Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.03.2016
Размер:
76.38 Кб
Скачать

9. Юридична газета http://yur-gazeta.Com/publications/practice/simeyne-pravo/pozbavlennya-batkivskih-prav.Html Позбавлення батьківських прав

Основний Закон нашої держави проголошує найвищою соціальною цінністю в Україні людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку.

Однак якщо доросла людина може самостійно відстояти свої права, честь, гідність, законні інтереси, то найнезахищенішими в суспільстві є діти – майбутнє нашої держави та людства в цілому.

Саме достатній рівень забезпеченості, духовного та фізичного виховання, здорового розвитку, вплив навколишнього середовища формують наше майбутнє. І саме діти потребують захисту і піклування, які необхідні для їхнього благополуччя, беручи до уваги права та обов’язки батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за них за законом.

Аналізуючи наявну судову практику в Україні, вбачається великий відсоток розгляду судами спорів про позбавлення батьківських прав, які спрямовані на захист інтересів дітей та забезпечення права на їх достатній життєвий рівень.

Досить поширеними на сьогодні є ситуації, коли дитина позбавлена батьківського піклування, участі у вихованні одного з батьків, непоодинокими є порушення одним із батьків визначених положеннями ст. 150 Сімейного кодексу України обов’язків щодо виховання та розвитку дитини. Тоді й виникає питання про позбавлення такого батька (матері) батьківських прав.

Статтею 163 Сімейного кодексу України визначено виключний перелік підстав позбавлення батьківських прав. Так, позбавлення батьківських прав допускається в разі, якщо мати, батько:

1) не забрали дитину з пологового будинку або з іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування;

2) ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини;

3) жорстоко поводяться з дитиною;

4) є хронічними алкоголіками або наркоманами;

5) вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва;

6) засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

Верховним Судом України надано роз’яснення щодо підстав позбавлення батьківських прав у розумінні статті 163 Сімейного кодексу України.

Так, ухилення батьків від виконання своїх обов’язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.

Жорстоке поводження полягає у фізичному або психічному насильстві, застосуванні недопустимих методів виховання, приниженні людської гідності дитини тощо.

Хронічний алкоголізм батьків і захворювання їх на наркоманію мають бути підтверджені відповідними медичними висновками, а засудження за вчинення умисного злочину щодо дитини – вироком суду, який набрав законної сили.

Як експлуатацію дитини слід розглядати залучення її до непосильної праці, до заняття проституцією, злочинною діяльністю або примушування до жебракування.

Наталія Кушкова 30 квітня 2013, 14:45

10. Юридична газета http://yur-gazeta.com/publications/practice/simeyne-pravo/analiz-aktualnih-pitan-spadkuvannya-za-zakonodavstvom-ukrayini.html