Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Semeynoe.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
413.18 Кб
Скачать

Завдання для закріплення матеріалу

1. Скласти заяву про розподіл майна жінки та чоловіка, які проживають однією сім'єю, але не перебувають у шлюбі між собою.

2. Скласти шлюбний договір.

3. Надайте рішення в запропонованій ситуації.

1.Подружжя Звєлікових більше 30 років прожили у шлюбі. Вони виростили двох синів та доньку, дали їм освіту, а потім Звєліков зійшовся з іншою жінкою і пішов з сім’ї. Звєлікова на поновлення подружніх стосунків не сподівалася і подала заяву до органів РАЦСу про розірвання шлюбу. А потім звернулася до Звєлікова з позовом про аліменти. У позовній заяві вона вказала, що їй 54 роки, вона ніде не працює, доглядає за онуками і ніяких коштів до існування не має. А Звєліков працює директором фірми і отримує 2650 грн. на місяць.

Як треба вирішити справу?

2. Після розірвання шлюбу Городова звернулась до суду з позовом про стягнення зі свого колишнього чоловіка аліментів на свою користь, бо вона тимчасово не працює і стоїть на обліку в бюро по працевлаштуванню. Суд визвав для пояснення колишнього чоловіка Городової, який показав, що він розірвав шлюб через негідну поведінку своєї дружини в шлюбних відносинах, тому він не хоче їй допомагати, більш того він вже вступив в новий шлюб та всиновив дитину своєї нової дружини. Городова заявила, що під час шлюбу вона мала позашлюбні стосунки з іншим чоловіком, але місяць тому він її покинув, і вона тепер не має засобів до існування.

Яке рішення повинен прийняти суд?

3. У лютому 2008 року Орлов звернувся з позовом до Бондарчук про стягнення з неї утримання у розмірі 1/3 частки її заробітку щомісячно посилаючись на те, що з 2002 року він перебував з Бондарчук у фактичних шлюбних відносинах, а в 2004 році зареєстрував з нею шлюб, який був розірваний у 2006 році. Під час шлюбу він став інвалідом І групи і потребує сторонньої допомоги та додаткових коштів. Заробітна платня відповідачки становить 800 гривень і вона спроможна надавати йому матеріальну допомогу. Відповідачка проти позову заперечувала, вказуючи, що шлюб з позивачем вона зареєструвала, розраховуючи на те, що він змінить свою поведінку і припинить зловживати спиртними напоями. Але через рік після реєстрації шлюбу шлюбні стосунки між ними фактично були припинені. Вона залишила позивача та змінила місце проживання. Позивач став інвалідом внаслідок отруєння спиртними напоями домашнього виготовлення, і вона не зобов’язана його утримувати.

Чи підлягає позов задоволенню?

4. Родіонова, колишня дружина Агеєнка, перебувала на його утриманні три роки, бо була непрацездатною особою за віком. Але через три роки вона уклала новий шлюб з Борисовим, який мав великий матеріальний достаток.

Чи може Родіонова продовжувати отримувати аліменти від колишнього чоловіка?

5. Гаврилюк Тетяна одружилася з Іваненко Андрієм, коли їй було 16 років і вона була вагітна. На момент одруження вона тільки закінчила школу. Дитина народилася слабкою, часто хворіла, тому Тетяна не мала можливості продовжити навчання та отримати вищу освіту. Коли дитині виповнилося 10 років, Тетяна вирішила поступити до інституту. Але її чоловік заперечував, бо вважав, що він достатньо заробляє, щоб утримувати сім’ю і в грошах дружини немає потреби. Дружина звернулася до суду з проханням вирішити дану ситуацію.

Як буде вирішена справа?

6. Колосови в 1995 році зареєстрували шлюб. В 2007 році Колосова А. подала позов про розірвання шлюбу та розподіл спільного майна. До спільного майна подружжя Колосових належать: речі повсякденного вжитку на загальну суму 25 890 грн, а також грошовий вклад у комерційному банку — 2 500 грн. Крім того, позивачка вимагала визнати за нею право на 2/3 паєнакопичення у житлово-будівельному кооперативі (7250 грн.) і надати їй з дітьми 2 кімнати, площею 34 кв. м., а відповідачеві — одну, площею 15 кв. м.

Колосов проти розірвання шлюбу заперечував. Він зазначив, що його дружина зраджує йому, але заради дітей необхідно зберегти їх шлюб. Безпідставними він вважав і вимоги про розподіл паєнакопичення та квартири в ЖБК, оскільки пайщиком є він, і гроші, які були внесені до ЖБК, є його особистою власністю і не підлягають розподілу. Вклад в банківську установу було внесено у 1997 році за рахунок коштів, отриманих у спадок від батька. Колосов визначив, що до спільного майна слід віднести й гроші, які повинна отримати Колосова за договором страхування від фірми "Саламандра" в липні 2006 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]