Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ispit_polit_reklama1.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
105.63 Кб
Скачать

17. Сутність політ. Символіки.

Символ (греч. symbolon - знак, розпізнавальна прикмета; symballo - сполучаю, зіштовхую, порівнюю) - в широкому сенсі поняття, фіксуюче здатність матеріальних речей, подій, чуттєвих образів виражати ідеальний зміст, відмінний від їх безпосереднього чуттєво- тілесного буття". Символ не містить в собі одну яку-небудь суть, він служить для взаємозв'язку цій суті з множиною інших сутностей.

Політична символіка - це система знаків, ідей, понять, що містить в собі не лише своє власне значення, але і наказане йому політикою. Говорячи простіше - символи, що функціонують і торкаються до сфери політичного. Політична символіка служить основним чинником соціалізації і робить акцент на цінностях, значиміших для політичної системи. Окрім цього символи в політиці виступають засобом пропаганди і утвердження, зриме вираження прихильності їх носія до певної позиції в політиці. Саме таке смислове навантаження несуть на собі герби держав, емблеми політичних партій, кольору національних прапорів, ордени тощо Історично склалося, що символ має суспільно-політичний характер. Кожна епоха людської історії залишила після себе ряд символів, спираючись на які можливий розгляд історії крізь призму символіки. У всі часи народи для ідентифікації своєї спільності створюють свою, тільки їм властиву символіку. В наші дні неможливо представити країну, яка не була б представлена на геополітичній арені своїми політичними символами. Окрім функцій ідентифікації і соціалізації політична символіка, як і мова, виконує функції комунікації. Вона здійснює створення понятійних структур і ілюзій, оскільки головним завданням політичних символів є об'єднання народу країни. Вони виконують об'єднуючу і мобілізуючу роль, є засобом агітації. Прихильність політичним символам виявляє позначення політичної позиції, за допомогою системи політичних символів формування, органзация і регулювання політичного життя

Існування сфери політики без символів не можливо. Символ став одним з базових елементів побудови і осмислення політичної реальності. Стає безперечним і актуальним факт необхідності дослідження політичної реальності, як з об'єктивного, так і з символічного боку. Адже у свідомості формування картини політичного світу на рівні індивіда і суспільства величезний вплив роблять традиції, звичаї, символи і міфи, що відносяться до сфери символічного. Політичні символи виступають як свого роду образи, дії, спонукаючі людей до дії і впливаючі, передусім на емоції. У цій інтерпретації політична символіка є інструментом здійснення політичної влади - потужним засобом психологічної дії. Говорячи про знакову суть символу варто відмітити, що вони виступають знакоподібними "тому що вони можуть використати матеріальні побудови, використовувані знаками (наприклад, слова) або матеріально організовані ситуації (комунікації, зображення коммуницируе-мого : жести, просторові фігури, звукові хвилі і т. д.), абстрактно передбачувані нами в якості носіїв інформації. Символи мисляться нами як репрезентації не предметів і подій, а свідомих посилок і результатів свідомості" Саме знаковість політичної символіки можна назвати її специфікою. Політичні символи не можна віднести семантично тільки до природних знаків. У політичну знакову систему можуть бути включені реальні об'єкти природи і окрім цього іконічні (портрети людей, конвенціональні (ордени, медалі), церемоніальні знаки (мітинги, збори). Політична символіка вбирає в себе мовні знакові системи і так звані коди (математичні символи). Таким чином головно особливістю політичної символіки є властивість синтезу різних знаків з ієрархії знакових систем і використання їх в політичних цілях. Сучасні дослідники політичної науки в наукових дослідженнях розглядають політичну символіку як засіб комунікації, елемент політичної культури, аналізують психологічну складову політичних символів, визначають їхній психологічний вплив на свідомість громадян, їхню ефективність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]