Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Slovnik_chisty.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
91.14 Кб
Скачать

Тема 4. Формування передумов виникнення ринкового господарства та їх відображення в економічній думці (XVI – перша половина xviIст.)

Меркантилізм - сукупність поглядів, ідей в економічній науці, можли­во, більш відома внаслідок її критики А. Смітом у “Багатстві народів”. Мер­кантилісти були вражені загальною купівельною здатністю грошей (золота) і вважали, що багатство нації полягає у золоті. Тому економічна політика має бути спрямована на залучення в країну все більшої кількості благород­них металів. Ранні меркантилісти навіть наполягали на забороні вивезення грошей та рекомендували здійснювати нагромадження грошей в країні шля­хом вивезення товарів на зовнішній ринок. Держава повинна мати активне сальдо торговельного балансу, тобто країна не повинна ввозити більше то­варів, ніж вивозити. Меркантилісти також виступали за державне втручан­ня в економічне життя, бо вважали, що політика “лесе фер” могла б вести до втрати золота.

Економічні закони - це об’єктивні закони розвитку суспільства, що відображають відносини в процесі виробництва, розподілу та споживання матеріальних благ. Вони виражають найбільш істотні стійкі зв’язки між явищами економічного життя суспільства.

Монетарна політика - один із двох основних видів макроекономічної політики держави. Суть монетарної політики центрального банку полягає у здійсненні ним контролю над грошима, процентними ставками і станом ринків капіталу. Інструментами монетарної політики є операції на відкри­тому ринку, регулювання дисконтної ставки, обов'язкові резерви комер­ційних банків у центральному банку.

Монетаризм - школа в сучасній економічній науці, яка виходить з того, що зміни у пропозиції грошей є основною причиною макроекономічних ко­ливань. В короткостроковому періоді, на думку монетаристів, зміни в про­позиції грошей в основному впливають на реальний обсяг виробництва і рівень цін.

Мануфактура - 1) форма промислового виробництва, яка історично передувала машинній промис­ловості; характеризується ручною ремісничою технікою і поділом праці; 2) на­зва деяких текстильних підприємств в Україні та інших країнах.

Розсіяна мануфактура - суть її в тому, що дрібні ремісники в місті або на селі виготовляли продукт. Цей продукт скуповував підприємець, який в свою чергу забезпечував їх сировиною і засобами праці.

Централізована мануфактура - це така організація виробництва і праці, коли наймані працівники об`єднувались в одну мануфактуру.

Первісне нагромадження капіталу - це перетворення великої кількості самостійних товаровиробників у найманих виробників; зосереджених грошових коштів та засобів виробництва в руках невеликої кількості осіб.

Протекціонізм - економічна політика держави, Що спрямована на захист вітчизняної економіки від іноземної конкуренції. Найважливішими знаряд­дями політики протекціонізму є мито (оподаткування іноземних товарів високим митом), а також квоти.

Грошовий баланс - суть в обґрунтуванні необхідності ввезення більшої кількості грошей із-за кордону та заборони вивезення грошей за кордон.

Торговельний баланс - суть в тому, що джерелом національного балансу є прибуток від зовнішньої торгівлі.

Великі географічні відкриття - чинник, який сприяв переходу від феодалізму до капіталізму. Мали велике значення для господарства.

Банківські гроші - гроші, що створені банками, зокрема поточними ра­хунками. Ці гроші генеруються багаторазовим розширенням банківських резервів.

Експорт - товари або послуги, що виробляються в одній країні і прода­ються в іншій. Він включає торгівлю товарами (такими, як машини) і послугами (як транспортні або проценти по позичках та інвестиціях). Імпорт - це потік у протилежному напрямку - в дану країну з інших країн.

Золотий стандарт - така організація грошового обігу, за якої банківські білети розмінюються на золото. До першої світової війни банківські білети розмінювалися на золоті монети (золотомонетний стандарт).

Інновація - поняття, яке асоціюється з Й. А. Шумпетером, котрий широ­ко його застосовував. Інновація означає:

- запровадження нового методу виробництва;

- виявлення нового ринку;

- поставку на ринок нового продукту.

Лесе фер - думка, що держава не повинна втручатися в господарське життя, а ринок регулює економіку. Цей підхід був виражений ще класич­ними економістами, зокрема Адамом Смітом. За цим підходом економічна роль уряду має обмежуватись: 1) підтриманням закону і порядку; 2) націо­нальною обороною; 3) забезпеченням державою тих суспільних благ, за які приватний сектор не буде братися (наприклад експлуатація маяків, охоро­на здоров'я, санітарія).

Невидима рука - концепція, що запроваджена в економічну теорію Адамом Смітом у 1776 р., аби описати парадокс “лесе фер” ринкової економіки. Згідно з цією доктриною кожна людина, прагнучи своєї власної вигоди, доб­ра для самої себе, водночас в ринковій економіці немовби керована "невиди­мою рукою" з тим, щоб в остаточному підсумку сприяти вигоді всіх і кожно­го. Концепція “невидимої руки” пояснює, чому ринкові операції виглядають так впорядковано.

Розподіл праці - метод організації виробництва, за якого кожний пра­цівник спеціалізується на окремій частині виробничого процесу. Спеціаліза­ція праці приносить більший обсяг сукупного продукту, бо праця стає кваліфікованішою в певній сфері, а спеціалізовану техніку можна запровадити, щоб виконувати уважніше певну частину виробничого завдання.

Імпорт - ввезення з-за кордону іноземного капіталу, товарів, технологій для реалізації їх на внутрішньому ринку країни-імпортера.

Конкуренція - економічний процес взаємодії, взаємозв’язку та боротьби виробників товарів та послуг за найбільш сприятливі умови виробництва і збуту.

Грошовий обіг - рух грошей, який здійснюється в межах певної грошової системи.

Кредитування - це надання кредиту у грошовій або товарній формі з виплатою процентів.

Додаткові витрати - це витрати, які пов’язані із продовженням процесу виробництва (транспортування, зберігання, упаковку).

Сировина - це частина природних ресурсів,що використовуються у виробництві.

Мінеральні ресурси - це сукупність мінеральних утворень у надрах Землі, придатних для використання у різних галузях господарства.

Мито - податок, що накладається на кожну одиницю товару, яка імпор­тується в дану країну.

Колонія - поселення громадян, поза межами своєї країни, завойована область або країна.

Банківські резерви - частина депозитів, яку банк відкладає у формі го­тівки в касі чи безпроцентних вкладів у центральний банк.

Банк - це кредитно-фінансова установа, яка акумулює грошові кошти, а з іншого боку надає кредити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]