Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidruchn.doc
Скачиваний:
271
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
5.06 Mб
Скачать

5. Організація статистики в Україні

Вивчення економічного і соціального розвитку країни, окремих її регіонів, галузей, об’єднань, фірм, підприємств займаються спеціально створені для цього органи, сукупність яких називається статистичною службою. В Україні функції статистичної служби виконують органи державної статистики і органи відомчої статистики.

Централізоване керівництво ведення статистики в нашій країні здійснює спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади в галузі статистики, який утворюється відповідно до статті 106 Конституції України. З 1997 року функції державного управління у сфері статистики здійснює Державний комітет статистики України (Указ Президента України “Про утворення Державного комітету статистики України” від 29.07.97 за № 734/97).

Організацію статистичної роботи на місцях здійснюють територіальні органи статистики, що утворені відповідно до законодавства Держкомстатом України в Автономній Республіці Крим, областях, районах та містах і підпорядковані йому.

Повноваження і функції органів державної статистики визначені Законом України “Про державну статистику” (2000 р.). Цей Закон регулює правові відносини в галузі статистики і ведення обліку, визначає організацію та основні завдання державної статистики, порядок подання і використання статистичних даних, а також права, обов’язки і відповідальність органів державної статистики.

Відповідно до статті 12 Закону України “Про державну статистику” основними завданнями органів державної статистики є:

  • реалізація державної політики в галузі статистики;

  • збирання, опрацювання, аналіз, поширення, збереження, захист та використання статистичної інформації щодо масових економічних і соціальних явищ і процесів, які відбуваються в Україні та її регіонах;

  • забезпечення надійності та об’єктивності статистичної інформації;

  • розроблення, вдосконалення і впровадження статистичної методології;

  • створення і ведення єдиного державного реєстру підприємств та організацій України;

  • впровадження новітніх інформаційних технологій з опрацювання статистичної інформації;

  • взаємодія інформаційної системи органів державної статистики з інформаційними системами органів державної влади;

  • координація дій органів державної влади, місцевого самоврядування та юридичних осіб з питань, пов’язаних із збиранням та використанням адміністративних даних;

  • забезпечення доступності, гласності й відкритості статистичної інформації;

  • збереження і захист статистичної інформації.

Держкомстат України виконує роботу із збирання, опрацювання та аналізу науково обґрунтованих даних, що характеризують економічний і соціальний розвиток країни. Держкомстат виявляє співвідношення між розмірами виробництва продукції і розмірами її споживання. Одержані відомості подаються у встановлені терміни до Верховної Ради, адміністрації президента, кабінету Міністрів України, місцевих органів державної влади.

Для управління народним господарством потрібна інформація про наявність земельних, трудових, матеріальних та фінансових ресурсів і результати виробництва. Основним джерелом такої інформації є народногосподарський облік.

За способом одержання даних і методами їх обробки народногосподарський облік поділяють на три види: оперативно-технічний, бухгалтерський та статистичний.

  • Оперативно-технічний облік реєструє окремі факти господарської діяльності для потреб оперативного керівництва підприємством.

  • Бухгалтерський облік є безперервним і суцільним документальним відображенням господарських процесів для управління і контролю за ними.

  • Статистичний облік на відміну від оперативно-технічного і бухгалтерського, які обліковують одиничні факти, реєструє тільки масові факти для узагальнення, аналізу їх у масі, а також виявляє взаємозв’язки і закономірності.

Окремі види народногосподарського обліку доповнюють один одного. Так, оперативний облік забезпечує дані про обсяги виконаних робіт; бухгалтерський – про фонд споживання працівників підприємства, а статистичний облік характеризує рівень життя населення.

Єдність системи народногосподарського обліку забезпечується єдністю методології і організації обліку на всіх підприємствах, взаємною узгодженістю матеріалів окремих видів обліку, а також єдністю первинної облікової документації.

В умовах становлення ринкової економіки велике значення має організація систематичного спостереження за процесами формування і розвитку ринкових відносин у народному господарстві і клімату конкуренції у виробництві і обігу. Потрібно організувати інформацію про розвиток нових форм власності і господарювання підприємництва, малого і середнього бізнесу, становлення альтернативних державним структурам форм організації виробництва, в тому числі із залученням іноземного капіталу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]