Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pochti_1.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
200.93 Кб
Скачать

Наслідки антропогенних впливів на ґрунти:

Вид впливу

Основні зміни ґрунтів

Обробіток ґрунту

Важкі механічні агрегати (при оранці, боронуванні, розпушуванні) ущільнюють структуру ґрунту, а отже, змінюють умови існування в ньому організмів; посилюється взаємодія з атмосферою, вітрова та водна ерозія

Сінокоси, збирання врожаю

Вилучення деяких хімічних елементів, збіднення ґрунтів, підвищення випаровування

Випас худоби

Ущільнення ґрунту, знищення рослинності, яка скріплюєгрунт, ерозія, збіднення ґрунтів рядом хімічних елементів, висушування, біологічне забруднення

Випалювання старої трави

Знищення ґрунтових організмів в поверхневих шарах, посилення випаровування

Зрошення

Заболочення та засолення ґрунтів, зміна водно-повітряного режиму, теплового і поживного режиму ґрунту;підняття рівня ґрунтових вод і зміни їх хімічного складу

Осушення

Зниження вологості, вітрова ерозія, зміна водно-повітряного режиму, теплового і поживного режиму ґрунту; зникнення боліт, міління річок

Внесення добрив

Підкислення земель і втрат ними гумусу

Застосування отруто-хімікатів та гербіцидів

Загибель ряду ґрунтових організмів, комах-запилювачів, накопичення небезпечних для живих організмів отрут, зміна складу ґрунту пригнічення біологічної активності ґрунтів

Створення промислових та побутових звалищ

Зниження площі придатної для сільського господарства землі, отруєння ґрунтових організмів на прилеглих ділянках

Стічні води

Зволоження, зміна складу ґрунтів, отруєння ґрунтових організмів, забруднення органічними та хімічними речовинами

Знищення лісів

Посилення вітрової та водної ерозії, випаровування

Робота наземного транспорту

Ущільнення ґрунту при руху поза дорогами, отруєння ґрунтів відпрацьованими газами та сипкими матеріалами

Викиди в атмосферу

Забруднення ґрунтів хімічними речовинами, зміна їх кислотності та складу

Вивезення органічних відходів виробництва та фекалій на поля

Забруднення ґрунтів небезпечними організмами, зміна їх складу

Шум, вібрація, енерге-тичні випромінювання

Сповільнення росту рослин, загибель живих організмів

Головними соціально-економічними наслідками забруднення земель є, в першу чергу, зменшення родючості ґрунту, що призводить до отримання менших урожаїв, а місце – і виведення значних земельних угідь з нормального сільськогосподарського користування.

Потрапляння шкідливих (неприродних) хімічних сполук з землі в грунтові води, зумовлює потрапляння хімічних елементів у водяних коло обіг, випадання кислотних дощів тощо, що негативно позначується на здоров'ї населення, а це, в свою чергу, впливає на низьку продуктивність праці, великі обсяги загального часу на захворювання та неявки на робочих місцях тощо.

До інших негативних наслідків можна також віднести: підкислення земель і втрат ними гумусу, загибель ряду ґрунтових організмів, комах-запилювачів, накопичення небезпечних для живих організмів отрут, зміна складу ґрунту пригнічення біологічної активності ґрунтів, зниження площі придатної для сільського господарства землі, отруєння ґрунтових організмів на прилеглих ділянках, зволоження, зміна складу ґрунтів, отруєння ґрунтових організмів, забруднення органічними та хімічними речовинами.

ВИСНОВКИ Охорона навколишнього природного середовища, раціональне використання природних ресурсів, забезпечення екологічної безпеки життєдіяльності людини - невід'ємна умова сталого економічного та соціального розвитку України.  З цією метою Україна здійснює на своїй території екологічну політику, спрямовану на збереження безгрубного для існування живої й неживої природи навколишнього середовища, захисту життя й здоров'я населення від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства й природи, охорону, раціональне використання й відтворення природних ресурсів.  Сама система моніторингу не включає діяльність по керуванню якістю середовища, але є джерелом необхідної для прийняття екологічно значимих рішень інформації.   Закон встановлює механізм розроблення та затвердження науково обгрунтованих нормативів екологічної безпеки атмосферного повітря з метою уникнення, зменшення чи запобігання негативним наслідкам забруднення атмосферного повітря, ці нормативи розробляються з урахуванням вимог міжнародних стандартів, норм, рекомендацій, але дотримання цих нормативів те європейських стандартів є дуже проблематичним завданням для держави. Для повної та об’єктивної оцінки забруднення території України не має стовідсотково правдивої інформації. Отже для правильної оцінки треба мати дані мониторингу, який проводиться на Україні з проблем охорони природи.  В Україні лише створюється система державного моніторингу навколишнього природного середовища з метою забезпечення збору, обробки, збереження та аналізу інформації про стан навколишнього природного середовища, прогнозування його змін та розробки науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття ефективних управлінських рішень. Саме попередження можливих несприятливих впливів намічуваної діяльності на навколишнє середовище й пов'язаних з ними соціально-економічних і інших наслідків і є метою екологічної експертизи. головними соціально-економічними наслідками забруднення земель є, в першу чергу, зменшення родючості ґрунту, що призводить до отримання менших урожаїв, а місце – і виведення значних земельних угідь з нормального сільськогосподарського користування.

Потраплянн шкідливих (неприродних) хімічних сполук з землі в грунтові води, зумовлює потрапляння хімічних елементів у водяних коло обіг, випадання кислотних дощів тощо, що негативно позначується на здоров'ї населення, а це, в свою чергу, впливає на низьку продуктивність праці, великі обсяги загального часу на захворювання та неявки на робочих місцях тощо.

До інших негативних наслідків можна також віднести: підкислення земель і втрат ними гумусу, загибель ряду ґрунтових організмів, комах-запилювачів, накопичення небезпечних для живих організмів отрут, зміна складу ґрунту пригнічення біологічної активності ґрунтів, зниження площі придатної для сільського господарства землі, отруєння ґрунтових організмів на прилеглих ділянках, зволоження, зміна складу ґрунтів, отруєння ґрунтових організмів, забруднення органічними та хімічними речовинами.

Список використаної літератури

1. І.Г. Яремчик. Економіка природокористування. К.: Пошуково - видавниче агентство “Книга Пам`яті України” Видавничий центр “Просвіта”, 2000. - 431с.

2. Хвесик М.А., Горбач Л.М., Кулаковський Ю.Г. Економіко - правове регулювання природокористування: Монографія. - К.:Кондор, 2004. - 524с.

3. Санаєв В.Г., Шевчук В.Я. Економіка і організація охорони навколишнього середовища: Підручник. - К.: Вища школа., 1995. - 272с.

4. Туниця Т.Ю. Збалансоване природокористування: національний і міжнародний контекст. - К.:Знання, 2006. - 300с.

5. http://buklib.net/books/24065/

6. Горлачук В.В. Управління землекористуванням /В.В. Горлачук. – К.: Іліон, 2006. – 376 с.

7. Даниленко А.С. Основні напрями удосконалення земельних відносин та їх роль у формуванні стратегії національної продовольчої безпеки України у XXI столітті. /А.С. Даниленко. – К.: ІАЕ

8. Лазарєва О.В. Парадигма розвитку землеустрою в системі управління землекористуванням /О.В. Лазарєва // Економіка АПК, 2006. – № 10. – С. 59-63.

9. Русан В.М. Економіка раціонального сільськогосподарського землекористування: монографія/ В.М. Русан. – К.: ННЦ ІАЕ, 2009. - 200 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]