Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІІ курс Звіт з практики (БО).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
378.88 Кб
Скачать

3. Облік грошових коштів

До грошових коштів належать касова готівка, кошти на рахунках в банку та інші кошти, які відповідають визначенню грошових коштів.

Видача готівки на видатки, передбачені кошторисом, які не можуть бути проведені шляхом безготівкової оплати, здійснюється з каси Управління. Посиленню контролю за збереженням і цільовим використанням готівки сприяє суворе дотримання порядку здійснення касових операцій, який регламентується Положенням про ведення касових операцій. Зазначене положення визначає порядок організації готівкових розрахунків та оформлення касових операцій, норми і терміни зберігання готівки в касі, ведення касової книги та обов’язки касира, а також встановлює контроль за законністю проведення касових операцій.

Приймання готівки проводиться касою Управління за належним чином оформленими платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями. Документи на видачу грошей повинні бути власноручно підписані керівником Управління та начальником бухгалтерського відділу або особами, уповноваженими ними.

Характеристика субрахунків рахунків 30 та 33

Для синтетичного обліку наявності та руху грошей у касі установи або централізованої бухгалтерії передбачено рахунок 30 ,,Каса” з розподілом на субрахунки:

301 ,,Каса в національній валюті”;

302 ,,Каса в іноземній валюті”.

На субрахунку 301 ,,Каса в національній валюті” ведеться облік готівки в національній валюті.

На субрахунку 302 ,,Каса в іноземній валюті” обліковується рух та наявність готівки в іноземній валюті за кожним видом валюти окремо.

Приймання готівки проводиться касою Управління за належним чином оформленими платіжними (розрахунково-платіжними) відомостями. Документи на видачу грошей повинні бути власноручно підписані керівником Управління та начальником бухгалтерського відділу або особами, уповноваженими ними.

Рух і наявність коштів, що містяться в акредитивах, у чекових книжках, в оплачених талонах на бензин, мазут, харчування і т. ін., оплачених путівках у будинки відпочинку, санаторії, турбази, у повідомленнях на поштові перекази, у митних марках, у бланках трудових книжок і вкладишах до них та в інших грошових документах, обліковуються на рахунку 33 ,,Інші кошти”, який розподіляється на субрахунки:

331 ,,Грошові документи в національній валюті”;

332 ,,Грошові документи в іноземній валюті”;

333 ,,,Грошові кошти в дорозі в національній валюті”;

334 ,,Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті”.

На субрахунку 331 ,,Грошові документи в національній валюті” обліковуються грошові документи установи в національній валюті.

На субрахунку 332 ,,Грошові документи в іноземній валюті” ведеться облік грошових документів в іноземній валюті.

На субрахунку 333 ,,,Грошові кошти в дорозі в національній валюті” обліковуються кошти, які перераховані в останні дні місяця на реєстраційні/поточні рахунки, але будуть зараховані в наступному місяці.

На субрахунку 334 ,,Грошові кошти в дорозі в іноземній валюті” обліковуються кошти в іноземній валюті, які перераховані в останні дні місяця на реєстраційні/поточні рахунки, а будуть зараховані в наступному місяці.

Меморіальний ордер №1 (ф.№380(бюджет),№380-авт(бюджет)).

Меморіальний ордер № 1 в Управлінні містобудування та архітектури не ведеться.

Основні бухгалтерські проведення з обліку касових операцій наведено в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1

Основні бухгалтерські проведення з обліку касових операцій у національній валюті

№ з/п

Господарські операції

Кореспондуючі субрахунки

дебет

кредит

1

Надходження готівки в касу

301

321,

323,328

2

Надходження готівки в касу від підзвітних осіб

301

362

3

Надходження сум у касу на погашення нестач

301

363

4

Видача готівки з каси за роздавальними відомостями або іншими документами, що їх замінюють

362,661,674

301

Виконання кошторисів Управління містобудування та архітектури здійснюється через органи Державного казначейства України.

Розрахунково-касове обслуговування Управління здійснюється органами Державного казначейства України відповідно до умов укладених договорів між органом Державного казначейства України і Управлінням.

Для обліку рух коштів Управління на особових, реєстраційних рахунках в органах Державного казначейства України призначено рахунок 32 «Рахунки в казначействі» з розподілом на субрахунки:

321 ,,Реєстраційні рахунки”;

322 ,,Особові рахунки”;

323 ,,Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги”;

324 ,,Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень”;

325 ,,Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку депозитних сум”;

326 ,,Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду”;

327 ,,Реєстраційні рахунки сільських, селищних та міських (міст районного підпорядкування) бюджетів”;

328 ,,Інші рахунки в казначействі”;

329 Субрахунок вилучено.

На субрахунку 321 ,,Реєстраційні рахунки” обліковуються кошти, виділені розпоряднику коштів для утримання установи та на централізовані заходи

На субрахунку 322 ,,Особові рахунки” обліковуються кошти, виділені з бюджету головному розпоряднику коштів або розпоряднику коштів другого ступеня для подальшого їх розподілу та перерахування на реєстраційні рахунки.

На субрахунку 323 ,,Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих як плата за послуги” обліковуються кошти, що надійшли на ім’я установи як плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з функціональними повноваженнями; кошти, що утримуються бюджетними установами від господарської та/або виробничої діяльності; плата за оренду майна бюджетних установ; кошти, кошти, що отримуються бюджетними установами від реалізації майна.

На субрахунку 324 ,,Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку коштів, отриманих за іншими джерелами власних надходжень” обліковуються кошти, які надійшли на ім’я установи для виконання окремих доручень, а також гранти, дарунки, благодійні внески, інвестиції, що згідно з чинним законодавством отримують бюджетні установи.

На субрахунку 325 ,,Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку депозитних сум” обліковується рух депозитних коштів установ, які надійшли в тимчасове розпорядження і з настанням відповідних умов належать поверненню або перерахуванню за призначенням.

На субрахунку 326 ,,Спеціальні реєстраційні рахунки для обліку інших надходжень спеціального фонду” обліковуються кошти установ, що відносяться до інших надходжень спеціального фонду бюджету.

На субрахунку 327 ,,Реєстраційні рахунки сільських, селищних та міських (міст районного підпорядкування) бюджетів” обліковуються кошти сільських, селищних, міських (міст районного підпорядкування) бюджетів, що перебувають на казначейському обслуговуванні.

На субрахунку 328 ,,Інші рахунки в казначействі” обліковуються кошти, що надходять на ім’я установи і не зазначені в субрахунках 321-327.

Зарахування коштів на реєстраційні рахунки відображається за дебетом субрахунків рахунку 32, а перерахування – за кредитом.

Аналітичний облік ведеться в розрізі реєстраційних рахунків, відкритих за кодами програмної класифікації видатків державного бюджету, установами, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету або функціональної класифікації видатків бюджету установами, які утримуються за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Внутрішні розрахунки, що виникають у процесі виконання кошторисів між вищестоящими розпорядниками коштів і підвідомчими їм установами, обліковуються на рахунку 68 ,,Внутрішні розрахунки”, який поділяється на субрахунки:

681 ,,Внутрішні розрахунки за загальним фондом”;

682 ,,Внутрішні розрахунки за спеціальним фондом”.

На субрахунку 681 ,,Внутрішні розрахунки за загальним фондом” нижчестоящі розпорядники коштів обліковують суми загального фонду, одержані від вищестоящих розпорядників коштів. Вищестоящі розпорядники коштів на цьому субрахунку обліковують суми проведеного перерахування із загального фонду підвідомчим установам.

На субрахунку 682 ,,Внутрішні розрахунки за спеціальним фондом” нижчестоящі розпорядники коштів обліковують суми спеціального фонду, одержані від вищестоящих розпорядників коштів. Вищестоящі розпорядники коштів на цьому субрахунку обліковують суми проведеного перерахування із спеціального фонду підвідомчим установам.

Субрахунки рахунку 68 використовуються як нижчестоящими, так і головними розпорядниками коштів.

Нижчестоящі розпорядники коштів у кредит цих субрахунків записують суми, одержані від вищестоящих розпорядників коштів.

У дебет зазначених субрахунків записуються суми видатків, проведених за рік, зменшення загального та спеціального фондів кошторису доходів та видатків згідно з чинним законодавством, суми виявлених недостач та списання, прийняті за рахунок установи.

Головні розпорядники коштів у дебет відповідного субрахунку рахунку 68 записують суми асигнувань підвідомчих установ і видатки, проведені для підвідомчих установ за рахунок загального і спеціального фонду за кошторисом на централізовані заходи, а в кредит – зменшення асигнувань підвідомчих установ і суми видатків, проведені нижчестоящими розпорядниками коштів за рік.

При складанні зведеного балансу залишки за субрахунками рахунку 68 в активі балансу вищестоящої організації і за цими субрахунками в пасиві балансу підвідомчих установ взаємно виключаються.

Облік доходів, що у кошторисі Управління відносяться до загального фонду, у головного розпорядника коштів ведеться на рахунку 70 ,,Доходи загального фонду, який розподіляється на субрахунки:

701 ,,Асигнування з державного бюджету на видатки установи та інші заходи”;

702 ,,Асигнування з місцевого бюджету на видатки установи та інші заходи”.

У кредит субрахунків 701-702 записуються:

- суми бюджетних коштів, що надійшли на видатки, передбачені кошторисом, згідно із затвердженим бюджетом;

- суми виявлених залишків матеріалів і грошей у касі, а також безоплатно одержані матеріали.

У дебет субрахунків 701-702 записуються:

- суми відкликаних коштів;

- суми фактичних видатків, що списуються в кінці року на підставі річних звітів;

- суми списаних недостач матеріалів і безнадійних до одержання боргів.

Порядок ведення операцій з готівкою установами банків, у тому числі й проведення готівкових розрахунків через каси установ банків, здійснення установами банків касового обслуговування підприємств, підприємців та фізичних осіб установлений Інструкцією з організації емісійно-касової роботи в установах банків України

Меморіальний ордер №2 «Накопичувальна відомість руху грошових коштів загального фонду в органах Державного казначейства України (установах банків)» (форма №381 (бюджет)) (див.дод. ) використовується для відображення в обліку операцій з надходження на рахунок Управління асигнувань та здійснення касових видатків загального фонду, тобто вибірки з надходження та витрачання коштів з реєстраційних рахунків у органах Державного казначейства України (поточних рахунків – в установах банків).

Записи операцій в накопичувальній відомості здійснюються на підставі щоденних виписок з реєстраційних (поточних) рахунків, відкритих в органах Державного казначейства України (установах банків), з доданням до них підтверджувальних документів.

Залишки коштів у накопичувальних відомостях на початок і на кінець місяця повинні відповідати залишкам, відображеним у виписках з реєстраційних (поточних) рахунків.