Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт(Лубни).doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
30.39 Mб
Скачать

Тема. Вивчення селітебних ландшафтів заводського типу. Екскурсія на завод «Оболонь».

Мета роботи: ознайомитися з типологією, класифікацією промислового ландшафту; навчитися визначати основні елементи екосистем та їх взаємозв’язків; освоїти використання знань щодо застосування ландшафтного підходу у землекористуванні (рекультивація земель).

Теоретична частина.

Основні види антропогенних змінених ландшафтів (природно-виробничих комплексів) виділяють перш за все за їх виробничим функціональним змістом, специфічним у різних природних умовах.

Формування селітебних ландшафтів, з одного боку, залежить від історичних умов, а з іншого — пов'язане з природними умовами. Селітебні ландшафти звичайно поєднуються з промисловими.

Промислове освоєння території України дуже значне. Багатогалузева промисловість створює різноманітні природно-виробничі комплекси від технічно висококультурних до кар'єрів, які настійно вимагають рекультивації. Інвентаризація основних видів промислових ландшафтів і їх дослідження мають як інженерно-геологічний, так і переважно інженерно-ландшафтний аспект.

Практична частина.

Завод «Оболонь» - один із найбільших в Україні з виготовлення напоїв. На заводі розливають безалкогольні, слабоалкогольні та алкогольні напої. Продукція розповсюджується по всій Україні та за її межами.

З екскурсії стало відомо, що для пивоварів основними інгредієнтами є вода, ячмінь, хміль і пивні дріжджі. Використовуючи такі прості складові, пивовари створюють велику кількість марок пива.

В пивоварінні вода є основоположним інгредієнтом, від якості якого залежать органолептичні характеристики пива, його смак і стійкість.

Саме тому компанія “Оболонь” з початку своєї пивоварної діяльності для приготування продукції використовує артезіанську воду із свердловин юрського і сеноманського горизонтів.

Ячмінь – це зернова культура, колос якої має особливо довгу ость. Ячмінь не менш, ніж вода, важливий для приготування пива. Саме цей злак містить необхідний для пивоваріння крохмаль, який у варочному цеху перетворюється на екстракт.

Завдяки вмісту гірких речовин, ефірної олії, поліфенолів хміль - незамінна сировина для пива. Саме він найбільшою мірою зумовлює характерні властивості бурштинового напою.

Дріжджі забезпечуют процес бродіння. Пивні дріжджі завжди повинні бути мікробіологічно чистими, швидко зброджувати сусло й осідати на дно, утворювати чисте освітлене прозоре пиво з повним смаком та ароматом.

Першим етапом в приготуванні пива є виробництво солоду. На цьому етапі - етапі солодження - відбирається ячмінь. Він замочується, пророщується і сушиться, в результаті чого утворюється солод. Пізніше солод очищують від сторонніх домішків, кондиціонують, зволожують і дроблять.

Затирання включає три стадії: змішування подрібнених зернопродуктів з водою, нагрівання і витримування отриманої суміші при заданому температурному режимі.

На наступному етапі пиво проходить фільтрацію, завдяки якій досягається його прозорість і стійкість. Залишки зернопродуктів, які відділилися, називаються пивною дробиною, яка використовується як корм для худоби. А сусло, яке стало прозорим, надходить в сусловарочний апарат.

Нам показали приміщення, в якому знаходяться великі чани, у яких при високій температурі сусло кип’ятять з хмелем. При цьому з нього повністю вивільняється повітря. Саме хміль надає пиву аромат і приємну гіркоту. Гіркі ароматичні речовини хмелю екстрагуються. Цей процес називається охмелінням сусла. Під час варіння сусло стерилізується і доводиться до бажаної густини.

Щоб довести сусло до початкової температури бродіння проводиться його охолодження. Для низового бродіння – до +6 - +10 С, для верхового – до +15- +22С.

Після охолодження отримуємо початкове сусло – сусло, яке пізніше надходить на бродіння.

Наступною стадією є бродіння та дозрівання.

Після наступає етап фільтрації.

Завершальною стадією є розлив.

На заводі є різні зали для розливу продукції. Перше приміщення, в якому проходить розлив мінеральної води. Найцікавішим був апарат, який з маленьких пластмасових колб роздуває пляшки вмістом 2 літри.

Далі знаходиться зал, де розливають пиво в скляний посуд. Зал наповнений різними машинами, у кожної з яких своє призначення: наклейка етикеток, закривання пляшок, безпосередньо сам розлив.

В кінці екскурсії студентам подарували фірмові пакети «ОБОЛОНЬ» повні банок з «Живчиком».