Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EkzamenDiktorska_Maysternist_1_sem.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
28.23 Mб
Скачать

6 Українські диктори радянської доби. Персоналіі.

У радянські часи однією з найбільш престижних професій була професія телевізійного диктора Раніше дикторами були в основному жінки. Ці жінки проходили величезний конкурс, перш ніж сісти перед телекамерами. У нас в Україні, наприклад, приходило 250-300 і більше претендентів на одне місце. З українського телебачення ми знаємо таких видатних дикторів, як Ольга Даниленко, Тамара Чала, Тетяна Цимбал, Тамара Стратієнко та інші. До речі, три останні стали народними артистами України саме за досягнення у дикторському майстерності. Тут варто зазначити, що диктори телебачення були значно популярнішим артистів естради і кіно.  Але у дикторів, особливо у жінок, були певні недоліки в роботі. Наприклад, якщо з якихось причин жінки змінювали своє сімейне становище, розлучалися, то практично тривалий час, а іноді навіть назавжди, вони вже позбавлялися права виходити в ефір під старим прізвищем. Іноді були винятки, але це в тому випадку, коли телеведуча не виходила тривалий час в ефір, а займалася сім'єю.

Диктори в українському ефірі з’явилися в 1952-му. Вони віталися з глядачами і робили невеличкі анонсові оголошення між програмами та прогноз погоди. Першою була чорнява Ольга Даниленко, трішки пізніше прийшла білявка - Олена Ніколаєва, Новела Серапінова. Їх обох, на жаль, вже немає серед живих.

Один із перших дослідників телебачення у колишньому СРСР В. Саппак так писав про побачену на телеекрані О. Даниленко: «Красуня-українка ніби зійшла зі святкового плаката».

У лютому 1956 р. кияни побачили перший випуск «Останніх вістей», точніше, почули — диктор читав з екрана усні повідомлення. Лише через три роки, у 1959 р., в інформаційних випусках з'явився зоровий ряд. Передача новин мала назву «Телевізійний кіножурнал».

Олена НіКОЛАЄВА 1953 по 1966 рік працювала диктором на Українському телебаченні разом з Ольгою Даниленко.

7 Нові телевізійні проекти і телевізійні ведучі телебачення незалежності.

Український телепростір далекий від ідеалу, але з року в рік можна прослідкувати тенденцію до підвищення соціального рівня та вдосконалення. Прикладом для наслідування став світовий досвід, але при цьому наші телевізійники змогли віднайти родзинку у кожній зі своїх програм, запропонувати щось таке, що властиве суто українцям.

На телеканалі СТБ транслюються різного формату програми українського виробництва, які можна поділити на інформаційні, соціальні і пізнавальні, а також розважальні програми. До першої когорти відносяться такі програми: «Вікна-Новини», «Один за всіх», «У пошуках істини», «Детектор брехні», «Паралельний світ», «Містичні історії», «Документальний детектив» та інші. Розважальні телепередачі є найпопулярнішими на українському телебаченні, тому їх значно більше, а саме це: «Все буде добре», «Україна має талант», «Хата на тата», «Х-фактор», «Танцюють всі!», «Битва екстрасенсів», «Неймовірна правда про зірок», «Зіркове життя», «МастерШеф», «Караоке на майдані», «Фермер шукає дружину», «Моя правда», та інші. Окремо серед розважальних проектів каналу СТБ можна виділити такі реаліті-шоу: «Кохана, ми вбиваємо дітей», «Холостяк», «Правила життя», «Зважені та щасливі».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]