Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юристи РНП.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
334.85 Кб
Скачать

Тема 6. Руїна та її вплив на державність України (6 год.)

Гетьманування Івана Виговського. Гадяцький трактат. Гетьманування Юрія Хмельницького. Переяславський договір 1659 року і Слободищенський трактат. Чорна Рада 1663 року як розчленування України. П. Дорошенко. Андрусівський договір. Гетьманування Івана Самойловича. Остаточний розподіл українських земель між Москвою та Польщею.

Тема 7. Соціально-економічний розвиток та політичне становище українських земель у складі Московської держави і Речі Посполитої наприкінці хуіі – на початку хуііі ст. (6 год.)

Спроби гетьмана Івана Мазепи відновити українську державність під протекторатом Швеції. Полтавська битва в історії української державності. Гетьманування Пилипа Орлика. Бендерська конституція 1710 року.

Три поділи Речі Посполитої та входження Правобережної України і Волині до складу Російської держави. Поділ українських земель на Лівобережну та Правобережну Україну. ”Вічний мир” 1686 р. Буковина та Закарпаття під австрійським пануванням. Адміністративно-територіальний поділ на полки, сотні. Організація управління Запорозької Січі. Паланки і паланкова старшина.

Обмеження автономії Гетьманської України і посилення колонізаторської політики московського царизму. Остаточне скасування гетьманської влади у 1764 р. Ліквідація козацького самоврядування на Слобідській Україні й Лівобережжі (1765-1783 р.р.), Запорозькій Січі та її паланок (1775 р.).

Тема 8. Правове становище земель України в складі Російської і Австрійської імперій (кін. XVIII – поч. XX ст. Ст.) (9 год.)

Землі України у складі Росії. Суспільний устрій кінця XVIII – першої половини XIX століть. Дворянство. Зрівняння українського дворянства в правах з російським. Надання пільг російському дворянству, яке проживало в Україні. Військові поселення. Державний лад кінця XVIII – першої половини XIX ст. ст.

Загарбання західноукраїнських земель Австрією. Утворення коронного краю з центром у Львові. Революція 1848 р. і створення Головної Руської Ради у Львові. Австро-угорська угода 1867 р. та утворення Австро-угорської монархії. Ціслетанія і Транслейтанія. Західна Україна в часи першої світової війни.

Змістовий модуль 2 . Історія української державності в хх – ххі ст.

Тема 9. Державно-правове відродження України в період національної революції 1917-1920 рр. Унр, Українська Держава, унр періоду Директорії, зунр (10 год.)

Боротьба за національно - державне відродження України. Утворення Центральної Ради на чолі з М.Грушевським та еволюція її юридичного статусу. IV універсал Центральної Ради 9 (22) січня 1918 р. Проголошення самостійності і незалежності УНР. Берестейський мирний договір між Україною і Німеччиною, Австро-Угорщиною, Болгарією і Туреччиною. Переворот 29 квітня 1918 р. і його правове закріплення. Проголошення П .Скоропадського гетьманом Української держави. Створення опозиційного Українського Національного Союзу, початок повстання проти гетьмана. Відмова 14 грудня 1918 р. гетьмана П.Скоропадського від влади; падіння гетьманату.

Створення Директорії як тимчасового революційно-державного органу, його склад, політико-правова платформа. Відновлення назви держави - УНР та її законів.

Маніфест 18 жовтня 1918 р. про перетворення Австро-Угорщини в федеративну державу. Розпад Австро-Угорщини. Взяття українцями влади у Львові 1 листопада 1918 р. Рішення Всебуковинського віча 3 листопада 1918 року про входження до складу ЗУНР. Об'єднання ЗУНР і УНР в єдиній соборній українській державі. Ухвала Народних зборів Закарпаття від 21 січня 1919 року про входження до складу ЗУНР і УНР.

Польсько-українська війна. Варшавський договір 21 квітня 1920 року. Причини падіння Західноукраїнської Народної Республіки.