Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_ekono_rizik_2013 (1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
847.87 Кб
Скачать
  1. Порядок розв’язання задач Задача 1

Метою діяльності приватного підприємства є отримання прибутку в розмірі 30 тис. грн. за звітний період. Економіст цього підприємства на основі аналізу показників діяльності підприємства за попередній квартал та використовуючи дані маркетингових досліджень розробив план діяльності на наступний квартал.

Обсяг реалізації продукції

200 шт.;

Ціна реалізації одиниці продукції (без ПДВ)

2,2 тис. грн;

Собівартість виробництва одиниці продукції

2,0 тис. грн;

Вартість майна підприємства

1,1 млн. грн.

Аналіз попередньої діяльності підприємства показав, що на діяльність приватного підприємства впливають багато чинників і через це підприємство може не досягти запланованих показників:

  • через появу на ринку нового конкурента може відбутися зниження ціни реалізації продукції на 0,2 тис. грн. Імовірність появу на ринку нового конкурента становить 0,1;

  • через неповну забезпеченість сировиною може відбутися зниження обсягу виробництва та реалізації продукції на 21%. Імовірність несвоєчасної забезпеченості сировиною становить 0,2;

  • через неповне використання виробничих потужностей може відбутися зниження обсягу виробництва та реалізації продукції на 19%. Імовірність неповного використання виробничих потужностей становить 0,1;

  • у зв’язку з можливою зміною постачальника сировини є можливим збільшення витрат на транспортування на 30 тис. грн. Імовірність зміни постачальника сировини становить 0,1.

Необхідно: розрахувати суми можливих витрат у результаті дії окремо кожного фактора та при їх спільній дії (питому вагу постійних витрат у структурі собівартості продукції прийняти в розмірі 40%). Визначити, вплив яких факторів призводить до появи відмови в діяльності підприємства, тобто виводить його зі стану нормального функціонування.

Розв’язання

  1. Визначаємо планові показники діяльності підприємства.

Дохід від реалізації продукції

;

Сумарні загальні витрати

;

Прибуток

;

Сумарні постійні витрати

;

Питомі змінні витрати

  1. Визначаємо розмір втрат у випадку появи вказаних у задачі ризиків.

    1. Через появу на ринку нового конкурента у підприємства можуть з’явитися такі втрати:

;

;

В результаті появи нового конкурента підприємство не отримає прибутку – підприємство переходить зі стану нормального функціонування в стан відмови. Розмір майбутніх втрат не перевищує розмір очікуваного прибутку – ризик допустимий.

    1. Через неповну забезпеченість сировиною у підприємства можуть з’явитися такі втрати:

;

;

;

В результаті появи нового конкурента підприємство отримає збиток в розмірі 2 тис. грн. – підприємство переходить зі стану нормального функціонування в стан відмови. Розмір майбутніх втрат перевищує розмір очікуваного прибутку, але не перевищує розмір очікуваної виручки – ризик критичний.

    1. Через неповне використання виробничих потужностей можуть виникати такі втрати:

;

;

;

Розмір отриманого прибутку (2 тис. грн.) менший запланованого (30 тис. грн.) – підприємство переходить зі стану нормального функціонування в стан відмови. Розмір майбутніх втрат не перевищує розмір очікуваного прибутку – ризик допустимий.

    1. У зв’язку з можливою зміною постачальника сировини можуть виникати такі втрати:

;

;

В результаті появи цього фактора розмір отриманого прибутку (10 тис. грн.) менший запланованого (30 тис. грн.) – підприємство переходить зі стану нормального функціонування в стан відмови. Розмір майбутніх втрат не перевищує розмір очікуваного прибутку – ризик допустимий.

    1. При спільній дії всіх факторів величина втрат розраховується таким чином:

;

;

;

Розмір майбутніх втрат перевищує розмір очікуваного прибутку, але не перевищує розмір очікуваної виручки – ризик критичний.

Зобразимо отримані результати графічно:

Для розрахунку рівня ризику використовуємо формулу (1) й отримуємо такі результати:

Таким чином, найбільш небезпечним у діяльності приватного підприємства є несвоєчасне забезпечення сировиною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]