Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 розділ КП.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
102.4 Кб
Скачать

2.2. Аналіз ключових понять

Доцільно вважати, що дослідники класифікують і визначають поняття форм інтеграції по різному. орієнтуючись на сфери та розміри діяльності підприємств.

Що стосується власне поняття інтеграція, (від лат. іntegrum - ціле; лат. іntegratіo - відновлення, заповнення) - у загальному випадку означає об'єднання, взаємопроникнення. Об'єднання яких-небудь елементів (частин) у ціле. Процес взаємного зближення й утворення взаємозв'язків.

Точки зору стосовно різних видів інтеграції МП

Субпідряд (контракт)

З.С. Варналія

Т.И. Говорушко

Основною формою взаємодії великого та малого бізнесу виступає субконтрактна модель кооперування (субпідряд), сутність якої полягає у довгострокових відносинах між великим (головним) підприємством, яке виступає основним виробником продукції, та значною кількістю малих підприємств, що працюють на принципі подетальної технологічної, модельної спеціалізації виробництва продукці

О.А.Поліводський.

Вид цив.-прав. договору, за яким одна сторона (субпідрядник) зобов'язується виконати на свій ризик визначену підрядником роботу з власних матеріалів, матеріалів замовника або підрядника, а підрядник зобов'язується прийняти та оплатити таку роботу. С. може бути тільки після укладення договору підряду і має на меті виконання підрядником своїх зобов'язань перед замовником. Вимоги щодо робіт (строки, якість, обсяги та ін.) визначаються підрядником, виходячи з договору підряду, який підрядник уклав із замовником. За неналежне виконання субпідряд, робіт відповідно до договору С. відповідальність перед замовником несе підрядник, якщо інше не передбачено законом або договором. До відносин С. застосовуються правила про договір підряду (гл. 61 ЦивК України). Укладення С. може мати місце, якщо ін. не передбачено зак-вом або договором підряду.

Франчайзинг

В.І. Шпак

Развита форма ліцензування, при якій одна сторона (франчайзер) надає іншій стороні (франчайзи) возмездное право діяти від свого імені, використовуючи товарні знаки й/або бренди франчайзера.

О. .І. Тимченко

Метод тиражування успішних малих підприємств.

Рыкова И.В.

Організація бізнесу, при використанні якої компанія (франчайзер) передає належній особі або підприємству (франчайзі) право на продаж продуктів та послуг компанії

Литвиненко В.М.

Спосіб доставки продукції та послуг споживачеві, форма організації і здійснення підприємницької діяльності на основі кооперації матеріальних та фінансових ресурсів і зусиль різних підприємств.

Венчурне фінансування

Недбаєва В.М., Кравченко С.І.

Це довгострокові фінансові інвестиції з високим ступенем ризику в акції новостворюваних малих інноваційно-технологічних фірм (або венчурних підприємств, що вже добре себе зарекомендували), які орієнтовані на розробку і виробництво наукомістких продуктів, задля їх розвитку й розширення, з метою отримання прибутку від приросту вартості вкладених коштів. Іншими словами, венчурне фінансування представляє собою своєрідну позику коштів, довгостроковий кредит без отримання будь-яких гарантій, при цьому венчурний капіталіст вкладає кошти в акціонерний капітал підприємства, іншу частину якого складає інтелектуальна власність засновників венчурного підприємства.

Н. С. Рязанова

Інвестування як шляхом придбання акцій (паїв) компаній, так і шляхом кредитування підприємств. Процес інвестування передбачає залучення інвесторів у безпосереднє управління виробничим процесом, прийняття стратегічно важливих рішень. Фірма, що отримує венчурне фінансування, стає акціонерною компанією закритого типу, акції якої належать вузькому колу осіб — її засновникам та інвесторам венчурного капіталу.

Ільчук А.С.

Здійснюється в двох основних формах - шляхом придбання акцій нових фірм або за допомогою надання кредиту різного виду, звичайно з правом конверсії в акції. Венчурний капітал - являє собою джерело довгострокових інвестицій у сфери з підвищеним ступенем ризику, у новий що розширюється чи перетерплює різкі зміни бізнес.

Лізинг

О. .І. Тимченко

Це довгострокова оренда майна для підприємницьких цілей з наступним правом викупу, що володіє деякими податковими преференциями

З.С. Варналія

Це вид інвестиційної діяльності, при якому спеціалізована лізингова компанія (яка виконує функції інвестора) купує вказане клієнтом майно та передає йому це майно в користування за оплату з можливістю переходу права власності на предмет лізингу до лізингоотримувача по закінченню строку лізингу.

ЗАКОН УКРАЇНИ Про лізинг ( Відомості Верховної Ради (ВВР), 1998, N 16, ст.68 ) ( Із змінами, внесеними згідно із Законом N 394-XIV ( 394-14 ) від 14.01.99, ВВР, 1999, N 9-10, ст.67 )

Це підприємницька діяльність, яка спрямована на інвестування власних чи залучених фінансових коштів і полягає в наданні лізингодавцем у виключне користування на визначений строк лізингоодержувачу майна, що є власністю лізингодавця або набувається ним у власність за дорученням і погодженням з лізингоодержувачем у відповідного продавця майна, за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів.

Ці форми дають змогу використати динаміку МП і збільшити його життєздатність. Форми інтеграції забезпечують єдиний взаємовигідний обіг інформаційних, технологічних, сировинних, фінансових та кадрових ресурсів.