Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Semeynoe.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
413.18 Кб
Скачать

Тема 6. Права та обов’язки батьків та дітей

Особистим немайновим правам і обов'язкам батьків та дітей присвячені статті 141—172 СК. Регулювання їх здійснюється на засадах рівності прав та обов'язків батьків щодо дітей і дітей щодо батьків. Мати й батько мають рівні права та обов'язки щодо дітей, незалежно від того, чи перебувають вони у шлюбі між собою. Розірвання шлюбу між батьками чи проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини. Діти, в свою чергу, мають рівні права та обов'язки щодо батьків, незалежно від того, чи перебували їхні батьки у шлюбі між собою.

Студентам важливо знати, що підстави для позбавлення батьківських прав (ст.164 СК) подані вичерпно, тому жодні інші обставини, наприклад, ухилення матері чи батька від утримання дитини, не можуть призвести до позбавлення батьківських прав.

Однак, суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав. Необхідно вказати в яких випадках.

Відповідно до ст. 181 СК способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними, за якою той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь в її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частині від доходу її матері чи батька і (або) у твердій грошовій сумі. Дана тема потребує докладного вивчення судової практики, а саме постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 р. № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів».

Слід звернути увагу на те, що повнолітні дочка та син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги (крім випадків, коли мати чи батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені). Крім того, вони також зобов'язані брати участь у додаткових витратах, викликаних тяжкою хворобою батьків, їх інвалідністю або немічністю.

Новим Кодексом значно розширено регулювання прав батьків і дітей на майно. Зокрема, визначено, що при вирішенні спору між батьками та малолітніми чи неповнолітніми дітьми, які спільно проживають, щодо належності їм майна вважається, що воно є власністю батьків. Майно, придбане батьками або одним із них для забезпечення розвитку, навчання та виховання дитини (одяг, інші речі особистого вжитку, іграшки, книги, музичні інструменти, спортивне обладнання тощо), є власністю дитини, а таке, що було набуте батьками і дітьми за рахунок їхньої спільної праці чи спільних коштів, належить їм на праві спільної сумісної власності (статті 173,174 СК).

Питання до самопідготовки

  1. Особисті немайнові права й обов'язки батьків і дітей. Види особистих немайнових прав.

  2. Здійснення батьківських прав і виконання батьківських обов'язків. Права батьків по захисту прав дитини.

  3. Позбавлення батьківських прав. Поновлення батьківських прав.

  4. Відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав.

  5. Майнові права та обов'язки батьків і дітей.

  6. Права батьків і дітей на майно. Управління майном дитини.

  7. Обов'язки батьків утримувати дитину. Визначення розміру аліментів, зміна розміру аліментів. Відповідальність за прострочення сплати аліментів.

  8. Договір між батьками про сплату аліментів на дитину.

  9. Обов’язок батьків утримувати повнолітніх дітей.

  10. Обов'язок дітей утримувати батьків та його виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]