Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Юристи РНП.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
334.85 Кб
Скачать

Тема 8. Правове становище земель України в складі Російської і Австрійської імперій (кін. XVIII – поч. XX ст. ) (9 год.)

Лекція 8. Правове становище земель України в складі Російської і Австрійської імперій (кін. XVIII – поч. XX ст. )

Землі України у складі Росії. Поділ на губернії: на Лівобережжі – Полтавська, Слобідсько-Українська (з 1835 - Харківська) і Чернігівська; на Правобережжі – Волинська, Київська і Подільська; на півдні – Катеринославська, Таврійська і Херсонська. Генерал-губернаторства: Малоросійське (лівобережні губернії), Київське (правобережні), Новоросійсько-Бесарабське (південні губернії і Бесарабська область).

Суспільний устрій кінця XVIII – першої половини XIX століть. Дворянство. Зрівняння українського дворянства в правах з російським. Надання пільг російському дворянству, яке проживало в Україні. Духовенство. Міське населення (міські обивателі). Купці. Почесні громадяни. Міщани. Цехові та робочі люди. Кріпосні селяни. Панщина – основний обов’язок кріпаків. Урочна система. Місячина. Інвентарні правила 1847 – 1848 рр. на Правобережній Україні. Державні селяни. Військові поселення. Державний лад кінця XVIII – першої половини XIX ст. ст.

Компетенція генерал-губернаторів та губернаторів. Губернське правління. Повітовий апарат управління. Губернські і повітові дворянські зібрання. Панська юрисдикція. Державний лад та буржуазне реформаторство 60 – 70 р.р. Контрреформи 80 – 90 років.

Зміни в суспільний відносинах у пореформеній Російській імперії. Правова основа селянської реформи 1861 року та її специфіка реалізації в Правобережній Україні. Перетворення поміщицьких селян на «вільних сільських обивателів». Поширення державної реформи на удільних та державних селян, дворових людей. Національний склад дворянства. Дві верстви дворянства в пореформений період. Фабрично-заводські робітники. Буржуазія, промислова і торгівельна. Поділ населення імперії за різницею “присвоєних прав” на “природних обивателів” та “інородців”. Міщани. Духовенство. Суспільно-політичні течії в Україні та створення українських політичних партій.

Надзвичайна юстиція (воєнно-польові суди) 1906-1907 рр.

Державний лад та буржуазне реформаторство 60-70 рр. ХІХ ст. Скасування кріпосного права в Російській імперії та особливості проведення Селянської реформи 1861 року в Наддніпрянській Україні. Реформи адміністративно-політичного управління: Фінансова 1860-1864рр.; Земська 1864р.; Міська 1870р.; Судова 1864 -1865 рр.; Народної освіти 1863-1864 рр.; Військова 1864-1874 рр., та їх законодавче забезпечення. Контрреформи 80-90 рр. ХІХ ст.

Буржуазні реформи початку ХХ ст. в Росії взагалі і в Україні безпосередньо. Реформа центральних органів влади та управління 1905-1907 рр. Аграрна реформа Столипіна та її вплив на Україну. Законодавчі акти земельної реформи: Указ від 9 листопада 1906р. та Закон про землевлаштування 29 травня 1911р. Селянський поземельний банк. Переселенська політика.

Система пореформеного державного управління в Україні. Розширення повноважень генерал-губернаторів і губернаторів. Апарат губернського і повітового державного управління. Волосні управи. Селянська громада, Формування всестанового місцевого самоврядування. Губернські та повітові збори та їх виконавчі органи – губернські та повітові земські управи. Міські думи та міські управи. Система виборів до органів самоврядування. Особливості еволюції самодержавства на початку ХХ ст. Зміна в центральному апараті самоврядної влади. Імператор. Державна дума. Державна рада. Рада міністрів та міністерства. Мілітаризація економіки та державного управління в роки Першої світової війни. Особливі наради. Центральні і місцеві воєнно-промислові комітети. Надзвичайна юстиція (воєнно-польові суди).

Загарбання західноукраїнських земель Австрією. Утворення коронного краю з центром у Львові. Революція 1848 р. і створення Головної Руської Ради у Львові. Австро-угорська угода 1867 р. та утворення Австро-угорської монархії. Ціслетанія і Транслейтанія. Західна Україна в часи першої світової війни.

Суспільний лад. Магнати, рицарі та трудова шляхта. Кріпосні селяни. Скасування кріпосного права. Міське населення. Державний лад. Органи урядової адміністрації. Органи крайового і місцевого самоврядування. Повітові, міські і сільські ради. Організація управління Львова і Чернівців за статутом 1870 р. Судова система.

Семінарське заняття 4. Особливості проведення державних реформ 60 – 70 –х р.р. XIX ст. в Україні в складі Російської імперії (2 год.)

1. Передумови, мета та основні завдання і напрямки буржуазних реформ Російської імперії другої половини XIX.

2. Основні положення державних реформ

а) селянської;

б) фінансова;

в) земського самоврядування;

г) міського самоврядування;

д) судової системи

3. Характеристика контр реформи 70 – 80-х р.р. XIX ст.