координаційних центрів, довкола яких обертаються малі виробничі об’єкти.

Вчені України розуміючи проблеми інтеграції, досліджують форми інтеграції малих підприємств та напрямки їх розвитку. Удосконалюють систему забезпечення конкурентоспроможності інтегрованих малих підприємств.

Наукові розробки Українських вчених

Ситник Й.С.

Циклічно-цільовий механізм фінансового стимулювання суб’єктів МП рекомендується використовувати місцевим органам влади та об’єктам інфраструктури МП для обгрунтування і розроблення програм сприяння їх розвитку, прийняття управлінських рішень. Це стосується оптимізації методів і форм фінансової підтримки, застосування податкових знижок, напрямів кредитування, стимулювання самоорганізації між суб’єктами МП.

Кузьменко Р.В,

Т. Андерсена, М.П. Войнаренка, Л.С. Маркова, М.Є. Портера,

І.В. Піліпенка,

С. Соколенка.

Результати аналізу щодо визначення кластера, продемонстрував формування промислової кластерної політики і взаємодію бізнес-співтовариства регіональної й муніципальної влади, науково-дослідної сфери. На відміну від звичайних форм коопераційно-господарчих взаємодій малого, середнього й великого бізнесу, кластерні системи характеризуються такими особливостями: наявністю великого підприємства-лідера, що визначає довгострокову господарську, інноваційну й іншу стратегію всієї системи;територіальною локалізацією основної маси господарюючих суб'єктів учасників кластерної системи; стійкістю господарських зв'язків господарюючих суб'єктів - учасників кластерної системи; довгостроковою координацією взаємодії учасників системи в рамках її виробничих програм, інноваційних процесів, основних систем управління контролю якості.

Буряк П. Ю.

І.Ансофф, Ю.Вінслав, С.Гальперін, Е.Доллан, Д.Ліндсей, К.Макконнелл, В.Мау, Ю.Ольсевич, В.Сенчагов, Д.Сорокін, Д.Стігліц, Й.Шумпетер

Методологія дослідження побудована на базі використаних сучасних економічних теорій в галузі управління економічними системами, які враховують об’єктивність змін, що відбуваються під впливом процесів глобалізації і міжнародної інтеграції.: системний підхід - у визначенні взаємозв’язків і взаємовпливу процесів глобалізації і міжнародної інтеграції на форми організації підприємницької діяльності і національну економіку в цілому; ретроспективний аналіз–при визначенні закономірностей розвитку підприємництва в Україні на різних етапах формування ринкових відносин; кластерне моделювання–при обґрунтуванні основних форм інтеграції суб’єктів підприємницької діяльності, їх класифікації за ступенем інтегрованості виробничо-господарських та управлінських функцій; економіко-математичне моделювання–при проектуванні та побудові раціональних грошових потоків інтегрованих підприємницьких структур; аналогій–при здійсненні порівняльного аналізу принципів побудови та функціонування інтегрованих підприємницьких структур в Україні і зарубіжних країнах; експрес-методи–при економічному обґрунтуванні проектів інтеграції у сфері малого бізнес

Кошелєва О.Г.

З використанням діалектичного методу досліджувалася економічна природа категорії "підприємництво" і її основні ознаки. Методом логічного мислення, системних і структурного методичних підходів досліджена сукупність процесів по формуванню організаційно-економічних механізмів регулювання підприємництва в країнах з ринковою й трансформаційною економікою

На основі аналізу динамічних рядів здійснена оцінка тенденцій розвитку малих підприємств в Україні. Методом кореляційно-регресійного аналізу був оцінений вплив регіональних факторів на формування малого бізнесу в регіонах України. За допомогою методу економічного аналізу обґрунтована можливість формування ефективних господарських зв'язків і взаємодії великого й малого бізнесу в промисловості. Із застосуванням математичних методів розроблені методичні підходи до обґрунтування оцінки економічної ефективності розвитку малого підприємництва, що забезпечується за рахунок його регулювання.

Інтеграція між малим, середнім і великим підприємництвом є характерною рисою економіки ринкових країн. Великі підприємства значно розширюють можливості виробництва й збуту за допомогою малих фірм, які з більшою ефективністю й конкурентоспроможністю виконують ті виробничі операції, які для великого бізнесу є надто затратними. В європейських країнах сектор малого бізнесу забезпечує 60-70% ВВП і, до того ж, залишаючись найбільш динамічною сферою розширення зайнятості, він служить гарантом демонополізації, створення умов вільної конкуренції і важливою функціональною опорою в діяльності транснаціональних промислових корпорацій. Наприклад, для автомобільних концернів “Дженерал моторз” і “Форд моторз” десятки тисяч малих високотехнологічних підприємств виробляють деталі й агрегати.