Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-15 білети.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
560.64 Кб
Скачать

Екзаменаційний білет №____4___

4.Гранична норма заміщення гранична корисність.

Гранична норма за­міщення (субституції) — це кількість товару У, від якого споживач відмовився б, щоб отримати ще од­ну одиницю товару X, залишаючись на цій кривій байдужості.

Гранич­ну норму заміщення (MRSXY) можна розрахувати так:

МRSXY=-(∆QУ/∆QX). Не важко помітити, що при пересуванні вниз по кривій байдужості гранична норма заміщення змен­шується. В основі цього процесу лежить дія закону спадної граничної корисності.

Гранична корисність (MU) — це приріст задоволення, який отримує лю­дина, споживаючи додаткову одиницю товару.

Грани­чну норму заміщення можна легко виразити співвід­ношенням граничної корисності товару X та У:

QxMUУ=-∆QУMUУ; MRSXY =- (∆QУ/∆QX)=(MUX / MUY).

34. Основні риси монопольного ринку.

Монополія – ситуація коли на ринку є лише один продавець якого-небуть товару чи послуги. Це ринок на якому одна фірма здійснює реалізацію 100% якогось продукту, котрий не має замінників, характерними рисами монополій є:

- На ринку функціонує лише один виробник якоїсь продукції. Фірма-монополіст – це і є певна галузь виробництва.

- Товар, який виробляє монополіст, не має близького замінника. Практично не має таких товарів, які не можна було б замінити на щось інше. У споживача є два можливих варіанти поведінки: придбати товар у монополіста, або відмовитися від споживання товару

- Чистий монополіст сам установлює ціну на свій товар. Оскільки для монополіста попит збігається з ринковим, і його можна розглядати як заданий, то встановити рівноважну ціну він може, маневруючи пропозицією: збільшення прозиції знижує ціну і, навпаки, зменшення пропозиції призводить зростання цін.

Вступ у галузь інших виробників заблокований. Практично кожен виробник бажає стати монополістом та обмежити конкуренцію на ринку його товарів. Монополізація ринку може досягатися: зростанням фірми за рахунок капіталізації прибутку, банкрутством конкурентів, їх поглинанням до досягнення фірмою повного панування у галузі та об'єднанням капіталів на добровільних засадах і перетворенням такого об'єднання на панівного виробника. Форми монополістичних річних об'єднань, зокрема, такі:

- картель, як досягнення угоди про розподіл ринків збуту, цін та квот виробництва за умови збереження кожним учасником виробничої та комерційної самостійності;

- синдикат, як створення учасниками, що зберігають виробничу самостійність, спеціального спільного підрозділу, який здійснює постачально-збутові операції для всіх членів об'єднання;

- трест, в якому об'єднуються самостійні підприємства однієї галузі, втрачаючи і комерційну, і виробничу самостійність.

- непереборні бар’єри для вступу на ринок інших конкурентів.

Задача Визначте, що станеться з ціною на ринку пиріжків та масла, якщо ціна булочок знизиться. При цьому вважаємо, що у споживанні пиріжки замінюють булочки, а масло є доповнюючим товаром.

Розв’язок: Якщо ціна на булочки знизиться, то попит на пиріжки як товар субститут знизиться, тому їх ціна також зменшиться; попит на масло як на комплементарний товар збільшиться, тому ціна на масло зросте

Економічні потреби - внутрішні мотиви, що спонукають людину до економічної діяльності.

Ізокоста - лінія, що показує різні варіанти комбінацій факторів виробництва за однакової величині вартості виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]